Megnyerheti-e Putyin az Ukrajna elleni háborút? – a mesterséges intelligencia elmondja

2023. február 17. 21:36

A ChatGPT kérdésünkre válaszolva némi elemzéssel, kontextussal is „tudott szolgálni”.

2023. február 17. 21:36
null

Majd egy éve zajlik az orosz-ukrán háború. A Mandiner.hu több alkalommal is feltett már kérdéseket ennek kapcsán a ChatGPT-nek. Arról például, hogy mi lehet a konfliktus kimenetele a mesterséges intelligencia szerint, ide kattintva olvashat.

A ChatGPT az OpenAI által kifejlesztett nyelvi modell, amely forradalmasította a Neuro-linguistic programming területét. Óriási sikereket ért el különböző természetes nyelvi feldolgozási feladatokban, például szöveggenerálásban, kérdésválaszolásban és társalgásban. A ChatGPT sikere számos iparágban megnyitotta az utat a fejlett mesterséges intelligencia-alkalmazások és az ember és az AI közötti jobb interakciók előtt.

Megnyerheti-e Putyin az Ukrajna elleni háborút?

A ChatGPT mostani kérdésünkre, hogy nyerhet-e Vlagyimir Putyin vezette Oroszország a háborúban, azt írta, titkos információkhoz ugyan nem fér hozzá, így nem tudja megjósolni a jövőt, de némi elemzéssel, kontextussal „tud szolgálni”.

Oroszország jóval nagyobb hadsereggel, fejlettebb fegyverzettel bír, mint Ukrajna

– válaszolt a mesterséges intelligencia. A konfliktus hatalmas emberi, anyagi veszteségekkel jár, és mint kiderült, Moszkva már bizonyította korábban, katonai erőt is hajlandó alkalmazni geopolitikai céljainak elérése érdekében. Lásd Krím, még 2014-ben.

Ám a kontextushoz hozzátartozik – írta a ChatGPT –, hogy Kijevet az USA mellett más nyugati országok is támogatják; ezenkívül Moszkva Ukrajnával folytatott konfliktusa Oroszország számára is súlyos politikai, de főképp gazdasági következményekkel bír.

Így bár verdikt ugyan nem született, a ChatGPT kérdésünkre válaszolva elmondta, meglátása szerint az ukrajnai konfliktus összetettebb egy katonai összetűzésnél, politikai és kulturális tényezők is állnak a háttérben, ezért „a háború »megnyerésére« irányuló kísérlethez olyan átfogó és fenntartható megoldásra lenne szükség, amely a konfliktus kiváltó okait kezeli”.

***

Nyitókép: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

***

 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kolompár Tarzan
2023. február 18. 21:32
Az a baj ezzel a cikkel, mint mostanaban szinte minden ChatGPT-vel kapcsolatos cikkel, hogy netto hazugsag az egesz. A program ugyanis kizarolag 2020 elotti adatokat kepes felfolgozni es a haboru azota kezdodott. Csak ki kell probalni, a robot azt fogja mondani, hogy nincs tudomasa Ukran-Orosz haborutol. Es ha mar kerdezitek, akkor eremes kifaggatni a bele eputett szabalyokrol. Nem bocsatkozik joslatokba tobbek kozott. Az osszes ehhez hasonlo a "ChatGPT josol" , vagy "Elarulja mikor lesz vege a haborunak" netto hazugsag. Az ujsagirok talaljak ki.
pemete jakab
2023. február 18. 16:28
"amely a konfliktus kiváltó okait kezeli" Okai a hataloméhes, birodalmukat építgető politikusok.
cinkegolyó
2023. február 18. 12:28
"a háború megnyerésére irányuló kísérlethez olyan átfogó és fenntartható megoldásra lenne szükség, amely a konfliktus kiváltó okait kezeli”. Igen! Milyen okos ez a gép. Putyin is ezt követeli: a keleti részek autonómiája és sértetlenségének biztosítása, valamint a kijevi náci rezsim eltakarodása, helyette nemzeti kormány megválasztása. Béke. Ennyi.
bagira
2023. február 18. 05:29
Jelenleg heves harcok folynak Bahmut ellenőrzéséért. Az orosz erőknek sikerült elvágniuk három utat abból a négyből, amelyeken át erősítés és lőszerutánpótlás érkezik a Donyeck megyei város ukrán védői számára. Az ukrán fegyveres erők tartalékosokat vezényeltek a térségbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!