Bocsánatot kér a bányavállalat a szállítás közben elhagyott, radioaktív kapszula miatt

2023. január 30. 14:20

A 8 milliméter átmérőjű rendkívül veszélyes eszközt egy 1400 kilométeres útszakaszon kellene megtalálni.

2023. január 30. 14:20
null

Bocsánatot kért hétfőn a Rio Tinto brit-ausztrál bányavállalat, amiért szállítás közben elveszített egy rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát, amely után zajlik a kutatás Nyugat-Ausztráliában. Az apró, csupán 8 milliméter átmérőjű és 6 milliméter magas, ám

az emberi szervezetre roppant veszélyes cézium-137 izotópot tároló eszköz egy nagyobb berendezés alkatrésze,

és feltehetően szállítás közben, még január 10. és január 16. között veszett nyoma a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.    

Belső vizsgálatot rendeltek el

A cég csak január 25-én értesítette Nyugat-Ausztrália állam  katasztrófavédelmi hatóságát, amely két nappal később, múlt pénteken jelentette be a kapszula eltűnését. Noha a hatóságok és a mentőegységek megkezdték az érintett útvonal átfésülését, a radioaktív eszköz felkutatására alkalmas felszerelés hiányában a szövetségi kormánytól és más ausztrál államoktól is segítséget kértek. Egyúttal arra figyelmeztették a lakosságot, hogy

az eszköz az arra közlekedő járművek gumiabroncsaiban is megtapadhatott. 

Simon Trott, az angol-ausztrál multinacionális bányavállalat vezérigazgatója nyilvánosan bocsánatot kért a radioaktív kapszula közriadalmat kiváltó elvesztése miatt, amely körülményeinek tisztázására belső vizsgálatot is elrendelt az illetékes hatóságokkal együttműködve. Hozzáfűzte: a készülék szállításával megbízott vállalkozó rendelkezik a szükséges képesítéssel.      

A cézium-137-es izotóp az egyik legveszélyesebb radioaktív anyag. Az Ausztráliában eltűnt, általában sugárzásmérők kalibrálásához használt kerámiakapszula veszélyes mennyiségű, óránként 10 röntgengép sugárzásnak megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki magából. A cézium-137 súlyosan rákkeltő, életveszélyes izotóp.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2023. január 30. 21:20
Milyen szép is ez, amikor a mi földrészünkön már nukleáris armageddonnal dobálóznak, valaki meg Ausztráliából kisétál egy kis Cs-sel. Vajon merrefele veszi az irányt? Mit kezdenek el mérgezni vele? Netán a Dunát? Mert valami orosz azt mondotta a múlthéten? Ezáltal megvan a bűnbak?
Namond
2023. január 30. 21:02
A Rio Tinto-t 1873-ban alapították, amikor egy befektetőcsoport (a londoni Rothschild & Sons és a párizsi de Rothschild Freres és mások) megvásárolt egy bányászati komplexumot a spanyol kormánytól a spanyolországi Huelvában. Egyesülések és felvásárlások hosszú sorozatán keresztül nőtt ki. Bár elsősorban az ásványok kitermelésére összpontosít, a Rio Tinto jelentős finomítási tevékenységet is folytat, különösen a bauxit és a vasérc finomítása terén. A Rio Tintónak közös központi irodája van Londonban (globális és "plc") és Melbourne-ben. ("Limited" - Ausztrália). Reuters – 2022. november 22. A Rothschild & Co pénzügyi tanácsadó cég közölte, hogy Simon Thompsont, a Rio Tinto Plc bányászati óriásvállalat korábbi elnökét nevezte ki vezető tanácsadójának. Thompson, aki az Afrika-központú Tullow Oil és a 3i Group magántőke-társaság elnökeként is tevékenykedett, december 1-jétől veszi át a Rothschild irányítását. A cég november 21-i közleménye szerint globális bányászati és természeti erőforrás-szegmensének fejlesztésére, valamint befektetői tanácsadási üzletágának fejlesztésére összpontosít.
Akol Peter
2023. január 30. 20:52
Ilyen izotópokat mi is használunk magyarországon meg mindenhol a világon. Például hegesztési varratok röntgen vizsgálatára. Sőt ettől ötször erősebbeket is. De nehogy azt higyje valaki, hogy ez a 8 mm -es darabka csak úgy szabadon rázkódik egy teherautó platón. Nem ólom tokban, hanem sokkal hatásosabb és kisebb súlyú uránium tokozatban (nem sugárzó urán 238) Nagyon megbízható mechanikus záródással. Még is volt olyan eset egy hazai erőmű építkezésen amikor a bovdenes szerkezet nem húzta vissza a tokozatba az izotópot a gége csőből. És a kezelő meg a segédje vagy 40 percig sétafikáltak az építkezésen ezzel a gamma sugárzóval. Valószínűsítem, hogy a cucc a védő tokozattal együtt tűnt el. Csak a sajtó kissé szereti fel turbózni az ügyeket.
Szabó A. Imre
2023. január 30. 20:29
Az atomenergia a legbiztonságosabb energia. Vagy nem? Vagy de? Vagy hogy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!