Fellázadtak a republikánusok saját házelnökük ellen – mi folyik Washingtonban?

2023. október 04. 13:49

Kevin McCarthy egy évet sem bírt a házelnöki pozícióban, a demokraták röhögnek, jöhet a káosz.

2023. október 04. 13:49
Kevin McCarthy republikánus képviselő
Szilvay Gergely

Mint azt megírtuk: az amerikai képviselőház megszavazta Kevin McCarthy felmentését a házelnöki tisztségből, 

ami miatt megbénulhat az amerikai törvényhozás működése.

Kedd délután 216-210 arányú szavazással a képviselőház támogatta a Matt Gaetz floridai republikánus képviselő által beadott „felmentési indítványt”, amellyel McCarthy-t eltávolították a házelnöki székből. Nyolc republikánus szavazott a házelnök ellen, és persze minden demokrata is. A képviselőház addig nem folytathat jogalkotási tevékenységet, amíg új házelnököt nem választanak. Az ideiglenes házelnök Patrick McHenry észak-karolinai képviselő lett. McCarthy jelezte, nem indul újra a tisztségért.

A McCarthy elleni republikánus lázadást Matt Gaetz floridai kongresszusi képviselő vezette, 

aki azután döntött a lépés mellett, hogy a házelnök a hétvégén megegyezett a demokratákkal a kormány leállásának megakadályozásáról. Gaetz egyike volt azoknak a republikánusoknak, akiket feldühített McCarthy hétvégi megállapodása a demokratákkal. Az alku egy kétpárti szavazást eredményezett arról, hogy a kormány finanszírozása november közepéig a jelenlegi szinten maradjon, miközben sok republikánus költségvetési megszorításokat sürgetett.

Ezt is ajánljuk a témában

 

McCarthyt január 15-én választották meg házelnöknek nem kevesebb, mint 15 szavazási próbálkozás után:

a republikánusok nagyon nehezen egyeztek meg egymás közt a személyéről,

a demokrata frakció nagy derültségére, akik arra vártak, hogy esetleg egy-két átszavazó republikánussal ők adhassák a képviselőház elnökét.

A Kalifornia egyik kerületét képviselő McCarthy már indult a házelnöki tisztségért 2015-ben, ám akkor nem járt sikerrel. 2018-tól viszont az ellenzékben lévő republikánus frakció vezetője lett, azaz „kisebbségi vezető” (Minority Leader). 2023 elején, amikor megalakult az új Képviselőház, a republikánusok szűk többségével, McCarthy eleinte nem tudta biztosítani a házelnökké választásához szükséges többséget, ugyanis 19 republikánus képviselő ellenezte a személyét, nagyrészt a Szabadság Plaftorm (Freedom Caucus) tagjai. 

Végül McCarthy számos kompromisszumot kötött meg velük, így az 1859 óta leghosszabb házelnöki szavazáson épphogy meglett a többsége (1923 óta nem volt olyan, hogy ne válasszanak házelnököt az első körben). A kompromisszumok közt szerepelt, hogy elég egy képviselő indítványa ahhoz, hogy szavazzanak a házelnök eltávolításáról, illetve hogy a Szabadság Platform három tagját is a házszabályokat felügyelő bizottság (Rules Committee) tagjává teszik.

McCarthy kemény kompromisszumok árán lett házelnök, 

ugyanakkor a Freedom Caucus kisebbséget alkot a republikánus frakción belül, így nincs politikai ereje arra, hogy egy neki jobban tetsző politikát folytató házelnököt választasson meg – ilyen szempontból McCarthy elmozdításának nem volt értelme. A The Hill szerint McCarthy eltávolítása még azokat is meglepte, akik emellett szavaztak. 

Gaetzet egyes hírek szerint személyes bosszú is vezérelte, ugyanis egyes ügyeit tárgyalja a képviselőház etikai bizottsága. McCarthy is erről beszélt az eltávolítása utáni sajtótájékoztatón. Gaetz persze tagadta mindezt.

Kedden Hakeem Jeffries demokrata frakcióvezető, New York-i képviselő jelezte, hogy támogatják McCarthy eltávolításának tervét, azaz 

nem fogják megvédeni a házelnököt saját belső ellenzékétől. 

Levelében jelezte, hogy reméli, „a hagyományos demokraták eltávolodnak a MAGA-szélsőségesektől, és partnerségben csatlakoznak hozzánk az ország jólétéért”

McCarthy maga azt nyilatkozta: a republikánus képviselők 4 százaléka csatlakozott a demokratákhoz, hogy eltávolítsák őt. A republikánusok jövő kedden, október 10-én találkoznak, hogy kinevezzék új jelöltjüket. 

Potenciális jelöltként emlegetik Steve Scalise louisianai, Tom Emmer minnesotai, Jodey Arrington texasi és Kevin Hern oklahomai képviselőt, illetve az ohiói Jim Jordant. A Yahoo felsorolja még Garrett Graves louisianai és Patrick McHenry észak-karolinai, Elise Stefanik New York-i és Tom Cole oklahomai képviselőt. A The Hill szerint a legnyilvánvalóbb választás Scalise, a „második számú képviselőházi republikánus”, akit épp rák miatt kezelnek. Scalise után Emmer viseli a harmadik legtekintélyesebb tisztséget a testületben (Majority Whip). 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Meddig támogatja Amerika Ukrajnát?

Az amerikai támogatás kulcsfontosságú Ukrajna számára. Már a háború kitörése óta vannak szkeptikus hangok az amerikai kongresszusban, amelyek az elmúlt hetekben felerősödtek.

Fotó: AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. október 04. 15:49
McHenry észnél van! A Capitolium rossz szellemét kiűzte! Nancy Pelosi asszonyt háborús uszítót, usademokratát. Még most is ezen röhögök!-:))))) Szinte látom,hogy felült seprűjere és kilovagolt az épületből! Ez a győzelem napja!
Thészeusz
2023. október 04. 15:06
"new shutdown deadline of Nov. 17, lawmakers are on the clock if they want to go home and spend the holiday with their families while keeping the government open. Nov. 17 is the Friday before Thanksgiving, and leaders likely decided on that date to put the pressure on their rank and file. ... But they also suggest getting a deal in November will be highly difficult. That funding for the border and Ukraine — two incredibly divisive issues — are likely to be in the mix will just make it tougher." -és most mindez már házelnök nélkül, illetve egy ideiglnes házelnökkel és meg kell választani egyújat. Érdekesnek igérkezik.
biharihunor
2023. október 04. 14:56
Patrick McHenry (R-NC) a képviselőház megbízott új elnöke lett McCarthy eltávolítása után. Első felszólalában McHenry utasította Nancy Pelosi (D-CA) volt házelnököt, hogy hagyja el a Capitol rejtekhelyi irodáját, hogy átvehesse az irodát. „Kérjük, holnap ürítsék ki a helyet, a szobát újra kulcsolják” – áll a Pelosi irodájába küldött e-mailben. – számolt be a Politico. Pelosi kifogásolta McHenry döntését, "az új házelnök egyik első lépése az volt, hogy elrendelje, hogy azonnal hagyjam el az irodámat a Capitoliumban” – mondta Pelosi nyilatkozatban.„Ez a kilakoltatás élesen eltér a hagyományoktól." https://onedrive.live.com/redir?resid=333EB6C96B9775D0%21155&page=Edit&wd=target%282023.one%7Ca411400d-994d-459d-9950-3365af1c0ebf%2F23.%2007-12%7C40c5ab67-ac61-41ac-97a4-5effce6e28ee%2F%29&wdorigin=NavigationUrl
biharihunor
2023. október 04. 14:53
Kevin McCarthy (R-CA) bejelentette, hogy nem indul újra a képviselőház elnöki posztjáért, miután Matt Gaetz képviselőnek (R-FL) kedden sikerült kiszorítania elnöki tisztéből. McCarthynak később újságírók egy órán keresztül kérdéseket tettek fel, eközben bejelentette, hogy nem indul újra a szónokválasztáson. „Azt hiszem, folytathatom a harcot, talán más módon."„Nem indulok újra a szónokért. A konferencián valaki mást választok.” Az egykori felszólaló [a kongresszus házelnöke] időnként szeszélyesen beszélt a szónokságig vezető hosszú útjáról, és nem bánta meg azokat a döntéseket, amelyeket a napokban hozott. McCarthy sérelmezte, hogy maroknyi republikánus kevesebb, mint kilenc hónap után ellene szavaztak a házelnöki mandátuma megszüntetésére. „Sajnos konferenciánk [frakciónk] négy százaléka csatlakozott az összes demokratához, és megszabhatja, hogy ki lehet a republikánus házelnök ebben a Házban.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!