Zelenszkij: Az ellentámadás jó ütemben halad

2023. szeptember 02. 22:18

Egyre fogy az ukrán hadsereg ideje, ahogy közeledik a rossz idő.

2023. szeptember 02. 22:18

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök szombaton arról beszélt, hogy a kijevi csapatok sikereket érnek el az ellentámadás során és előrenyomulnak. Továbbá visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint az ellentámadás kudarcba fulladt volna – írta a Reuters.

A hírügynökség felidézte, Ukrajna a lassan három hónapja zajló ellentámadás során már több kisebb települést visszafoglalt, de jelentősebb sikereket nem tudnak felmutatni. A lassú előrehaladás egyik oka, hogy az oroszok megerősítették a védelmi vonalaikat, és hatalmas aknamezőket alakítottak ki. 

Ezt is ajánljuk a témában

A héten meg nem nevezett amerikai tisztviselők csalódottságuknak adtak hangot a művelet lassú előrehaladása miatt, és még az ukrán stratégiát is kifogásolták. Erre válaszul az ukrán elnök szombaton azt írta a Telegram-csatornáján, hogy: 

„csapataink haladnak előre. Mindegy ki mit gondol, mi elvégezzük a feladatunkat és csak ez számít. Úton vagyunk”.

Az Egyesült Államok ugyanakkor amiatt is aggódik, hogy az elhúzódó ellentámadás hamarosan bele fog lógni az őszi hónapokban. Az esősebb és hidegebb időjárás nem kedvez az offenzívának, az  pedig tovább késleltetheti a hadműveletet. A nyugati országok rengeteg pénzt fektettek Kijev azonban Ukrajna folyamatosan azt kommunikálja, hogy még több fegyverre és pénzre van szüksége, annak ellenére, hogy eddig semmilyen jelentős hadisikert nem tudott felmutatni az elmúlt hónapokban. 

Némi reményre adhat okoz Zelenszkijnek az, hogy a délkeleti Zaporizzsjai fronton sikerült elérniük az orosz védelem első vonalát. A Fehér Ház szerint is Ukrajna „figyelemre méltó sikereket” ért el a térségben, bár Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes figyelmeztetett, hogy a kijevi csapatok még erősebben kiépített állásokat értek el.

***

Nyitókép: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2023. szeptember 03. 16:03
Az elmúlt napokban nagy áttörésről beszéltek, most már csak jó ütemű haladásról. Holnap már csak a haladás irányának változásáról fog beszélni.
KBA98
2023. szeptember 03. 10:50
Nem kapsz semmit! Legfeljebb eladod a palotáidat!
Tuners
2023. szeptember 03. 08:03
Az ABC News interjút készített Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki magabiztosan leszögezte: amikor az ukránok majd az oroszok által megszállt Krím határához érnek, Vlagyimir Putyin tárgyalásokba fog majd a „civilizált világgal”. Az ukrán elnök arról a tervéről is beszélt, hogy az  a teljes orosz kontroll alatt lévő Krím jelentős részét már őszig elfoglalnák, ezt követően rakétarendszereket és tüzérséget telepítenének a félsziget határára.  „Ahogy Ukrajna eléri a megszállt ukrán félszigetet, a meggyengült Putyin kénytelen lesz párbeszédet keresni a civilizált világgal” – fogalmaz Zelenszkij. Hangsúlyozta: abba sohasem egyezne bele, hogy Ukrajna bármilyen területet átengedjen Oroszországnak. Július 10 Szeptember harmadika van, az már hivatalosan is ősz. Szóval ha jó ütemben halad, akkor saját “haditerveinek” megfelelően már a Krím nagy része elfoglalva, gondolom.
faramuci
2023. szeptember 03. 07:51
Ja már szibériában fókára vadásznak az ukik,Moszkva már elesett...........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!