Az amerikai újságírók több mint fele aggályosnak tartja a sajtószabadság helyzetét az USA-ban

2023. augusztus 04. 11:34

Az ország vezető politikusai ennek ellenére más országok médiaszabadágával vannak elfoglalva.

2023. augusztus 04. 11:34
PRESSMAN, David

Miközben az amerikai demokrata vezetés a magyarországi sajtószabadság miatt aggódik, az Egyesült Államokban az újságírók több mint fele úgy látja, nem megfelelő a sajtószabadság helyzete az országban, írja a Magyar Nemzet.

A lap korábban beszámolt róla, hogy az amerikai nagykövet, David Pressman azzal a kéréssel fordult hozzájuk, változtassanak meg egy kifejezést az egyik cikkük címében. A lap szerint az USA ezzel meg akarta szabni egy független magyar sajtóorgánumnak, milyen szavakat használhat és az egyes cikkeiben.

Teszi ezt egy olyan ország, amely lépten-nyomon a szabad és független sajtó fontosságát hangoztatja, és gondolkodás nélkül felhívják más országok figyelmét, ahol szerintük nem működik megfelelően a sajtószabadság.

Antony Blinken külügyminiszter korábban már megjegyezte, hogy Kína rossz hatással van a sajtószabadságra, de kritizálta Afganisztánt és Oroszországot is, amiért szerinte nem elég független a média ezekben az országokban.

Az amerikai politikusoknak ugyanakkor nem ártana söprögetniük a saját házuk táján is.

 

A Pew Research Center 2022-es felmérése szerint az amerikai újságírók 57 százaléka „nagyon aggódik” vagy „aggódik” a sajtószabadság lehetséges korlátozásáért.

 

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy bár az aggodalom a baloldali és a jobboldali médiában hasonló mértékű, a jobboldali médiamunkások mégis jobban félnek az elnyomástól.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd


 

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 05. 07:16
Ez a demarsolás beválik itt is. Amúgy Pressmantól kérhet interjút a Mandiner? Mert ha nem, akkor az a lipsi mantra szerint a sajtószabadság elnyomása.
pesszimista
2023. augusztus 05. 05:24
Az mindig úgy volt: amit szabad a hatökörnek, nem szabad a kisökörnek.
fabulon a bőre őre
2023. augusztus 04. 15:38
World_Press_Freedom_Index 2022-ben megváltoztatták a módszert. USA 45., Tonga és Gambia között. Visszaromlott. Magyarország ötéves csúcson a 72-vel 2023-ban. 2022: 85. 2021-ben 92 volt. Szlovákia 17.! LOL a németek 21. Románia 53. Az oroszok 164., a törökök 165, a kínaiak 179, + Észak-Korea.
ekeke1
2023. augusztus 04. 14:56
Média 2014 május 16. Ez a hét sem indult jól a világ leghíresebb újságjánál, a New York Timesnál: a teljhatalmú Arthur Sulzberger, akinek családja 1935 óta, lassan száz éve adja ki a lapot, kirúgta a főszerkesztőt, Jill Abramsont, aki az első nő volt ebben a pozícióban, viszont még három évet sem kapott a bizonyításra. Abramson utódja Dean Baquet, az eddigi alfőszerkesztő lett, egyben az első afro-amerikai a Times szerkesztőségének élén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!