Eszméletlen forgatókönyv: ez történhetne, ha Kína megtámadná Tajvant

2023. október 24. 10:28

Az előrejelzések szerint az Egyesült Államok győzelme bizonyos értelemben pürrhoszi győzelem lenne, hiszen elveszítené a globális pozícióját.

2023. október 24. 10:28

A CIA igazgatója, William Burns csütörtökön kijelentette, hogy nem szabad alábecsülni Hszi Csin-ping kínai elnök kínai elnök Tajvannal kapcsolatos ambícióit, annak ellenére, hogy valószínűleg kijózanította őt az orosz hadsereg ukrajnai teljesítménye – írja a Reuters.

William Burns arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok hírszerzési információk alapján tisztában van vele, hogy a kínai elnök utasította hadseregét, álljon készen Tajvan megszállására 2027-re.

Ez persze nem jelenti azt, hogy elhatározta, 2027-ben vagy bármikor inváziót hajt majd végre,

de ez emlékeztet arra, hogy milyen komolyan ambíciói vannak” – mondta a CIA igazgatója.

A cikk arra a megállapításra jutott, hogy Kína tartózkodott attól, hogy elítélje Oroszország Ukrajna elleni hadműveletét, azonban attól is óvakodott, hogy olyan közvetlen anyagi támogatást nyújtson, amely kiválthatná a – Moszkva ellen bevezetett szankciókhoz hasonló – nyugati szankciókat.

William Burns beszélt még az ukrajnai háborúról is. Szerinte a következő hat hónap „kritikus” lesz Ukrajna számára,

már csak azért is, mert Moszkva az elmúlt hetekben fokozatos előnyre tett szert.

Az elemzések azonban elindultak

Hiába nem tartják az elemzők valószínűnek azt, hogy Kína megtámadja Tajvant, a Center for Strategic and International Studies amerikai kutatói kifejlesztettek egy szimulációt, amiben 24-szer lefuttatták, hogy mi történne, ha Kína megtámadná Tajvant.

Az elemzők arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb esetben Kína nem járna sikerrel, viszont

az Egyesült Államok győzelme bizonyos értelemben pürrhoszi győzelem lenne, hiszen elveszítené a globális pozícióját,

amellett, hogy rengeteg ember meghalna.

Az Egyesült Államok és szövetségesei valószínűleg több tucat hajót, több száz repülőgépet és több tízezer katonát vesztenének. Tajvan gazdasága tönkremenne.

Az is kiderült, hogy Kína is súlyos veszteségeket szenvedne,

és Tajvan elfoglalásának kudarca destabilizálhatná a Kínai Kommunista Párt uralmát. A győzelem tehát nem elég. Az Egyesült Államoknak azonnal meg kell erősítenie az elrettentő erőt – közölték.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. október 24. 14:06
Az EU abban a pillanatban robbanna szét. Magyarország meg sem tehetné, hogy leválik kínáról, ahogy pld. a németek sem. Az oroszokról sem tudunk, ahogyan a többiek sem. A fele tőlünk veszi az orosz gázt, a másik fele az indiaiaktól.
Galsó Atya
2023. október 24. 11:58
Nem értem. Ha Ukrajnának joga és kötelessége, sőt hős, ha a szakadár Donbaszt támadja, visszaakarja szerezni, és ebben a demokrácia bajnoka az Usa segíti, akkor ugyanez az Usa miért nem segít Kínának, akinek joga és kötelessége, sőt hős, ha a szakadár Tajvant támadja, visszaakarja szerezni? Feszül itt némi ellentmondás.
NoFace
2023. október 24. 11:04
Amerika fenntartja a "jogát" Tajvan gyarmatosítására.
ördöngös pepecselés
2023. október 24. 11:03
"annak ellenére, hogy valószínűleg kijózanította őt az orosz hadsereg ukrajnai teljesítménye" ja ja, szerintem is. Elképzelni se tudta hogy az internácik annyira hülyék hogy kifektetik Európát és teljesen kimerítik a fegyverkészleteiket Ukrajnáért. De nem lesz pürrhoszi amerikai győzelem mert Kína nem lesz hülye hogy elgyengítse magát egy háborúban ha a birodalom váltást békés eszközökkel is el tudja érni. Igazgató elvtárs egyetlen célja ezzel a böffenettel annyi hogy "Az Egyesült Államoknak azonnal meg kell erősítenie az elrettentő erőt" hátha neki is csöppen valami a fegyver bizniszből
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!