Amerika második hadserege: ez a tengerészgyalogosok ereje

2023. január 18. 12:42

Speciális amerikai haderőnem a Marines, a tengerészgyalogosok serege, akik magukat a világ legjobb katonáinak tartják, és akik a legrizikósabb feladatokat kapták történelmük során.

2023. január 18. 12:42
null

Írta: Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai szakértő

 

Seregszemle cikksorozatunkban eddig Lengyelország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Románia, Szlovákia, Szerbia, Finnország, Ausztria, Törökország, Izrael, Svájc és Svédország haderejéről írtunk. Most az Egyesült Államok kerül sorra!

Tengerészgyalogos kampányvideó

 

Előző, amerikai hadiflottát bemutató cikkünk folytatásaként most rátérünk a haditengerészet korábbi testvérfegyvernemére, a tengerészgyalogságra.

Magyarországról, szárazföldi országként, kevéssé érthető az amerikaiak rajongása a USMC, azaz a US Marine Corps iránt. Az indulója szerint „Montezuma csarnokaitól Tripoli partjaiig, a levegőben, a földön és a tengeren a szabadságért harcoló büszke tengerészgyalogosok” valóban mindig a harcok sűrűjében voltak.

Összesen 177 ezer aktív katona és 32 ezer tartalékos tartozik jelenleg a United States Marine Corpshoz. A jelszavuk szerint Semper Fidelis,

azaz örökké hű tengerészkatonák történelmük során általában a legrizikósabb feladatokat kapták,

legyen szó a nagykövetségek őrzéséről, partraszállásokról vagy a gyarmati háborúkról. A kezdetektől fogva kifejezetten partraszálló és a haditengerészeti bázisok őrzésével megbízott katonák olyannyira szoros kapcsolatban maradtak a haditengerészettel, hogy a mai napig számos repülőszázaduk üzemel hordozókról, egy 2. világháborús hagyományt folytatva ezzel. Sőt a közvetlen politikai felettesük is ugyanaz, a haditengerészeti államtitkár. Ugyan több okból sem a Földközi-tengeren, sem Nyugat-Európában nem vetették be őket, az utolsó világégés során a Csendes óceánon vívott csatákban oroszlánrészt vállalt a 6 hadosztálynyira duzzasztott erő.

(Fotó: Wikipedia)
(Fotó: Wikipedia)

 

A korábban nehéztechnikával, önjáró lövegekkel és harckocsikkal kevésbé ellátott tengerészgyalogosok

a hatvanas évekre szó szerint egy második hadsereggé fejlődtek,

ráadásul például a harci helikopterek területén a hadseregtől eltérve nem alkalmazták az AH-64 Apache-ot, hanem a mai napiga Vietnámban bemutatkozott AH-1 Cobra Z változatát használják.

Az önálló haderőnemi mivoltára és katonái fizikai kondíciójára vigyázó tengerészgyalogság a nagyrészt általuk megvívott gyarmati háborúk tapasztalatait felhasználva például már 2004-ben sokkal inkább megtalálták a hangot az iraki lakossággal, mint a klasszikus megszállásra berendezkedő US Army. Így a tengerészgyalogosok által ellenőrzött területeken kevesebb volt a támadás, mint máshol.

A sokszor muszklimiskának (MARINE = Muscles Are Requisite Intelligence Not Essential) hívott tengerészgyalogosok

a világ legjobb katonáinak tartják magukat,

és folyamatos készültségüket jól jellemzi mondásuk: „Once a marine always a marine”, azaz aki egyszer tengerészgyalogos volt, az mindig az is marad. Fenti hozzáállásra kitűnő példa annak a nyugállományú tengerészgyalogos pilótának az esete, aki korábban a US Marine Corps által üzemeltetett Marine One, azaz az elnöki helikopter pilótája volt évtizedekkel korábban (az Air Force One a légierő különgépének hívójele, ha az elnököt szállítja). A nyugdíjas katona este arra ébredt, hogy valaki motoszkál a szobájában, így rövid hezitálás után nem a 45-ös Coltját kapta fel, hanem a kisebb, 22-es kaliberű pisztolyát, és fejbe lőtte a támadót, aki csak az utcán esett össze. A tengerészgyalogság veteránjai egy becsületbíróságot hívtak össze, amely rövid tanácskozás után felmentette és megdicsérte a volt pilótát, mert a nagy kaliberű pisztoly használatával azt kockáztatta volna, hogy az elkövetőn esetleg áthaladó lövedék másokat is megsebesít. Hogy álmából felkeltve, félsötétben képes ilyen döntést hozni és pontosan célozni, az nyugdíjban is elvárás a bőrnyakúnak is nevezett elit katonáktól.

Felvételek a tengerészgyalogosok afganisztáni bevetéséről

 

A hagyományosan hadosztály, ezred, zászlóalj stb. szervezeti felépítést követő tengerészgyalogos egységek megtartották a hadosztályaikat, amelyből összesen négy szolgál a USMC-ben, azonban ezek inkább adminisztratív, mint harcoló szervezetek.

A hagyományosan a fő amerikai flottákhoz beosztva 7 darab úgynevezett expedíciós tengerészgyalogos egység (Marine Expeditionary Unit - MEU) tartozik, amelyek közül 3 az Atlanti-óceánon, 4 a Csendes-óceánon teljesít szolgálatot. Ezek a gyalogzászlóalj erejű egységek saját légi szállító és harci komponenssel, valamint önálló logisztikával rendelkeznek tovább folytatva a minél magasabb önállóságra törekvő tengerészgyalogos hagyományt. A gyakran használt „improvizálj, alkalmazkodj, kerekedj felül” jelszó értelmében

nemcsak a kitűnő fizikai kondíció, hanem a kreatív hozzáállás is elvárás feléjük.

A legkisebb önállóan bevethető MEU-k mérete a feladat jellegétől függő módon növelhető egészen az egy teljes hadosztályt magába foglaló tengerészgyalogos földi-légi harci kötelékek (Marine Air-Ground Task Force) legnagyobbjáig, a tengerészgyalogos expedíciós erőig (Marine Expeditionary Force – MEF). Az I. MEF Californiában, a II. MEF Észak-Karolinában, míg a III. Okinavában, Japánban van elhelyezve.

Tengerészgyalogos Libanonban (RAMZI HAIDAR / AFP)
Tengerészgyalogos Libanonban (RAMZI HAIDAR / AFP)

 

A 2020-ban önjáró tüzérségüket és harkocsijaikat „leadó” bőrnyakúak, megszabadulva a „második hadsereg” szerepüktől, újra teljes erővel fő feladataikra, az 1947-ben megszabott, „előretolt tengeri bázisok meghódítására és megtartására, illetve egyéb tengeri hadjáratot támogató szárazföldi műveletekre” tudnak koncentrálni.

Ez a döntés érdekes és komor súlyt ad a már Obama elnök által bejelentett „ázsiai fordulatnak”.

Ezen feladatukban a szárazföldi hadseregével szinte teljesen megegyező személyi felszerelést és könnyű fegyvereket használnak, ez pedig egy kivétellel a digitális mintázatú, pixeles Marine Corps Combat Utility Uniform (MCCUU) gyakorló, amelyből sivatagi, városi és erdei mintázat létezik.

Azonban nem maradtak a bőrnyakúak teljesen tüzérség nélkül a 2020-as átszervezés után sem. Az Ukrajnában is nagy szerepet játszó M777 vontatott tarackok és a szintén onnan ismert HIMARS-ok mellett a brit fejlesztésű, 105 milliméteres M119 könnyű tarackot is rendszerben tartják. Járművek területén a svájci MOWAG Piranha kanadai változata, a LAV-25 kerekes harcjármű, illetve a partraszállásban elengedhetetlen kétéltű jármű, a becsületben megőszült AAVP-7A1 szolgálja a tengerészgyalogosokat. Ez utóbbi, éppen ötvenéves jármű leváltása sokadik próbálkozásra folyamatban van a 8x8 kerékképletű, némileg a Strykerre és LAV-25-re hasonlító, de teljesen úszóképes ACV-re.

Nem elhanyagolható a tengerészgyalogság légi ereje sem,

amely 230 darab F/A-18 os vadászbombázóból, 353 rövid felszálló képességű (STOVL) F-35B-ből és 67 repülőgép fedélzeti F-35C-ből, valamint még mindig 101 darab helyből felszállni képes AV-8B Harrier II-ből áll. Ezt a jelentős légi ármádiát 64 KC-130-as Hercules szállító/légi utántöltő támogatja.

Forgószárnyas eszközből 96 különböző változatú modernizált AH-1 Cobra harci helikopter támogatja a bőrnyakúakat, míg szállító helikopterből 140 UH-1Y Venom könnyű, és 141 CH-53E Super Stallion nehéz szállító helikopter áll rendelkezésükre, amelyeket 348 billenőszárnyas MV-22B Osprey egészít ki.

Mint az a fentiekből is kitűnik: a tagadhatatlan nehézségek ellenére a US Navy továbbra is szilárdan uralja a tengereket, és ahova eljut a flotta, ott a most „profiltisztításon” átesett tengerészgyalogosok is meg tudják vetni a lábukat.

 

Nyitókép: amerikai tengerészgyalogosok Libéria tengerpartján (RAMZI HAIDAR / AFP)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Káder János
2023. január 20. 20:57
" Mint az a fentiekből is kitűnik: a tagadhatatlan nehézségek ellenére a US Navy továbbra is szilárdan uralja a tengereket, és ahova eljut a flotta, ott a most „profiltisztításon” átesett tengerészgyalogosok is meg tudják vetni a lábukat. " Szuper .... És mi faszt keresnek ezek a katonák a hazájukon kivül , olyan területeken , amihez semmi közük ????
NiewiederGyurcsány
2023. január 19. 06:30
Azok a tengerészgyalogosok, akikkel én találkoztam egyáltalán nem voltak olyan nagymenők, s nem tüntek a világ legjobb harcosainak! A stereoidoktól felfújva, roppant izmosaknak látszódtak! Azután amikor a délamerikai őserdőkben kellett végrehajtani egy 400 km-es célirányos haladást, akkor már nem volt olyan vidám az összegyűlt felekezet! Hozzászoktatták őket, hogy a helikopterük időben leszállítja az elemózsiát, vizet, lőszert! Véletlenül, ha mégse érkezett időben, akkor volt pánik a fedélzeten! Nincsenek hozzászokva a 120 kilós hátizsák cipeléséhez ! Összeomlott a rettenthetetlen harcosok meséje! Ugyanakkor a mi kontingensünk simán végrehajtotta az előírt programot még élelmiszer nélkül is!
fillér
2023. január 18. 23:41
Tengerészgyalogos -"minden cigány a maga lovát dicséri" - erről ennyit. Mint a mesében , hol volt hol nincs.
Málaga21
2023. január 18. 17:58
"a világ legjobb katonáinak tartják magukat," Akkor mit mondjanak a tálibok vagy a csecsenek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!