Kitálalt a klímakutató: szándékosan túlhangsúlyozta az éghajlatváltozás szerepét az erdőtüzekben

2023. szeptember 29. 18:32

A tudós úgy gondolja, hogy a folyóiratok nem publikálnak éghajlati tanulmányokat, ha azok nem követik az elvárt „narratívát”.

2023. szeptember 29. 18:32

Egy éghajlatkutató beismerte, hogy a globális felmelegedésnek az erdőtüzekre gyakorolt hatását túlhangsúlyozta annak érdekében, hogy a munkáját a tekintélyes Nature tudományos folyóiratban publikálják – írta meg a The Telegraph.

Dr. Patrick Brown a múlt héten publikált egy tanulmányt, amelyben azt állította, hogy az éghajlatváltozás növelte a kaliforniai erdőtüzeket. Kiderült, hogy több ezer ember olvasta el ezt a tanulmányt, sőt 109 hírportál idézte világszerte.

Dr. Patrick Brown azonban egy blogban, valamint az X-en közzétett írásában elismerte, hogy

az erdőtüzeket befolyásoló más, jelentős tényezők is vannak, amelyeket szándékosan kihagyott.

Ezek közé sorolta a rossz erdőgazdálkodást, valamint a szándékosan vagy véletlenül tüzet gyújtó emberek számának növekedését is.

A tudós úgy gondolja, hogy a folyóiratok nem publikálnak éghajlati tanulmányokat,

ha azok nem követik a „mainstream narratívát”,

amelyben a globális felmelegedést tekintik a környezeti pusztítás egyedüli felelősének. Ezzel szemben a Nature tagadta, hogy lenne egy preferált narratívája.

***

Nyitókép: PATRICK T. FALLON / AFP

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. szeptember 30. 18:46
Húwazze! Itt egész nap ment a karatézés, ez az "F" - betűs csávó meg kétszer is infarktust kapott! De a glifozátra nem reagált, pedig itt a lényeg... És akkor megint leírom: NAPI 400000 repülőjárat, NAPI milliárdXmilliárd kilométer autózás/motorozás/teherautózás/hajózás (!), NAPI millió tonnányi ipari kibocsátás, NAPI emberek általi tüzeskedés/főzés, NAPI bomlástermékek a szemétből (különösen a műanyagokból), és a NAPI szennyezés mindenre az ipari vegyszerekből (a peszticidektől a gyógyszetekig) MEDDIG FOLYTATHATÓ "BÜNTETLENÜL"? Tök mindegy, ki mit okoskodik össze! Visszatérve a glifozáthoz: sokat kéne bekeverni egy öngyilkossághoz. Mégis mindenki megeszi/megissza a napi adagját. MÁS tényezőkkel együtt ez mindenkinél máshogy csapódik le. De az biztosnak tűnik a kutatásokból, hogy az enzimekre, a hormonokra, a reprodukcióra befolyással van. És alapvetően a bél "jó" baktériumaira. Ilyen összefüggések a klímával kapcsolatban is lehetségesek...
auditorium
2023. szeptember 30. 17:09
A Mediterrán térségben menetrendszerűen júliusban, a turista csúcsforgalom kezdetén felgyulladnak sötétedés után az erdők. Általában több helyen egyszerre és miután nagy nehezen sikerül eloltani a tüzet a leégett hamuval tele erdőkben gyutacsokra bukkannak. A drónok segitségével calabriai térségben sikerült lefilmezni a tettest, aki autóval érkezett a helyszinre és miután felgyújtotta több helyen az erdőt gyorsan távozott, mert észrevette a feje fölött repkedő drónt. A tűzoltok szerint az erdőtüzek 9O%-a szándékos gyújtogatás (felekspekuláció, bosszú vagy egyéb megbizást teljesit). A hiradás soha nem közli a tettes nevét és a rá váró bűntetést.
falcatus-2
2023. szeptember 30. 15:47
Folyt: A primitív hangnemmel egy komoly , magát szaGértőnek nevező ember nem próbálja pótolni a hiányzó ismereteit. Elvégzett egy teljesen értelmetlen (sz) ámítási kísérletet. Nyilván tisztában van, legalább most, hogy miért. Már 5000 méteren az atmoszféra sűrűsége 50 %. Tehát 20 km-re extrapolálva kalkulálni butaság. Legalábbis fizikus körökben. Amit viszont még hozzá kell tenni ehhez is, hogy a CO2 moltömege révén a közvetlen talajközelben (10 cm-en belül) a legmagasabb mintegy 2 %. Tovább haladva a tengerszinttől,- az inverziót is figyelembe véve is- folyamatosan csökken. Napszak és évszakosan is nagy változatosságot mutatva. Próbálja meg kissé moderálni magát a fizikus úr, mert ebben a kérdésben nem a durva hangerő dönt. Üdv
falcatus-2
2023. szeptember 30. 15:43
szilvarózsa:"Ha a Föld sugara 6.000 Km, a légkör vastagságát 20 km-nek vesszük,..." Legalább ne említette volna a magas szintű fizika tudását. A hülye kivételen még felhomályosítja az okost: Néhány perc és , ha valóban akarna tisztábban látni, és időt sem akar ehhez feláldozni, akkor itt valaki már feltett 2 vagy három oldalt. Ahol részletesebben tájékozódhatna, ha jól érzékelhetően hiányosak azok a term tud. ismeretei , amit állandóan másokon szeretne számon kérni, de nem képes megnevezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!