Pusztító erdőtüzek világszerte – szakértők szerint jobb ha megszokjuk!

2023. szeptember 11. 09:45

Az egyre gyakoribb erdőtüzek szinte kivédhetetlenek és hozzájuk kell igazítanunk az életmódunkat.

2023. szeptember 11. 09:45
Balogh Borsa
Balogh Borsa

Az elmúlt évek során világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő erdőtüzek. A témával foglalkozó tudósok egybehangzó véleménye szerint a tűzesetekért elősorban az ember és az ember okozta éghajlatváltozás a fő felelős. A szakértők úgy látják: a jelenség legérintettebb területe a jövőben várhatóan a Földközi-tenger térsége lesz. És ha sikerül is jelentősen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását,

a szakértők szerint bolygónk hőmérséklete a következő évtizedekben tovább fog emelkedni, ami kulcskérdés az erdőtüzek szempontjából.

Görögországban pusztított az EU elmúlt 20 évének legnagyobb bozóttüze

A legutóbbi nagy jelentőségű európai tűz Görögországban történt, amelyről elmondható: az Európai Unió elmúlt 20 évében nem pusztított el akkora területet bozóttűz, mint augusztusban a görögországi Évrosz prefektúrában. A katasztrófa 16 napon át tartott, több százezer hektárnyi növényzetet elpusztítva és több tucatnyi emberéletet kioltva.

Ezt is ajánljuk a témában

A görögországi eseten kívül az idén nyáron kitört jelentős erdőtüzek között mindenképpen meg kell említeni még az olaszországi, spanyolországi, norvég, kanadai és a Hawaii-on pusztító tüzeket.

A statisztikák és becslések alapján a világon fellobbanó erdőtüzeknél az esetek több, mint 99%-ban az emberi hanyagság a felelős. Egy rosszul elnyomott cigarettacsikk, egy magára hagyott tábortűz, vagy egy nem teljesen eloltott, még parázsló halom mind olyan források, melyek elképesztő léptékű tüzeket okozhatnak.

A hanyagság mellett sajnos sokszor kell számolni azzal a lehetőséggel is, hogy szándékos gyújtogatás áll a háttérben. Az okok is nagyon különbözőek lehetnek, hiszen míg Amazónia erdőségeiben a megélhetési területszerzés miatt gyújtogatnak az emberek, addig sok más területen „heccből”, vagy beteges késztetés nyomán. 

Szinte bármi, egy lerobbant autó is okozhat katasztrófát

Augusztus 14-én a spanyolországi Avila tartományban egy autó lerobbant az út szélén, a motorja nem sokkal később kigyulladt. A lángok a lehető legrosszabbkor csaptak fel, a rekordot döntő hőhullám legforróbb napján, amikor Spanyolország számos részén jóval 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála. Az erős szél táplálta a tüzet, amely gyorsan terjedt a száraz növényzetben, 

22 000 hektár égett le, amely legalább öt évtizede a legnagyobb tűzvész volt Kasztília és León térségében. 

Körülbelül 1000 embert evakuáltak. A kormány 200 katonát vetett be a hadsereg vészhelyzetekre szakosodott egységéből, valamint több száz tűzoltót. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Együtt kell élnünk az erdőtüzekkel”

A szakértők szerint az a legfontosabb, hogy ne érjük el azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút. Ennek egyetlen módja pedig az, hogy jóval a tűz kitörése előtt föld- és erdőgazdálkodási technikákat alkalmazzunk.

El kell fogadnunk, hogy együtt kell élnünk az erdőtüzekkel, és hozzá kell igazítanunk az életmódunkat” 

– fogalmaz Elena Hernandez, a spanyol erdőtűzvédelmi szolgálat vezetője, aki szerint elsősorban azon kell dolgozni, hogy ellenálló, rugalmas tájakat és társadalmakat hozzunk létre, amelyek tudják, hogyan kell reagálni, ha erdőtűz keletkezik.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Michael Dantas / AFP

 

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galerida
2023. szeptember 11. 10:29
Megszűnt a természetközeli állattartás, helyben szárad el az aljnövényzet és még az elkötelezett zöldek is inkább a betonhoz ragasztják magukat, mint hogy elindulnának legelni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!