Napfény, tengerpart és a szankciók elkerülése: itt töltik a nyarat az oroszok

2023. augusztus 11. 09:03

Van, ahol örülnek az orosz turistáknak, mert hatalmas pénzeket hagynak a helyi vállalkozásoknál, de sok helyen nem látják szívesen őket.

2023. augusztus 11. 09:03
null
Oblat Rudolf

Miközben Ukrajnában háború dúl, oroszok százezrei keresik a népszerű nyaralóhelyeket nyári vakációjuk eltöltésére vagy akár biztonságos hosszú távú menedékként, ahol ki tudják várni a konfliktus végét. Míg a gyengébb rubel és a növekvő gazdasági gondok azt jelentik, hogy sok hétköznapi család a melegebb hónapokat a vidéki földjeiken tölti, azok, akiknek elegendő pénzük van az utazáshoz, Európa és Ázsia napos helyeire repülnek kikapcsolódni.

Vannak olyan országok, amelyek igencsak jövedelmező piacként tekintenek az orosz turisták vagy menekülők tömegeire.

Íme a hat legnépszerűbb hely, ahol az oroszok nyaralnak!

Törökország

Ahogy az utazási írók oly gyakran fogalmaznak, Törökország olyan nemzet, amely egyszerre terül el keleten és nyugaton. Ez a régi közhely új értelmet nyert az ukrajnai háború kezdete óta, mivel a NATO-tagállam támogatást ajánlott Kijevnek, ugyanakkor elutasította a Moszkvával szembeni szankciók bevezetését.

Ennek eredményeként Ankara azt tapasztalta, hogy a számára létfontosságú külföldi készpénz nagy mennyiségben áramlik be az országba, ugyanis az oroszok előszeretettel helyezik át vagyonukat Törökországba. Ez az egyetlen európai úti cél, amely nem tiltotta be az Oroszországból induló járatokat: miközben az EU égboltja zárva van az orosz gépek előtt,

 a török légitársaságok Moszkvából induló járatokat kínálnak napos célállomásokra, például Antalyába és Bodrumba mindössze 130 euróért.

Az év első felében Törökország turisztikai bevételei több mint negyedével nőttek, elérve a 21,7 milliárd dollárt a héten közzétett statisztikák szerint, a szakértők pedig azt prognosztizálják, hogy idén várhatóan 7 millió orosz látogat az országba. Azonban nem csak a turizmus bír nagy jelentőséggel, néhányan úgy döntöttek, hogy maradnak,

jelenleg 145 000 orosznak van tartózkodási engedélye. 

Azonban számos feszültséget is importál ezzel Törökország, ugyanis miközben a menekülteknek a politikai instabilitástól és a sorozás kockázatától már nem kell tartaniuk, új „hazájukat” több tízezer a háború elől menekülő ukránnal kell megosztaniuk.  Ez pedig már számos konfliktus okozója volt olyan üdülővárosokban, mint Antalya, amely mind az oroszok, mind az ukránok körében népszerű. Mindezek mellett azt a tényezőt is fontos megemlíteni, hogy Törökországban a májusi elnökválasztás után egyre jobban megerősödött a migránsellenesség, így pedig mindkét csoportot az a veszély fenyegeti, hogy hazaküldik őket.

Grúzia

A dél-kaukázusi ország szinte mitikus státusszal rendelkezik az oroszok fejében. Hírneve, hogy a volt Szovjetunió egyik legjobb természeti adottságaival, ételeivel és vendégszeretetével rendelkezik, a középosztálybeli turisták célpontjává tette, akik a fekete-tengeri strandokra és a hófödte hegyekbe özönlenek.

Csak 2022-ben több mint 1,1 millió orosz látogatott Grúziába, szemben az előző évi 200 ezerrel. Ez a szám növekszik,

miután Moszkva májusban enyhítette a közvetlen járatokat tiltó szabályokat.

A kormányzó Grúz Álom párt alatt Tbiliszi a háború kezdete óta szorosabb kapcsolatokra törekszik a Kremllel, és arra hajt, hogy hasznot húzzon az orosz lakosság kivándorlásából. De itt sem mindenki örül az oroszoknak, ugyanis sok helyi nem szeretné, ha a kivándorlás első számú célpontja Grúzia lenne. Egy márciusban végzett közvélemény-kutatás szerint

a megkérdezett 1500 embernek csak 4 százaléka mondta azt, hogy szívesen látják az oroszokat Grúziában,

míg negyedük azt mondta, az oroszokat csak azért tűrik meg, mert látogatásaik során hatalmas pénzeket hagynak az országban. Továbbá a kutatásból az is kiderült, hogy több mint minden harmadik grúz ragaszkodott ahhoz, hogy az oroszoknak meg kell tiltani a beutazást mindaddig, amíg Moszkva át nem adja az ellenőrzést Abházia és Dél-Oszétia megszállt régiói felett, amelyek Grúzia területének körülbelül egyötödét teszik ki.

Ahogy Törökországban, itt is felütik a fejüket a lakosság és a különböző nemzetiségű menekültek közötti konfliktusok. A feszültség napról-napra nő, nemrégiben helyi grúz és ukrán aktivisták tüntetéseket szerveztek a Batumi kikötővárosban kikötött orosz tengerjáró hajók ellen.  

Thaiföld

Nem csak a csillogó luxus üdülőhelyekről és a parti strandokról van szó. Az oroszok számára a Thaiföldre utazás vonzerejének számít, hogy vízummentesen lehet utazni. A Thaiföldre látogató oroszok száma több mint 1000 százalékkal nőtt az elmúlt évben a Bloomberg jelentése szerint.

A hivatalos statisztikák szerint csak az idei év első felében 791 574 orosz utazott az országba.

Az is kiderült, hogy Phuket bulivárosába különösen nagy a beáramlás, a január óta ott eladott villák közel felét felvásárolták az oroszok. 

Egyesült Arab Emírségek

A luxus és a csillogás, a fényűző hotelek és drága éttermek nem felelnek meg mindenki ízlésének, de sok gazdag orosz keresett célpontja. Az Öböl-menti országba repülő oroszok száma tavaly 63 százalékkal nőtt, ezzel a második legnagyobb turisztikai piacot jelentik. Az oroszok kifejezetten barátságos fogadtatásban részesülnek az arab országban, arról számoltak be kutatások, hogy itt sokkal jobban érzik magukat, mint a nyugati országokban, mert 

nincs a politikai kommunikáció középpontjában Ukrajna támogatása.

Valószínűleg hosszú távon az arab ország attitűdjében változás következhet be, ugyanis elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU nyomása egyre nehezebbé teszi az Egyesült Arab Emírségek számára, hogy profitáljon a szankciók elkerüléséből, ami azt fogja jelenti, hogy az orosz turisták megtapasztalják majd, hogy szívélyes fogadtatásuk nem tart örökké.

Ciprus

Ciprus szigete régóta Oroszország legnagyobb turisztikai piaca, azonban a háború kitörése után hatalmas változás következett be, ugyanis ezek a tengerparti nyaralások ma már nagyrészt elérhetetlenek az egyszerű oroszok számára, miután Ciprus más uniós tagállamokat követve betiltotta az Oroszországból érkező kereskedelmi járatokat, és tavaly 80 eurós vízumdíjat vetett ki. 

A döntés 600 millió euró értékű bevételkiesést okozott az országnak, azonba azok számára, akik meg tudják oldani a költségeket, az Oroszországból induló járatok egy rövid kitérővel el tudnak jutni a szigetre, ugyanis Isztambulban vagy Jerevánban történő átszállással könnyedén megközelíthető Ciprus. 

Muszáj említést tenni a ciprusi „aranyútlevelekről” is, amelyek megvásárlása estén (2,5 millió euró) uniós állampolgárságot kínálnak.

Bár nincsenek statisztikák arról, hogy hány orosz élt a rendszer előnyeivel, az országra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy vonja be a szankcionált oligarchák úti okmányait. A jelenlegi adatok szerint eddig már 222 útlevelet vontak vissza, köztük több orosz milliárdosét.

Krím-félsziget

A korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkező oroszok számára továbbra is rendkívül népszerű desztináció az Ukrajnától elszakított Krím-félsziget, előszeretettel látogatnak vidéki házakat és üdülőparkokat. Ugyanakkor a közelmúltban az idei irányuló turizmus volumene megváltozott, ugyanis 

Ukrajna egyre nagyobb intenzitással támadja a területet. 

A légi forgalom korlátozottsága miatt az egyetlen Krímre vezető út a Vlagyimir Putyin elnök által 2018-ban megnyitott autó- és vasúti híd, ezt a hidat azonban többször is eltalálták az ukrán erők, hogy megzavarják az orosz katonai konvojokat.

Ennek eredményeként a helyi tisztviselők szerint a szállodák átlagosan több mint fele üres – a rendkívüli promóciók és kedvezmények ellenére. A helyi tulajdonosok szerint a helyzet még szörnyűbb, mint amit a kormány hajlandó beismerni.

***

Nyitókép: Alexey Maishev / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos-2
2023. augusztus 11. 12:59
Úgy fogja mint varangyot, úgy fogja, mint bombát, mint duplaélü beretvát — mint csörgőkígyót, húszfulánkosat, rondát, s míg viszi: undorodva mered rá. A hordár rámkacsint —
lististerc
2023. augusztus 11. 11:37
Isztambulban minden ki van írva oroszul Mindent vesznek, aranyat, bőrt főleg. Kiváló vásárlók, és messze normálisabbak, mint nálunk szoktak lenni. No, ezek a milliárdok hiányoznak nekünk is.
mrmunder
2023. augusztus 11. 10:49
kár, mentem volna Grúziába, de angol és orosz turistákat jobb elkerülni
Nyugatellenes
2023. augusztus 11. 10:26
ukrajna terrorállam, amit az otoszok gyengítésêre tart fenn a nyugat. Undorító.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!