Izrael szeme, füle és pörölye: a Moszad

2023. október 11. 14:45

A Hamász terrorakciója élesen demonstrálta, hogy a hatékonyságáról híres izraeli hírszerzés olajozott gépezetébe is kerülhetnek porszemek. A zsidó állam folyamatos belső és külső fenyegetettségben létezik, a Moszad munkája nélkül vélhetően már az első éveiben szétesett volna. Mit tesz az izraeli hírszerzés?

2023. október 11. 14:45
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Moszad Izrael titkosszolgálati rendszerében a hírszerzés és az erre épített különleges műveletek tevékenységeit látja el. Szoros együttműködésben áll két másik titkosszolgálati szervvel, a katonai hírszerzéssel (Aman) és a belbiztonsági szolgálattal (Sin Bét).

A Moszad 

hatáskörébe elsősorban a külföldi hírszerzési információk gyűjtése, rendszerezése, a fedett titkosszolgálati akciók és a terrorelhárítási műveletek lebonyolítása tartozik. 

Az Aman az izraeli hadsereg alá rendelt titkosszolgálat, amely a katonai jellegű hírszerzési tevékenységeket látja el, míg a Sin Bét a belső elhárítás felelőse, a terrorveszély és az államellenes tevékenységek felfedését, megakadályozását végzi.

A Moszad igazgatója közvetlenül az izraeli miniszterelnöknek tartozik felelősséggel, illetve beszámolási kötelezettséggel, nem a parlamentnek, a szervezetnek mintegy hétezer alkalmazottja van, éves költségvetése pedig brutális: 10 milliárd sékel (900 milliárd forint).

A kezdetek

A hírszerzési szervezetet Izrael állam alapítása után egy évvel, 1949-ben hozták létre. David Ben-Gurion, az új állam miniszterelnöke régi harcostársa, egy külügyminisztériumi ember, Reuven Shiloah tanácsára egy olyan szervezet alapításáról döntött, amely az addig esetleges titkosszolgálati együttműködést rendszerszerűvé teszi, összefogja. A vezetők ugyanis belátták, hogy az új állam berendezkedését, szervezeteinek működését csak egy hatékony titkosszolgálat tudja szavatolni.

Az izraeli kormányküldöttség 1949-ben a Tel Avivi-i repülőtéren - a kép jobb oldalán Reuven Shiloah 

A Moszad a terepen csak 1951-ben kezdte meg a gyakorlati működését, mintegy 80 alkalmazottja volt az első időben. Az 1960-as évek elejére az intézmény már képes volt  hírszerzési adatok komplex értékelésére, illetve bonyolult külföldi titkosszolgálati akciók végrehajtására is, a szervezet létszáma pedig 600 fölé emelkedett.

Hatékony volt, hiszen közvetlenül a kormányfő irányítása alatt állt – sokan azonban 

azért bírálták, mert „állam lett az államban”, az ország képviseleti szerve, a Kneszet nem tudta számon kérni a tevékenységét. 

A kérdés azonban már a kezdetekben sem az volt, hogy az új szerv a nyugati értelemben vett átláthatóság elvének, a nyugati demokratikus intézmények sztenderdjeinek megfelel-e, hanem hogy képes-e Izrael külső és belső ellenségeit távol tartani az államtól, ártó szándékaiknak útját tudja-e állni praktikusan.

A szervezet felépítése

Titkosszolgálat lévén a Moszad belső szervezettségéről kevés információ ismert. A törvényben meghatározott felépítése alapján öt osztálya van: a Tzomet (hírszerzési főcsoport), a Caesarea (különleges műveletek főcsoportja), a Keshet (az elektronikus felderítés részlege), az Emberi Erőforrás osztálya és a Metsada (különeges fegyveres alakulatok osztálya).

A Tzomet tagjai hírszerzési tisztek (katsa), akik kém- és hírszerzési tevékenységet folytatnak, vagy diplomáciai vagy civil fedettségben, illetve beszervezett informátorokkal tartják a kapcsolatot. (Nem megerősített adatok szerint 

a Moszadnak szerte a világon mintegy 30 ezer ügynöke lehet, ezek fele alvó ügynök.)

A Caesarea tagjai kiképzett ügynökök, akit speciális küldetéseket hajtanak végre főleg külföldön – ide tartozik szervezetileg a Kidon csoport is, amely egy különleges kiképzéssel rendelkező orvgyilkos alakulat. A Metsada embereinek feladata szintén speciális: őket vetik be extrém helyzetekben végrehajtandó kommandós vagy szabotázsakciók végrehajtására.

David Barnea, a Moszad igazgatója beszél egy nemzetközi konferencián 2023. szeptember 10-én Herzlijában
Forrás: GIL COHEN-MAGEN / AFP

Látványos akciók

A Moszad története tele van James Bond-szerű különleges műveletekkel. A szervezet módszereiben ritkán válogat, fő vezérlő elve a biztonsági szempont, vagyis az izraeli célpontokat veszélyeztető személyek, akciók, tervek meghiúsítása. Ennek érdekében különleges mentességet élveznek akciói a hagyományos polgári vagy büntetőjogi szankciók alól. Legismertebb bevett módszere a célzott likvidálás.

A politikai gyilkosságok ezen gyakorlatát a kormány eleinte tiltotta, az 1972-es müncheni olimpián történt mészárlást követően (amelyben 11 izraeli sportolót öltek meg palesztin terroristák) azonban zöld jelzést adott a módszernek.

Néhány kiemelésre méltó Moszad-akció a múltból:

– 1956-ban a Moszad ügynökei megszerezték Hruscsov Sztálint bíráló beszédének szövegét, az amerikaiaknak átadott másolatot Washington nyilvánosságra hozta, ezzel kellemetlen helyzetbe hozva a szovjet vezetést.

– 1960-ban a Moszad emberei Argentínában elfogták és Izraelbe szállították Adolf Eichmann náci háborús bűnöst.

– 1965-ben meggyilkolták Herberts Cukurs lett háborús bűnöst Montevideo városában.

– 1972-ben a müncheni túszdráma palesztin szervezőit célzott pokolgépes merényletekben ölték meg. 

– 1976-ban az Entebbe-művelet során a Moszad emberei kiszabadították a palesztin terroristák által eltérített repülőgép utasait Ugandában.

– 1980-ban Párizsban meggyilkolták Jehia el-Masad egyiptomi atomtudóst, aki az iraki atomreaktor-projektben dolgozott.

– 1986-ban a Moszad ügynökei Rómából elrabolták és Izraelbe szállították Mordeháj Vanunu volt izraeli kutatót, aki külföldön izraeli atomtitkokat árult el.

– 2004-ben Damaszkuszban célzott merényletben megölték Izz el-Din Sejk Halil Hamász-vezetőt.

– 2008-ban meggyilkolták szintén Damaszkuszban a Hezbollah egyik vezetőjét, Imad Mugniját is.

– Az elmúlt 15 évben a Moszad célkeresztjében vannak az iráni és a szíriai atomprogram vezetői: 2008-ban a szíriai nukleáris kutatások vezetőjét, 2010-ben iráni atomtudósokat, 2020-ban Mohszen Fahrizadeh kutatót, az iráni atomprogram vezetőjét merényelték meg.

– 2020-ban a Moszad emberei ölték meg Abdullah Ahmed Abdullah al-Kaida-vezetőt Teheránban.

--

Nyitókép: Iráni felvételek állítólagos Moszad-ügynökök lefoglalt fegyvereiről    (forrás: Iran’s Intelligence Ministry / AFP)

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thanos
2023. október 12. 17:04
Engem most inkább arra a három majomra (nem hall, nem lát, nem beszél) emlékeztetett a csapat, mint titkosszolgálatra. Vagy nemtom!
FOB
2023. október 11. 20:21
Konkrétan a Sin Bet felel a Gázai-övezet hírszerzéséért és nem a Moszad. Ezt legalább a cikk írása előtt illett volna kideríteni.
Obsitos Technikus
2023. október 11. 19:30
Állam az államban, hadsereg a hadseregen kívül, Egy az egyben, mint a Forradalmi Gárda Iránban.
survivor
2023. október 11. 19:14
Und ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!