Tűzszerésszé képzik át az ukrán mérnököket

2023. szeptember 25. 13:34

A kiképzést a brit hadsereg végzi egy lengyel katonai bázison.

2023. szeptember 25. 13:34
Ukrajna, akna, tűzszerész

Ukrajna lett a világ legjobban elaknásított országa az elmúlt másfél évben – írja a Világgazdaság. A portál szerint 10 kilométer mély aknamezők húzódnak az országban, ami nagy mértékben hátráltatják az ukrán ellentámadást. A helyzet megoldására a kijevi vezetés most elrendelte az ukrán mérnökök átképzését tűzszerésszé. 

A kiképzést a brit hadsereg végzi egy lengyel katonai bázison.

Ezt is ajánljuk a témában


Az ukrán mérnökök megtanulhatják a nagyobb páncéltörő aknák, valamint a kisebb gyalogsági eszközök hatástalanítását is – mutat rá a Kyiv Independent. A képzést tavaly novemberben kezdték el, a BBC információi szerint azonban csak néhány tucat ukrán mérnök volt képes hatékonyan elsajátítani a tűzszerész képességeket.

Oroszország a becslések szerint egy Florida nagyságú területet aknásított el Ukrajnában. 

A lap szerint a kijevi vezetés abban bízik, hogy a tűzszerésszé átképzett mérnökök segítségével fokozatosan felgyorsulhat a június óta tartó ellentámadás. A portál megszólaltatott egy brit őrnagyot is, aki a kiképzésért felel. Kevin Engstrom arról beszélt, hogy az aknák hatástalanítása nem egyszerű feladat és csak lassan, a lehető legnagyobb odafigyeléssel lehet véghez vinni. Azonban éles helyzetben, amikor tűzharc közben kell a terepen elszórt robbanószereket hatástalanítani, akkor nem lehet óvatoskodni, ez viszont teljesen kiszámíthatatlanná teszi a műveletet. „Ez egy rendkívül életveszélyes feladat, a tűzszerészeknek minden pillanatban készen kell állniuk a halálra” – mondta Engstrom.

Nyitókép: KIRILL CHUBOTIN / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 25. 23:00
>>> Kevin Engstrom arról beszélt, hogy az aknák hatástalanítása nem egyszerű feladat és csak lassan, a lehető legnagyobb odafigyeléssel lehet véghez vinni. <<< Egy hegyes végű bottal.
vamonos
2023. szeptember 25. 19:14
Novicsok-5 2023. szeptember 25. 13:38 "Azt gondoltam végleg végeztek a kijevi fasisztákkal." Illene elolvasni a teljes cikket, mielőtt kommentelsz. Benne van, hogy: "A képzést tavaly novemberben kezdték el".
Master
2023. szeptember 25. 17:34
Az ukrán hentest meg általános sebésszé.
konyvtaros-0
2023. szeptember 25. 16:39
A haboru befejezese utan a mernok hianycikk lesz ukrajnaban..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!