Kapaszkodjon: van, aki szerint már a filterek is „rasszisták”

2023. április 13. 19:53

Egy faji kérdésekre szakosodott pszichológus szerint a dolog hátterében a „strukturális rasszizmus” állhat.

2023. április 13. 19:53
null

Készült az Alapjogokért Központtal együttműködve, a Bolond lyukból cikksorozat részeként. 

***

Miért fehérítik ki a bőrt a szépségfilterek? Már tudjuk a választ” – olvasható a metro.co.uk hasábjain, amely többek között dr. Roberta Babb, faji kérdésekre szakosodott pszichológust idézi, aki szerint

A szűrési folyamat egy olyan kép létrehozásáról szól, amely a szépség eurocentrikus definíciójával áll összhangban és eltünteti az individualizmushoz kapcsolódó szépséget” – idézi a portál a szakembert, aki szerint a filtereket használók egyfajta „szépségsablonnak” (– a szerk.) megfelelő arcot öltenek magukra. 

A strukturális rasszizmus meghatározása
A strukturális rasszizmus olyan egyenlőtlenségeket jelent, „amelyek egy olyan társadalom rendszerszintű működésében nyilvánulnak meg, ami egy akármilyen társadalmi csoport tagjainak jelentős számát kizárja a fontosabb társadalmi intézményekben való lényegi részvételből.” Eme definíció furcsasága abban rejlik, hogy a nem faji megkülönböztetést is rasszizmusnak titulálja, magyarán lehetetlenül kitágítja a rasszizmus fogalmát. Másrészt fontos látni, hogy a társadalom csoportjai közti egyenlőtlenségek egyáltalán nem feltétlen valamiféle intézményes hátrányokozás, „strukturális” megkülönböztetés eredményei, sok másféle okuk is lehet. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Léteznek e különböző etnikumokhoz illő szűrők?

A cikk kapcsán érdekesség, hogy még az írás is idéz egy tervezőt, aki a cikk által is említetthez hasonló AR-tervezőt (virtuális valóság), aki ilyen szűrőket készít. Carly Siciliano pedig rámutat: a szűrők tervezése során mindig meg van határozva a célközönség, de az elkészült filtereket még így is igyekeznek számos jellemző alapján tesztelni.

Valamint a szakember szerint noha például a Photoshop, vagy épp az Instagram szoftverjeibe is igyekeznek implementálni a világ szépségre vonatkozó sztenderdjeit, maradéktalanul senkit sem lehet kiszolgálni.

– olvasható az írásban.

Mit javasol a cikk?

A cikk szerzője szerint a piac nagy szereplőinek ugyanakkor szabályozást kellene bevezetniük és a faji sokszínűséget is szem előtt tartava felül kellene vizsgálniuk a szűrőket.

A cikk által idézett pszichológus szerint addig, amíg nem történik meg, létfontosságú a szűrőket használók számára annak biztosítása, hogy „értékeljék és ünnepeljék faji, etnikai és kulturális hovatartozásukat”, valamint hogy „újragondolják a szépségről vagy a sikerről alkotott elképzeléseiket, hogy ne másoknak próbáljanak megfelelni”.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. május 31. 05:35
A szépség eurocentrikus definícióját simán meg lehet haladni azzal, hogy afrikában reklámozzák nyugodtan niga punával a libress betétet, niga lábszárral a nike cipőt, niga seggel az adidas fürdőrucit. Ázsiában legyen ázsiai model ugyanezekhez, dél-amerikában meg hispán. Az usa-ban meg legyen transznemű !!! Minket meg hagyjanak békén. Mi elnézegetjük a magunk fajtákat a reklámjainkban!
Szekértábor
2023. április 14. 10:05
A divat kismértékben manipulálható, és ez többgenerációs időtávon akár jelentős ideáltípus-változásokat eredményezhet kövér - sovány, komor - élveteg, telt idomú - deszka, csupasz - szőrös, izmos - vézna, kipirult - sápadt viszonylatokban. Azonban ezek a változások soha nem puszta ideológia mentén történnek, hanem úgy, hogy egy idol (uralkodó, modell, színész, sportoló, stb.) népszerűsége arra ösztönzi a tömegeket, hogy megpróbáljanak hasonlóan kinézni. Azonban a megjelenésében népszerű emberekre általában igaz az, hogy egy vagy több dolog rajta azt üzeni a szemlélőnek, hogy az illető a faj fennmaradása szempontjából a győztes oldalon áll (termékeny, gondoskodó, védelmező, stb.). Ez az üzenet alkalmas arra, hogy árukapcsolással egyéb - akár a fajfenntartás szempontjából kontraproduktív - vonásait (beteges sápadtság, álmos tekintet, enyhe szemtengely-ferdülés, kis mértékű tartáshiba, stb.) is vonzóvá tegye. Mivel a bőrszín eredendően csak kis mértékben változtatható adottságunk (mi le tudunk barnulni kisebb-nagyobb mértékben, de egy pigmentáltabb rassz bajosan tud kifehéredni), ezért a színesbőrűséget még Hale Berry vagy Naomi Campbell sem tudták "divatba hozni", legfeljebb a színesbőrűek között. Viszont Michael Jackson (volt) az élő példa, hogy a feketék mennyire szeretnének kifehéredni. Miért? Mert számukra a fehér bőr az "érvényesülés" üzenetét hordozza. Hogy ez az üzenet meddig marad érvényes, azt persze világuralmi folyamatok döntik el, de egyelőre még így van. Ideológiai harcot folytatni ellene a szokásos valóságellenes túlkapás.
roughneck
2023. április 14. 09:25
Adalekkent meg annyit a fustszuros filter-tortenethez, hogy a nigger utalja a fehereket, de szeretne, ha a feka nojenek olyan haja lenne, mint egy feher nonek, nem pedig egy bongyor leegett bozot. Ezert van annyi parokabolt Nyugat-Europaban. Ezek a boltok is a rendszerszintu rasszizmust szolgaljak. Betiltani oket! A feka nok viseljek buszken, amivel az Isten megverte oket :-)
ujujuj
2023. április 14. 06:44
Azért fehéríti a bőrt a filter, mert az szebb, mint a barna. Nem véletlen, hogy az a négereknek van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!