Az ukrán ellentámadás java még hátravan

2023. július 17. 21:27

Ukrajna az első, igen véres két hét után elkezdett a saját veszteségei minimalizálására törekedni.

2023. július 17. 21:27
null
Rácz András
Facebook

„A New York Times cikk bevetett harckocsikról és harcjárművekről beszél, nem pedig az összesről. Ez azért lényeges, mert így a veszteségekből lehet következtetni arra is (pontosabban: a felső küszöbre), hogy Ukrajna körülbelül mekkora páncélos és gépesített erőket szánt az ellentámadásra, és ebből még mennyi lehet épségben.

Ha elfogadjuk, hogy Ukrajna az első, igen véres két hét után elkezdett a saját veszteségei minimalizálására törekedni, és - szándékosan pesszimistán számolva - a 20%-os harcjármű-veszteség egészét totál veszteségnek tekintjük, akkor is az látszik, hogy az ellentámadásra szánt páncélos és gépesített erők eszközállományának nagyjából 80%-a még megvan.

Ráadásul Ukrajna kaphat (és fog is kapni) további páncélosokat   Nyugatról. Az viszont nem látszik, hogy Moszkva hogyan tudná pótolni a hat hét alatt elvesztett, közel 120 harckocsiját, mert  Oroszországnak nincs olyan külső szövetségese, ahonnan nehéz haditechnikát kaphatna (amit Belaruszból el lehetett hozni, azt már elhozták).
Mivel a havi harckocsigyártásuk a saját, hivatalos nyilatkozataik szerint is maximum havi negyven darab (amiből  csak maximum a fele új, a többi felújított T-62-es, és néha már T-55-ös is), így nem lesz könnyű pótolni ezeket a veszteségeket.
A viszonyítás végett: Oroszország a háború előtti, mintegy 3400 harckocsijából mostanra 2136-ot már dokumentáltan elveszített.

Nem véletlenül számítok továbbra is arra, hogy az ukrán ellentámadás java még hátravan.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: STR / PRESS-SERVICE OF COMMANDER-IN-CHIEF OF THE UKRAINIAN ARMED FORCES / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LittleGreg
2023. július 18. 19:28
"Az ukrán ellentámadás java még hátravan" A múltkor nem azt mondtad, hogy már az oroszok második védelmi vonalánál járnak?
jagdpancer
2023. július 18. 16:19
Én úgy vettem észre,hogy veled együtt vonaglott a buzi parádén a hoholók nagy menete.
bandee1
2023. július 18. 11:17
CSAK EGY KÉRDÉSEM VAN EHHEZ A RÁCZHOZ: MIVEL OTT VOLTÁL A PRIDE-ON, MEGKÉRDEZEM: OSZT FASZT SZOPTÁL-E MÁR MA?
catalina11
2023. július 18. 11:14
Ukrajna az első, igen véres két hét után elkezdett a saját veszteségei minimalizálására törekedni."------- hogy ez a Zelenszkij milyen ravasz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!