„Újabb meglepetéssel készülünk” – üzente Putyinnak a Szabad Oroszország Légió parancsnoka

2023. július 09. 12:30

„Nagyratörő terveink vannak. Az egész területünket fel akarjuk szabadítani” – fogalmazott a félkatonai csoport vezetője.

2023. július 09. 12:30

Caesar, a Szabad Oroszország Légió parancsnoka interjút adott nemrég a kijevi Observernek, melyet a Guardian is szemlézett. A Putyin-ellenes félkatonai csoport szóvivője elmondta, 

harcosai újabb határokon átnyúló támadást terveznek Oroszországba,

 és „igyekeznek kihasználni a Kremlben kialakult zűrzavart”.

„Újabb meglepetéssel készülünk a következő egy hónapban” – hangsúlyozta Caesar, majd hozzátette, hogy ez lesz a harmadik akciójuk. „Nagyra törő terveink vannak. Az egész területünket fel akarjuk szabadítani” – jegyezte meg.

Mint ismert, a néhány száz orosz katonai önkéntesből álló légió májusban és június elején hajtott végre támadásokat. Elfoglalták az orosz Belgorod városához közeli határ menti falvakat, csetepatéba keveredtek az orosz hadsereggel, és foglyul ejtettek tíz orosz katonát is. 

„Óriási probléma van a pénzzel”

A lap az interjút idézve arról is írt, Caesar „jóslata” szerint 

Putyin rezsimje 2024 végére összeomlik, 

ami véleménye szerinte már most is „repedezett és instabil”. Elmondta, hogy az orosz hadseregben elégedetlenség uralkodik, amit az okoz, hogy sok a – megfogalmazása szerint – „lelkiismeretlen” vidéki katona, aki csak azért vonult be, mert „le volt égve”. Hozzátette: „óriási probléma van a pénzzel”.

A Putyin-ellenes katonai szóvivő szerint a Wagner-csoport feloszlatása növeli Ukrajna esélyeit a harctéren. „A Wagner-csoport volt Oroszország legkompetensebb katonai alakulata. Harcoltam ellenük Bahmutban. Majdnem sikerült bevenniük a várost. Távozásuk rontja az orosz hadsereg morálját. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy Ukrajna ellentámadása sikeres lesz” – tekintett a jövőben. 

Putyin paranoiássá vált

„Putyin 23 év hatalom után paranoiássá és rémültté vált, olyan lett, mint Sztálin az utolsó éveiben” 

– hasonlította össze a két vezetőt Caesar. A szóvivő arról is szólt, hogy szerinte egyetlen módja annak, hogy megszabaduljanak az orosz elnöktől, az a fegyveres megbuktatás. „A politikai párbeszédnek nem volt értelme, mert Putyin képes eltiporni a gyengébb ellenfeleit” – derült ki az interjúból. 

***

Nyitókép: ARIS MESSINIS / AFP

 

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2023. július 09. 16:30
A nevető harmadik ?
nempolitizalok-0
2023. július 09. 14:29
Ausztria bejelentette, hogy folytatni kívánja az orosz gáz vásárlását
nempolitizalok-0
2023. július 09. 14:22
Oroszország lett az első gázszállító Spanyolországba a mennyiséget tekintve.
gebsi1
2023. július 09. 14:16
hát persze te hohol csicska, a pofád nagy de a frontra ki nem mernél menni mert ott az oroszok visszalőnek, csak a fegyvertelen civil lakosság ami bejön nektek, igaz, patkány?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!