Az ENSZ háborús bűnökkel vádolja Izraelt

2023. október 27. 14:41

A Gázai övezetbe „zárt”, kollektív büntetéssel sújtott 2,2 millió ember számára humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki, állítja a szervezet szóvivője.

2023. október 27. 14:41
Israeli airstrikes continue on the 18th day in Gaza

Háborús bűnök elkövetésével vádolta Izraelt pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) a Gázai övezet lezárása és ostroma miatt. „A kollektív büntetés háborús bűn” – jelentette ki pénteken Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője, az övezet lakosságát ért izraeli megtorlás azonnali beszüntetését követelve.  Az OHCHR egyúttal a Hamászt is háborús bűnök és kegyetlenségek elkövetésével, ezen belül civilek túszul ejtésével vádolta az október 7-i gyilkos terrortámadás során, és felszólította a palesztin fegyveres csoportokat az Izrael elleni „válogatás nélküli” támadások megszüntetésére. 

A szóvivő hangsúlyozta: a Gázai övezetbe „zárt”, kollektív büntetéssel sújtott 2,2 millió ember számára humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölte, hogy tudomásuk szerint ezer azonosítatlan holttest még mindig a romok alatt van az övezet területén. Richard Peeperkorn, a WHO területi képviselője ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy

az azonosítatlan holttestek nem számítanak bele a hivatalos halálozási számba. 

A pénteki nap folyamán egy orvosi csapat és 10, segélyszállítmánnyal megrakott teherautó lépett be a Gázai övezetbe az egyiptomi Rafah határátkelőhelyen keresztül – közölte a Reuters hírügynökség egy palesztin határőr információira hivatkozva. A tiszt elmondása szerint a 10 külföldi orvosból álló delegáció, továbbá vizet, élelmiszert és gyógyszereket szállító 10 teherautó jutott be a Gázai övezetbe, 84-re növelve a háború kezdete óta átlépő segélyszállító teherautók számát.

(MTI)

Nyitókép: KHAN YUNIS, GAZA - OCTOBER 24, Mustafa Hassona / Anadolu (Photo by MUSTAFA HASSONA / ANADOLU / Anadolu via AFP)

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
shalom-2
2023. október 29. 20:29
Az ENSZ szándéka egyértelmű Izrael elpusztítása, de legalábbis a terrorizmus támogatása.
Gonella
2023. október 29. 20:11
kérdezem, hogy az ensz a palesztinokat rá tudja e kényszeríteni a békére. biztos, h a palesztinok békét akarnak? nem úgy tűnt azon a szombaton!
Gonella
2023. október 29. 20:06
ahogy a törökök a hamasz harcosokat a hit védelmezőinek nevezik , és akik szintén beszólnak izraelnek, pedig ők a kurdokat osztják heti rendszerességgel! remek. gondoljuk át már végre mi is történik itt?
0123456789-2
2023. október 27. 19:12
Nincs olyan állam, hogy Palesztina!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!