Erdogan aláírta Svédország NATO-csatlakozását

2023. október 23. 17:38

Svédország tavaly tavasszal, nem sokkal az orosz-ukrán háború kitörését követően adta be csatlakozási kérelmét.

2023. október 23. 17:38

Recep Tayyip Erdoğan török elnök aláírta Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet – számolt be a Hürriyet török hírportál. Az oldal szerint az Elnöki Kommunikációs Igazgatóság közösségi média fiókján közzétett közleményben a következőket írták: „Recep Tayyip Erdoğan elnökünk Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet 2023. október 23-án aláírta és 

benyújtotta Törökország Nagy Nemzetgyűlésének”.

A hír kapcsán a Világgazdaság emlékeztet: Svédország Finnországgal együtt még tavaly tavasszal adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Finnország végül 2023. április 4-én felvételt nyert a szervezetbe, Svédország esetében a tagok közül már csak Törökország és Magyarország aláírása szükséges. Ankara ratifikációjához most egy lépéssel közelebb került Stockholm.

„Várjuk, hogy NATO-tagok legyünk”

Erdogan már júliusban közölte, hogy a ratifikálás a török parlamenttől függ. Az államfő szombaton telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Törökország amiatt gyakorolt nyomást Svédországra, hogy 

hozzon intézkedéseket a két ország kapcsolatait megmérgező Korán-égetések ellen, 

és az elnök korábban azt is a svéd hatóságok szemére vetette, hogy nem teljesítik a Svédországba menekült kurd szakadárok kiadatására vonatkozó török kéréseket. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn üdvözölte Recep Tayyip Erdogan lépését. „Most a parlamentre vár, hogy döntsön a kérdésben. Várjuk, hogy NATO-tagok legyünk” – írta az X-en. 

(MTI)

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. október 24. 10:24
"drogqueen 2023. október 23. 21:24 Amíg a magyar herék benne vannak a NATO-ban nem sokra mennek. Ideje lenne kivágni őket, nem odavalòk." Ez mókás volt valamelyik balti csivavaállam egyik politikusától is, mikor épp magyar Gripenek védték a Baltic Air Policing keretén belül a szaros légterüket, mert a 3 törpeállam egy század Mig-21-est sem tudott üzemben tartani közösen sem. A horvátoknak ment, amíg az ukránok szét nem barmolták a gépeiket, úgyhogy a szlovének után a horvát és a szlovák légteret is mi őrizzük. Így jár a balf444sz, mikor szembejönnek a tények.
csapláros
2023. október 24. 09:34
drogqueen 2023. október 23. 21:24 ..."Amíg a magyar herék benne vannak a NATO-ban nem sokra mennek. Ideje lenne kivágni őket, nem odavalòk."... 1. Semmi baj a magyar NATO tagsággal! A magyar részvétel a felkészültséget, rátermettséget tekintve KIEMELKEDŐ volt mindig, még ha az eszközeink a liberálnáci NEMZETÁRULÓ fajtádnak (vaddisznó ági és társainak) köszönhetően nem is voltak, vagy hiányosak voltak. 2. A Kárpát-medence legalább olyan fontos STRATÉGIAI PONTJA (volt, van és lesz) Európának (ha húgyagyú létedre ismered stratégia szó jelentését egyáltalán), mint a tengereken a Gibraltári szoros vagy a Dardanellák, innentől a NATO örül, mint majom a farkának, hogy benn van, nemhogy KIVONULJON INNEN, mint az oroszok. 3. Nekünk is JOBB lenne, ha a nagyhatalmak Magyarország semlegességét Svájchoz hasonlóan garantálva, a NATO kivonulna innen. EZZEL teljesedne be végre az 1956-os szabadsághősök álma, amiért a vérüket áldozták és persze a MI álmunk is, degenerált renegát faszfeje az anyádnak!
csapláros
2023. október 24. 09:24
Zjzj 2023. október 23. 23:01 ..."No, akkor most mar zorbanc kovetkezik"... Lófasz fog következni bazdmeg, de nem a "zorbanc". Orbán már a faszom tudja mikor (július? augusztus?) átadta azt a DÖNTÉSI jogot a magyar országgyűlésnek, amit Erdogán az övéinek, húgyagyú fia az anyádnak.
csapláros
2023. október 24. 09:20
Most mi van? SEMMI! A török parlament UTOLÉRTE a magyar parlamentet. Ennyike. A svédek meg várjanak tovább a sorukra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!