Kitálalt Netanjahu: elárulta azt is, mi a terve Gázával

2023. november 10. 08:29

Az izraeli miniszterelnök egy interjúban adott hangot a térség jövőjével kapcsolatos terveiről.

2023. november 10. 08:29

Benjamin Netanjahu a Fox Newsnak adott interjújában kifejtette álláspontját a Gázai övezet jövőjével kapcsolatban.  Izrael miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy nem kívánja elfoglalni vagy kormányozni Gázát, és nem tervezi a lakosság kitelepítését sem. Az izraeli vezető egyértelművé tette, hogy 

egy civil kormánynak kellene irányítania a területet, ami garantálni tudja a hasonló támadások elkerülését a jövőben.

Netanjahu továbbá elutasította azt a vádat, hogy Izrael a gázai palesztin lakosság kitelepítésére készülne. A gázaiakat a harcok északi területeiről a néhány kilométerrel lévő délebbi területekre terelik majd, ahol biztonságos zónákat hoztak létre a számukra – húzta alá. Emellett hangsúlyozta a humanitárius segélyszállítások támogatását.

„Egy megbízható erőre van szükség, amely szükség esetén a jövőben is beavatkozhat”

A miniszterelnök továbbá kiemelte, hogy Gáza demilitarizálása, a szélsőségesek eltávolítása, valamint az újjáépítés folyamata szükséges a térség stabilizálása érdekében. Azt is kifejtette, hogy ehhez egy megbízható erőre van szükség, amely szükség esetén a jövőben is beavatkozhat, hogy megakadályozza a hasonló támadásokat, és elkerülje a Hamaszhoz hasonló szervezetek ismételt felbukkanását. 

Ehhez egy civil kormányzatra lesz majd szükség.

Netanjahu továbbá történelmi kontextusban emlékeztetett arra, hogy Izrael 2005-ben kivonult Gázából és ezen nem kívánnak változtatni. Emellett hangsúlyozta, hogy a térség stabilitása kulcsfontosságú, főleg a közelmúlt eseményeinek fényében.

***

Nyitókép: ABIR SULTAN / POOL / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
victory
2023. november 10. 13:42
Eddig nem vol bajom a zsidó néppel, de most már gyűlölöm őket.
szerintem-2
2023. november 10. 12:22
"terelik" Ebben az egy szóban benne van, hogyan is gondolkoznak rokon népükről.
connorj
2023. november 10. 10:38
JERUZSÁLEM KRISZTUS KORÁBAN VOLT A FÖLD SZÍVCSAKRÁJA. MOST DOBOGÓKŐ.
lájkbajnok
2023. november 10. 09:26
Bukott ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!