Az Európa Tanács azonnali tűzszünetre szólította fel Azerbajdzsánt

2023. szeptember 19. 22:20

„Legfőbb ideje letenni a fegyvereket, csökkenteni a feszültséget és párbeszédet folytatni” – írta a Tanács főtitkára.

2023. szeptember 19. 22:20

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Azerbajdzsán „agresszív katonai hadműveletét Hegyi-Karabahban”, és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára azt írta: „mélységes aggodalmat” érez a karabahi régió körüli katonai eszkalációról szóló jelentések miatt.

„Felszólítottam Azerbajdzsánt, hogy azonnal állítsa le a katonai akciókat. 

Legfőbb ideje letenni a fegyvereket, csökkenteni a feszültséget és párbeszédet folytatni”

 – fogalmazott.

Csak egy értelmes, feltétel nélküli, minden érdekelt fél részvételével folytatott párbeszéd vezethet hosszan tartó békéhez. Ennek nincs alternatívája - szögezte le a főtitkár.

„Azerbajdzsán úgy döntött, hogy erődemonstrációba kezd”

Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke azt írta: elképzelhetetlen, hogy éppen, amikor a humanitárius utánpótlás Hegyi-Karabahba szállításával kapcsolatos helyzet javulni látszott, „Azerbajdzsán úgy döntött, hogy erődemonstrációba kezd. 

Ez minden bizonnyal komoly csapást jelent a Dél-Kaukázus fenntartható békéjének és stabilitásának kilátásaira”

 – fogalmazott.

Nyilvánvaló, hogy Hegyi-Karabah kérdését csak békés úton, párbeszéddel és egyértelmű jóakarattal, az alkalmazandó nemzetközi jog alapján, minden ott élő ember emberi jogainak teljes tiszteletben tartása mellett lehet megoldani – tette hozzá a PACE elnöke.

A bakui kormányzat kedd reggel jelentette be, hogy terrorelhárító műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: MTI/EPA/PHOTOLURE/Sztyepan Poghoszjan

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. szeptember 20. 12:35
Ha nem toppantottak hozzá akkor nem ér
Fegyenc8
2023. szeptember 20. 11:20
Toppantottak is hozzá?
patópál
2023. szeptember 20. 10:25
Itt most ki kivel van, melyik oldalt pénzeli az USA?
fogas paduc
2023. szeptember 20. 08:49
Rasputyin! Miért vagy rongyember? Miért nem mész oda harcolni? - a főnököd szerint kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!