Szörnyű helyzetbe került a román oktatás

2023. június 26. 12:48

Több mint harmincezer végzős meg sem próbál érettségit szerezni.

2023. június 26. 12:48
null

Romániában mintegy 32 ezer, 12. osztályba beiratkozott fiatal nem vesz részt a hétfőn kezdődött érettségi vizsgákon. Ligia Deca oktatási miniszter bejelentette, hogy kivizsgálják az okokat.

A középiskolát és szaklíceumot végzettek héten zajló záróvizsgájára az oktatási minisztérium közlése szerint összesen 130 500 diák iratkozott be, akik közül 16 ezer az előző évfolyamok végezettje. Az Edupedu oktatási portál azt írta, hogy az idei végzős évfolyamba beiratkozott diákok számához viszonyítva

32 ezren meg sem próbálnak érettségi oklevelet szerezni.

A hiányzók száma amiatt is aggasztó, mivel a nyolcadikosok múlt héten lezajlott képességfelmérő vizsgáiról is több mint 15 ezren hiányoztak, be sem iratkoztak a megmérettetésre. A román sajtó a pedagógusok május végén kezdődött, és több mint három hétig tartó általános sztrájkjával indokolta a távolmaradást, de Ligia Deca oktatási miniszter szerint ez nem befolyásolta a diákok felkészülését.

Az Agerpres beszámolója szerint a tárcavezető hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a pedagógusok munkabeszüntetéséig a végzősök átvették a tananyagot, ráadásul az oktatók nagy része a sztrájk ideje alatt is tartotta a kapcsolatot diákjaival, támogatta a vizsgákra való felkészülésüket.

(MTI)

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. június 27. 10:37
Mondjuk nálunk sincs minden rendben...
Odone Ricci
2023. június 26. 15:51
Na már megint elkezdi a Mandi ilyen a cikkeket közölni. Ma reggel az ottani egészségüggyel foglalkozott, majd a csatornázatlan épületekkel (budikkal), most az oktatással. NEM KELL VERSENGENI és főleg nem ilyen hangon, mert majd megkapjuk a magunkét nemzetközi fórumon és főleg szavazásoknál. Miért kell állandóan kakaskodni ? Bölcsebb lenne békésen az egykori kelet-európai országokkal baráti viszonyt - legalább színlelni.
Obsitos Technikus
2023. június 26. 14:41
Óóóbáán.
Aerion
2023. június 26. 14:20
Bezzegrománia. Hol a faszban van most nagyervin, meg díszes moslékos társasága értékelni a román helyzetet? lilikécske, és a pedagógusok mind az egyetlen százalékát képviselő pédéesz mi a faszt csináj'? Bezzegrománia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!