Charles Michel elsütötte a startpisztolyt: megindult a verseny a szaftos brüsszeli pozíciókért

2024. január 08. 13:46

Az Európai Tanács elnökének váratlan bejelentése felbolygatta az Európai Unió állóvizét.

2024. január 08. 13:46
ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles

Idén tartják az európai parlamenti választásokat. Január első hete azonnal egy nagy bejelentéssel indult: az Európai Tanács elnöke Charles Michel közölte, hogy ő fogja vezetni liberális pártjának a listáját az európai parlamenti választásokon. 

Mint megírtuk: mivel Michel július közepén tervezi elfoglalni helyét az Európai Parlamentben, ez azt jelenti, hogy az uniós vezetőknek gyorsan meg kell majd állapodniuk a megüresedett tanácsi poszt utódjáról. Ha nem sikerül, akkor – mivel Magyarország júliusban átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetné az üléseket.

Ezt is ajánljuk a témában

Michel bejelentésének a hatására találgatások indultak a vezető brüsszeli pozíciókkal kapcsolatban.

A 720 európai parlamenti képviselő ötévente esedékes megválasztása versenyt indított el a legfőbb uniós állásokért, köztük az Európai Bizottság és az Európai Tanács posztjáért – számolt be a France 24.

Ursula von der Leyen az EU Bizottság elnöke egyelőre hallgat arról, hogy kíván-e második ciklusra pályázni.

Nem mindenki Brüsszelt célozza

Vannak, akik már most biztosan kiszorulnak a vezető brüsszeli pozíciókból. Ilyen Didier Reynerds az EU igazságügyi biztosa, aki az Európa Tanács főtitkári pozíciójáért szeretne indulni – írja az Euractiv. 

Reynerds tehát Brüsszelből átevezne Strasbourgba. Michel és Reynerds ugyanahhoz a párthoz a Mouvement Réformateur (Reform Mozgalomhoz) tartozik. A párt várhatóan mindössze két helyet fog szerezni az európai parlamentben. Így Michel listavezetése azt jelenti, hogy Reynerdsnek nincs esélye bejutni. 

Reynerds nem most próbálkozik először az Európa Tanács főtitkári pozíciójának a megszerzésével (nem összekeverendő az Európai Tanáccsal). 2019-ben Horvátország korábbi külügyminisztere ütötte ki őt a versenyből. 

Ahhoz, hogy Didier Reynerds főtitkár lehessen az Európai Tanács 46 tagországának a többségi támogatására lenne szüksége. 

Az elmúlt évben az EU biztosok közül többen lemondtak, hogy inkább a hazai politikára koncentráljanak. 

Mariya Gabirel korábbi kulturális biztos valamint Frans Timmermans korábbi EU Green Deal biztos is tavaly mondott le a posztjáról.  

A finn Jutta Urpilainen a nemzetközi partnerségekért felelős biztos is nemrég felmondott, hogy indulhasson a 2028-as finn választásokon.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. január 08. 21:40
A France 24 kacsát röptet, a nomame propagandista reklámozza.
Hohokam
2024. január 08. 19:22
"Volt is, lesz is, ez itt a praxis, Mindenkinek helyzete van. Volt is, lesz is, itt is, de ott is, Minden kornak rendszere van, de rendszere van."
Abiondi
2024. január 08. 15:59
Akkor elkezdődött a brüsszeli túlélők viadala. Kár, hogy nem olyan mint a Hegylakónál. Ott csak egy maradt, itt egy egész parlamentnyi.
5m007h 0p3ra70r
2024. január 08. 15:05
>>>recipkoki 2024. január 08. 14:51 Szerintem egyetlenegy dolgot vél tudni az ürge, hogy a választás után rögtön be akar ülni az EP-be, és addig a tagállamok találják ki, mi legyen a helyével. De nem mondott le.<<< Ebben a cikkben sehol sem szerepel, hogy Charles Michel lemondott volna, vagy bármikor is lemondana. Ez a baj a párhuzamos valóságokkal jencitanárnéni, hogy nem tudod mikor melyikben vagy éppen. Ott még él rajongott Kádár Jánosod, itt meg már nem. Ott lemondott Charles Michel, itt meg nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!