Teljes válságba sodorta magát a német kormányzat

2023. december 08. 14:23

Gúzsba kötik Berlint saját jogszabályai, miközben a három baloldali-liberális kormánypárt egymással veszekszik, és az is kérdés, tudnak-e jövőre költségvetést tervezni.

2023. december 08. 14:23
Conclusion of the Bundeswehr Conference

A német és a nemzetközi sajtó is tele van a berlini német szövetségi kormány válságának híreivel. A Scholz-kormányra már megalakulása óta árnyékot vet a szocdemek, a zöldek és a liberálisok ideológiai és szakpolitikai vitatkozása – de ez igazából előre borítékolható volt.

Az viszont nem, hogy két év alatt a teljes cselekvésképtelenség határára sodródjon a német kormány. Már a baloldali Spiegel is azzal vádolja a baloldali kancellárt, 

hogy „káoszba taszítja” Németországot.

De hogyan jutottak el idáig? A legutóbbi szög a kormányzat koporsójába a német szövetségi alkotmánybíróság minapi döntése volt, amely – sokak megdöbbenésére – megtiltotta a kormányzatnak azt, hogy a korábban a koronavírus-válság kezelésére létrehozott pénzalapban maradt 60 milliárd eurós összeget átvigyék a klíma- és transzformációs alapba, amit a német gazdaság „zöld átállására” és modernizálására fordítottak volna.

Az alkotmánybírósági döntés oka pedig nem más, mint egy a német alkotmányba 2009-be beleírt szabály: az adósságfék kötelezővé tétele.

Az adósságféket annak idején a stabilitás és a pénzügyi rendezettség jelképeként ünnepelték a németek. Most viszont már olyannak tűnik, 

„mint egy kényszerzubbony, amit magára húzott Németország”

 – írja az ügyről a brit Guardian.

A fejlemények kérdőjelessé tették a jövő évi költségvetési terveket is. A német kormány és a parlamenti képviselők most pótmegoldásokat keresnek a patthelyzet feloldására. Christian Lindner pénzügyminiszter, a liberális párt elnöke azzal állt elő, hogy 2023-at „vészhelyzeti évnek” fogja nyilvánítani, ami felszabadítaná őt az adósságfék alkotmányos korlátai alól.

A német közvélemény most inflációtól és további gazdasági visszaeséstől tart. A kormánypártok pedig tovább vitatkoznak a lehetséges megoldásokról: a zöldek és a szocdemek radikálisan kibővítenék az állami kiadásokat, míg Lindner pénzügyminiszter liberálisai pont, hogy megszorításokat szeretnének.

A lakosság mellett a szakértők is aggódnak. Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet elnöke szerint a német gazdaság stabilitása a tét. „Németország elmaradhat másoktól” – mondja a szakértő, aki szerint 

a német kormány mintha nem tudná, hogyan kezelje a kialakult helyzetet.

Ahogy fogalmaz: „Van, aki beruházna, más viszont pont, hogy spórolna. Ezek egymással tökéletesen ellentétes politikát, de ha leállunk az ökológiai és digitális átállásunkkal, hatalmas hiba lenne a jövőre nézve”.

 

Nyitóképen: Olaf Scholz (Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 09. 18:57
Bezzeg a magyar költségvetés… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
urban63
2023. december 08. 20:36
Katinka és Jurova, gyorsan eljárást indtattini!! Meg csináltuk? :)
Takagi
2023. december 08. 17:44
Ennyit tudnak a neomarxisták.
pollip
2023. december 08. 16:52
Daniel Freund nem tud segíteni? Mindenhez ért, tehát semmihez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!