Már a NAÜ főigazgatójának is nekimennek az ukránok

2023. július 05. 20:16

Mihajlo Podoljak szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója „egyáltalán nem hatékony” a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos fő kockázatok kezelésében.

2023. július 05. 20:16

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója „egyáltalán nem hatékony” a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos fő kockázatok kezelésében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy ukrán hírtelevíziónak adott interjúban.

Már a NAU főigazgatót is támadják

Mihajlo Podoljak a kedd este leadott interjúban bohócmutatványnak titulálta Rafael Grossi tevékenységét, véleménye szerint ugyanis a NAÜ-nek „nyilvánvaló befolyása” van Oroszországra, így a Roszatom orosz állami atomipari vállalatra helyezett nyomással szerinte el lehetett volna érni az orosz visszavonulást és az állítólagos aknák eltávolítását is. Grossi kedd esti bécsi nyilatkozatában elmondta, hogy az erőmű újfent elvesztette a kapcsolatot a külső áramvezetékkel, így az erőmű kénytelen egy kisebb kapacitású vezetéken keresztül a nemrégiben megjavított helyettesítő áramellátására hagyatkozni. Az eredeti négyből utolsóként megmaradt, 

 

750 kilovoltos áramvezeték helyi idő szerint kedd hajnali fél kettő előtt kapcsolódott le. 

 

A NAÜ közleménye szerint nem világos, mi okozta az áramkimaradást vagy, hogy meddig tart, az erőműnek azonban egyebek mellett a hűtővíz szivattyúzásához is szüksége van áramra. „Az erőműnek ezúttal sikerült elkerülnie, hogy az összes külső áramellátását elveszítse – ami eddig hét alkalommal már megtörtént –, ám az áramvezetéket érő legutóbbi zavar rávilágít az atomerőmű bizonytalan biztonsági helyzetére” – emelte ki Grossi.

Újabb támadások

Moszkva és Kijev újra és újra az erőmű ellen irányuló támadásokról beszél, és egymás teszik felelőssé a létesítménynél kialakult helyzetért. Európa legnagyobb, hatezer megawattos kapacitású atomerőműve tavaly március óta orosz kézen van. Szerda délután az ukrán külügyminisztérium a Twitteren azonnali cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget a létesítmény körül kialakult helyzet rendezésére.

„Oroszország katonai személyzetet vezényelt és erődítéseket hozott létre legalább három reaktornál, robbanószerek elhelyezése a zaporizssjai atomerőműben pedig 

 

közvetlen nukleáris incidenssel fenyeget Európa legnagyobb atomerőművében”

 

 – írta a Twitteren a kijevi külügyminisztérium. „Ideje, hogy a világ azonnal cselekedjen” – tették hozzá.

„Tudomásunkra jutott, hogy Ukrajna a zaporizzsjai atomerőmű megtámadására készül, amit csütörtökre virradó éjjel, nagy hatótávolságú precíziós fegyverrel terveznek végrehajtani” – közölte ezzel szemben Renat Karcsa, a Roszatom orosz energiavállalat tanácsadója. Renat Karcsa arra a keddi ukrán nyilatkozatra reagált, amelyben Kijev azt állította, hogy Oroszország készül provokációra az erőmű ellen, kiemelve, hogy az oroszok robbanószerkezethez hasonló tárgyakat helyeztek el az erőmű hármas és négyes reaktorblokkjának tetején. Az ukrán közlés szerint ezek felrobbanása nem károsítaná a reaktorokat, viszont azt a látszatot keltené, mintha az ukrán hadsereg bombázta volna az erőművet.

(MTI)

***

(Címlapfotó:123rf.com)

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. július 06. 08:17
" Az ukrán közlés szerint ezek felrobbanása nem károsítaná a reaktorokat, viszont azt a látszatot keltené, mintha az ukrán hadsereg bombázta volna az erőművet." Vajon mi értelme lenne hogy az oroszok a saját fejükre robbantják a saját erőművüket, hogy úgy tűnjön, mintha az ukránok lettek volna? Miközben az ukránok olykor tényleg lövik az erőművet. Az egész pont olyan, mint amikor két kisgyerek öli egymást, és mikor megkéred őket, hogy most hagyják abba az egészet, akkor egymás szavába vágva nagy hangon belekezdenek panaszkodni, hogy miket csinál a másik, és közben azért tovább ütik egymást.
figyelő4322
2023. július 05. 22:35
Nem tudom, hogy mit várt az ukrán vezetés? Hiszen már hónapok óta lövik az atomerőművet! Ha tényleg valami baj lesz, azt nehéz elképzelni, hogy normális ember Putyint fogja hibáztatni! Ja, mint mondtam NORMÁLIS EMBERT... Sajnos a libernyák médiák országaiban olyan már egyre kevesebb akad! Hiszen most már (Zselé nyomán) a NAÜ is Putyin szervezete! A Zselé elárulta ezt...
citromosParizer
2023. július 05. 22:21
Podoljaknak ebben igaza van, amit a NAÜ csinál, az tényleg a legalja. amikor személyesen mentek ki az atomerőműbe, mert épp 'valaki' lőtte, annak ellenére nem mondta ki, hogy az ukránok lövik, hogy a tetőbe csapódó gránátok pont az ukrán területek felől jöttek. egy nagy senkiházi csicskák, mint a legtöbb nemzetközi szervezetnél...
ludasmatyi-0
2023. július 05. 22:07
Mi abban a jó ha tized annyian kommentelnek mint azelőtt amikor még lehetett egymással vitatkozni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!