Az uniós javaslat szétveri az Unió költségvetési logikáját!

2023. október 26. 16:47

A költségvetés másra való!

2023. október 26. 16:47
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Ma Brüsszelben újra összegyűltek a tagállami kormányfők, hogy megvitassák az Ukrajnának nyújtott többlettámogatási igény miatt benyújtott bizottsági költségvetési módosítási javaslatot. A javaslat azonban komolytalan, súlyos vezetési hiányról, stratégiai vákuumról tanúskodik.

Ezt is ajánljuk a témában

A háborúval kapcsolatos nyugati stratégia az volt, hogy az ukránok harcolnak, mi támogatjuk őket, aminek következtében mi győzünk, az oroszok veszítenek, Putyin pedig megbukik. Mára azonban mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy ez a stratégia nem működik. Új stratégiára van tehát szükség. A mi megítélésünk szerint előbb kell az új stratégia, és utána kell összerakni annak a pénzügyi lábát, nem pedig fordítva. Éppen ezért a mostani ülésen Magyarország azt a javaslatot teszi, hogy az Europai Tanács a következő ülésen folytasson le egy stratégiai vitát arról, hogy mi legyen az új stratégia! A mi megítélésünk szerint ennek az új stratégiának a tűzszüneten és a mielőbbi béketárgyalásokon kell alapulnia.

További problémák is vannak a költségvetési módosítással: miért 4 évre szól a Bizottság javaslata? Mi indokolja az ilyen hosszú időre szóló háborús tervet? Egyébként is jönnek a választások, és az új intézményvezetőket nem köthetjük le az egész ciklusra, ezért csak áthidaló, pár hónapig tartó megoldás fogadható el.

Arról sem beszéltünk még, hogy mik a tapasztalataink az Ukrajnának eddig nyújtott támogatások felhasználási módjáról. Sajnos az derült ki az elmúlt időszakban, hogy az Ukrajnába küldött pénzek egy része nem a megfelelő helyre, hanem korrupciós csatornákba került. Mi a garancia arra, hogy a további támogatásokkal nem ugyanez történik?

További probléma a javaslattal, hogy szétveri az Unió költségvetési logikáját. A költségvetés másra való, az állandó kiadásokat kell finanszírozni belőle, a rendkívüli kiadásokat azon kívül kell megoldani, ahogy ez korábban megszokott volt.

Magyarország nem úgy táncol, ahogy Brüsszel fütyül!”

Nyitókép: Orbán Balázs Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. október 27. 08:28
Egy kis érdekesség a költségek környékéről: Ez aztán komoly teljesítmény! Több mint 5 millió forintot tankolt el egy év leforgása alatt a fideszes Hörcsik Richárd – derült ki a Blikk adatigényléséből.
fideath-7
2023. október 26. 21:20
"A mi megítélésünk szerint ennek az új stratégiának a tűzszüneten és a mielőbbi béketárgyalásokon kell alapulnia." ---------------------- És ha Putyin azt mondja hogy nem lesz béke amíg Ukrajna létezik akkor mi a lófaszt fogtok csinálni? Erre is van terved, Bazsi?
sozlib_abschaum
2023. október 26. 20:41
Miért is fizessek én, mert két szláv agyon akarja ütni egymást?
Pelso j.
2023. október 26. 19:32
ertönszena@ Nem írtam olyat, hogy államcsőd van. (hogy lehet egyszerű mondatokat így khmm, félreértelmezni.....?:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!