Románia Magyarországra szállítana áramot

2023. szeptember 17. 16:03

Szomszédunk célja, hogy regionális áramszolgáltatóvá váljon.

2023. szeptember 17. 16:03

Románia egy új, több milliárd eurós nagyfeszültségű kábel építését tervezi, amely a szomszédos Magyarországra szállítaná az áramot, mivel célja, hogy közel megduplázza megújuló energiatermelését, és regionális áramszolgáltatóvá váljon – olvasható a Financial Post cikkében.

„Románia 2030-ig 10 000 megawattnyi megújulóenergia-termeléssel számol, és reméli, hogy hat hónapon belül elkészül a részletes megvalósíthatósági tanulmány” – idézi a lap Sebastian Burduja energiaügyi minisztert, aki egy bukaresti interjúban beszélt a témáról. A jelentés meghatározza majd a kábel kapacitását, amely a becslések szerint több mint 3 milliárd euróba kerül.

Számunkra ez a kábel az első számú prioritás, amelyet 2028-29-re kell befejezni.”

A nagyfeszültségű egyenáramú kábelprojekt egy további eszköz az elektromos hálózat számára, hogy biztosítani tudja az egyensúlyt, és képes legyen exportálni a többi nyugat-európai országba” – mondta Burduja.

A cikk szerint a kábel kulcsfontosságú összeköttetést jelentene a nagyobb európai piaccal, lehetővé téve Románia számára, hogy napsütéses vagy szeles időben többletáramot exportáljon, és hiány esetén importáljon. Emellett segítene az áramot eljuttatni onnan, ahol megtermelik, az ország keresleti központjaiba. A megújuló energiaforrások jobb kihasználása kulcsfontosságú része annak a tervnek, hogy leszokjon a fosszilis tüzelőanyagokról és különösen az orosz gázról.

Nyitókép: Illusztráció / MTI/EPA/Martin Divisek

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. szeptember 18. 07:38
A vezeték mindig kétirányú, tehát több esetben is hasznos lehet. Azonban az azeri, török, ukrán, osztrák áramot egyaránt tudja szállítani. Majd rájönnek, hogy sokkal több dologban is lehet Magyarországgal kölcsönösen hasznos együttműködés.
tetx
2023. szeptember 18. 06:36
Az nem tűnt fel nekik, hogy ha süt a nap és annyira sok a napenergiával megtermelt áram hogy nem használják fel, akkor a szomszéd országokban az esetek 95%-ban ugyanez a helyzet?
cikoria-2
2023. szeptember 17. 22:08
román áram?kilopják belőle az ampert
janicsar-2
2023. szeptember 17. 18:17
Ott van a baj, ha nem süt a nap akkor nincs elég áram. Az erőműveket pedig nem célszerű sűrűn csúcson, majd mondjuk 50%-on járatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!