„Már nem tudjuk távol tartani magunktól az izraeli háborút” – szakpszichológus a Mandinernek

2023. november 01. 09:14

Miközben a szomszédban még tartanak a harcok az orosz és ukrán csapatok között, október elején Izraelben is kipattant egy újabb konfliktus. Hal Melinda klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezetőkutatóját többek között arról kérdeztük, hogy ezekben a krízishelyzetekben miként lehet a problémákat leküzdeni.

2023. november 01. 09:14
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Lassan két éve „a háború hírei nap mint nap elérnek hozzánk”, és sokaknál szorongást okoznak. Felmerül a kérdés ezekben a krízishelyzetekben, hogy miként lehet  ezeket a problémákat leküzdeni, mik a jó megküzdési stratégiák. Ezekről kérdeztük Hal Melinda klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezetőkutatóját.

***

„Óriási az a probléma, amit Izraelben és a Gázai övezetben látunk. De aki követte az eseményeket, azt nem érték váratlanul a történtek. Látjuk mára itthon is azokat az agresszív cselekményeket, amelyek a konfliktus kitörése nélkül nem következtek volna be” – jelentette ki Hal Melinda, klinikai szakpszichológus az izraeli háború kapcsán. Szerinte már ez a konfliktus is közvetlen hatást gyakorol Magyarország területén is, hiszen hazatértek azok a magyarok, akik a kinti háborús cselekményeket megtapasztalták, akárcsak a félelem szintjén is. Volt, aki fellépett azon a fesztiválon, amelyre lecsaptak a Hamász terroristái, míg mások a reptéren rekedtek. Sajnos magyar túszokról értesülhettünk.

Ezt is ajánljuk a témában

„Jelen pillanatban a gyászfeldolgozás áll a fókuszban, több olyan kliens is érkezik, aki Izraelben volt, mikor a fegyveresek lerohanták az országot. Már nem tudjuk azt mondani, hogyha a világ másik felén történik valami megrázó esemény, hogy ne foglalkozzunk vele. 

Lelki értelemben is foglalkoznunk kell a magyarsággal. 

Arról nem is beszélve, hogy Izrael területén is van egy igen jelentős magyar közösség, magyar zsidóság, akik ott élnek dolgoznak, és akikkel szoros kapcsolatot ápolunk” – húzta alá a szakember.

„Annyira globalizálódtunk, annyira mobilisak az emberek, hogy ki kell jelentenünk, nincs olyan háború, ami annyira messze lenne, hogy ne kellene vele foglalkozni. Most megint a leggyorsabb reakciókat látjuk, és talán inkább egyéni történetekről beszélhetünk, de nemsokára érezni fogjuk ennek a gazdasági hatását is. Arról nem is beszélve, hogy ennek a háborúnak a kirobbanása, Európa számos országában kivált bizonyos érzelmi reakciókat”. 

„Bár kevesen gondolnak rá, de nekünk nemcsak azzal kell dolgoznunk, hogyha valaki kint volt egy háborús eseménynél, hanem azzal, hogy megnövekszik a félelem bizonyos események bekövetkezte miatt, legyen az a már említett gazdasági hatás vagy az, hogy egy tüntetésen, esetleg a nyílt utcán attrocitás érhet minket. Nekünk ezekkel a lelki tényezőkkel is ugyanúgy foglalkoznunk kell, mint azokkal, akik a háború sújtotta övezetből hazatérnek” – hívta fel a figyelmet a klinikai szakpszichológus.

Ezt is ajánljuk a témában

Az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója arra is rámutatott, hogy a veszteséget elszenvedők száma is exponenciálisan fog növekedni az elkövetkezendő időszakban, és „emellett kell nekünk azzal dolgozni, hogy 

hogyan csapódik le a magyar közvéleményben, a magyar átlagemberek elméjében, lelkiállapotán egy-egy konfliktus a világban”.

„Nagyon fontos kiemelni, hogy bár úgy tűnik, hogy az orosz-ukrán háború a régebbi, de a valóság az, hogy az izraeli és palesztin konfliktus már legalább Izrael állam 1948-as megalapítása óta tart. Csak eddig sokkal távolabb tudtuk magunktól tartani. De most már nem tudjuk ezt megtenni, mert több konfliktus is jelen van a világban” – sorolta.

Több krízis van jelen egyszerre

„Most egyszerre szakad ránk, amit évek óta próbálok kommunikálni. Már nem azt éljük át, mint az 1956-os forradalom idején, hogy egy-egy konfliktus sorban érkezik az emberek életébe. Megküzdünk eggyel, majd jön a következő, azzal is megküzdünk, hanem ezek a krízisek egyszerre vannak jelen. 

Ezt is ajánljuk a témában

Míg az orosz-ukrán háború kapcsán a háborús infláció jelentette a legtöbbeket érintő problémát hazánkban, október 7-e óta egy újabb katonai konfliktus is borzolja a kedélyeket, amellyel párhuzamosan a világ más pontjain megugrott az antiszemita incidensek és az agresszív cselekmények száma, ezek pedig több tekintetben is érinteni fogják a hétköznapokat. Ezzel nagyon nehéz megküzdeni”

„A válságok kora most már nem úgy néz ki, hogy volt egy jégkorszak, amely lezárult, majd jött egy klímaprobléma, hanem 

egyszerre van klímaprobléma, lelki probléma, gyászfeldolgozás, gazdasági probléma, kötődési nehézség és még sorolhatnám.

 Eljutottunk oda, hogy teljesen mindegy, hogy hol történik egy probléma a világban, az valahogyan hatni fog ránk is itt Európa közepén. Olyan összefüggésrendszerek vannak a háttérben, amelyekkel az átlagember nincs tisztában feltétlenül, de az infokommunikációs rendszerek fejlődésével pillanatok alatt itt van egy-egy olyan információ, ami szorongást kelt” – magyarázta.

A klinikai szakpszichológus ezután kijelentette, hogy „a média a szenzációhajhászása most eléri a showműsorok szintjét. Az embereket is erre nevelték, hogy folyamatosan ingerre van szükségük, kell, és az is pörgesse az internetet hírek után kutatva, akiket az adott pillanatban nem érint a konfliktus. Ez a legkárosabb egyébként. Ez a folyamatos ingerelárasztás, amiben sokszor nehéz eldönteni, hogy melyik infó az igaz, melyik a fals. Az meg sokszor nem tudjuk, hogy mindezek miként csapódnak le az emberi elmében. 

Van, akiben szorongást keltenek, van, akiből agressziót váltanak ki, éppen ezért ezeket társadalmi szinten kezelni kell.

 A médián keresztül nagyon sokat lehetne tenni, alternatívákat lehetne nyújtani. Többek között a Kárpátalján élő magyarok között végzett kutatásunk is erre irányult, hogy próbáljunk alternatívát nyújtani: ne csak sajnálkozzunk azon, hogy milyen rossz dolgok történnek a világban, hanem próbáljunk kézzelfogható, kontrollélményt, stabilitást nyújtani minden területen, legyen az szociális vagy mentális” – ismertette. 

Amíg nincs biztonság, nem tudunk lelki kérdésekkel foglalkozni

Hal Melinda ezután elmondta, hogy viszonylag kevés szó esik az izraeli történések kapcsán a lelki feszültségekről. „Amíg az ember nincs biztonságos területen, addig nem tudunk a lelki kérdésekkel foglalkozni. A fizikai és a tényleges biztonság élménye tehát alaptényező.

Ha valakinek nincs étele vagy vize, akkor nem tudok vele addig pszichoterápiát vagy krízisintervenciót folytatni, amíg az alapszükségletei nincsenek kielégítve. 

Adnom kell neki előtte enni és inni, mert különben nem is tudunk lelki kérdésekkel dolgozni, mert nem az az alapprobléma. De amennyiben valaki visszatért a háborús övezetből, akkor a nulladik pillanattól, sőt a mínusz negyedik pillanattól ott kell mellette állnunk lelkileg.” 

„Nemcsak azért, rossz az emberek lelki állapota, mert ennyi válság van, hanem azért is, mert nem stabil a személyiségük, hiáynoznak az alapvető kötődési mintáik is. A nem stabil személyiségre pedig nem lehet megküzdést építeni. A másik dolog az, hogy a prevenció is elmaradt, nem készültünk fel ilyen helyzetekre” – hangoztatta.

„A rendszerváltás óta idehaza is eltelt több mint harminc év, joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi történt ez idő alatt a lelki egészség kérdésével. Sajnos nem lesz szívderítő a válasz. Ezt hívom felkészülésnek, aminek fontosságára a kutatásunk is ráirányítja a figyelmet.

Már nem tudunk felkészülni a válságok korára, mert az a nyakunkon van, 

de annak érdekében sokat tudunk tenni, hogy stabilabb magyar polgárok legyenek, akik meg tudnak küzdeni és netán még megoldást is tudnak találni a felmerülő priblémákra. Erre példa a klímaszorongás, a klímakatasztrófa, vagy klímavészhelyzet. Ez a fogalom is napról napra változik, attól függően, hogy épp mi a PC. De ez sem most alakult ki, lehetett látni, hogy a klímaváltozás gondot okoz. De akkor miért nem neveltük rá az embereket arra, hogy hogyan lehet ezen segíteni” – tette fel a kérdést a szakember.

Válsághelyezetekben nemcsak gyors reakciókra van szükség

Végül arról beszélt, hogy a válságok korában a segítő szakemberek miként tudnak támogatást nyújtani a hozzájuk fordulókon. „Kutatások is bizonyítják, hogy ilyen helyzetekben stabilizálni a kell személyiséget. Akkor tudunk igazán megküzdési stratégiákat tanítani, hogyha van egy viszonylag stabil személyiségstruktúra, szerkezet”

„Emellett nagyon lényeges az értékorientált nevelés. A különböző krízis- és válsághelyzetekben nemcsak gyors reakciókra van szükség, mivel nincs nagyon idő azon gondolkodni, mit tegyen az ember egy adott szituációban. 

Az izraeli-palesztin konfliktus esetében is rögtön elő kell húzni a legjobb megküzdést,

 ami abban az adott helyzetben lehetséges. Ezt csak úgy lehet, ha megérkeznek azok a kutatások, hogy milyen is a stabil személyiség, és visszanyúlunk az alapvető emberi értékekhez, mint például az életvédelem, ami a hierarchia csúcsán áll. Emlékeztetnünk kell az embereket arra, hogy nem a jogok az elsődlegesek, hanem az életvédelem, amit most az előtérbe kell helyezni” – szögezte le Hal Melinda.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképen Gáza városa egy izreaeli légicsapás után. Fotó: MOHAMMAD ZANOUN / MIDDLE EAST IMAGES / MIDDLE EAST IMAGES VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. november 01. 12:29
Mit vartyog ez? Lesz az emberek pénzét, hozz menjenek hozza a kamu problémákkal. Izrael katonai akciója jogos és arányos.
korona.2.0
2023. november 01. 12:13
Egy nemzeti kisebbség, a zsidók, tartják hatalmukban Magyarországot. Úgy viselkedik a kormány, mintha valamilyen parazita irányítaná. A magyarság körében ez nem jó fényt vet a jelen és a jövendő helyzetre. Paradigma váltásra van szükség és nem állandóan terelni és mellébeszélni. Nem jó felé halad a kormány álláspontja. Legalább lepleznék.
kérdés
2023. november 01. 11:38
Mindmáig ható, erős kapocs a Vérszerződés. Úgy is aktualizálhatnánk, kizárja a testvérháborút, valamint a terrorizmust.
kérdés
2023. november 01. 11:14
Egyre kisebb betűkkel, egyre többet nyomtatnak a kötelezően kísérő tájékoztatókra. Abban minden le vagyon írva, a lényeg, ha nem olvasod el alaposan, csak téged terhelhet felelősség, ergo reklamáció kizárt. A szakemberek nemrég kirukkoltak, megállapították, hogy a lakosság jó része rövidlátó. Nahát, nem sorra nyílhatnak az optikus szaküzletek ?... ahelyett, hogy kis, zsebben hordozható, akár kulcstartóra szerelhető, összecsukható 'lornyonokat', nagyítókat javasolnának, tömegárucikként a pénztáraknál, vagy postákon árulnák. Bár itten mostanság az ingyenes hallásvizsgálattal is nyomulnak, mert bár új optikus szalon is nyílt a meglévő x db mellé, de hallókészülékkel még nincs a pórnép kellően ellátva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!