Dél-Koreában növelnék a heti munkaidőt, több gyereket várnak ettől

2023. március 13. 08:06

Dél-Korea az 52 órás munkahét 69 órára emelését javasolja, amitől a munka és a magánélet egyensúlyának javulását várják.

2023. március 13. 08:06
null

Dél-Korea új törvénnyel szállna szembe a csökkenő termékenységi rátával – írta meg a Daily Mail. Röviden összefoglalva, a munkaügyi miniszter hosszabb munkahetet akar a termékenység növelése érdekében, mivel szerinte az, hogy a munkaórák száma harmadával emelkedik, azt jelenti, hogy a nőknek majd kevesebbet kell dolgoznia amikor terhesek vagy gyereket nevelnek.

A dél-koreai kormány azt javasolta, hogy a munka és a magánélet egyensúlyának javítása érdekében 69 órára emeljék a heti 52 órás munkaidő felső határát.

Szerintük az, hogy a munkavállalók több túlórát gyűjthetnek a későbbi szabadnapokért cserébe, azt jelenti, hogy azok, akik hosszabb szünetet szeretnének tartani – például a szülők vagy az ápolók –, megtehetik majd ezt. Az intézkedés kritikusai azonban azt mondták, hogy az intézkedések nem segítenek, hanem ártanak a dolgozó anyáknak és más nőknek.

Dél-Koreában a legalacsonyabb a termékenységi ráta a világon egyébként, 2022-ben egy nőre átlagosan mindössze 0,78 gyermek jutott. A magyar adat valahol 1,6 körül van, s 2,1-es arányszám biztosítaná a népesség újratermelődését.

Nyitókép: Anthony WALLACE / AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. április 18. 19:31
Es attól több melós lesz, ha mövelwd a munkaidőt...?
masikhozzaszolo
2023. március 13. 16:53
Azt hiszem az MTA-nak volt az piros szív alakú ágya, megfelelő hangulatú munkahelyi szobában. Ilyesmiről lehet szó, ezért kell több időt eltölteni a munkahelyen. Ott készül a gyerek. Egy színestévét összerak, és csinál a munkatársnőknek két gyereket.
Akitlosz
2023. március 13. 16:09
Magyarországon munkaidőkeretnek hívják az ilyent. Arra van kitalálva, hogy ne kelljen túlórát kifizetni.
Nabakker
2023. március 13. 09:54
Fú de jó ötlet. Hol is észak korea?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!