Itt van Trump újabb győzelme: New Hampshire előválasztását is megnyerte

2024. január 24. 07:12

Most már szinte kétség sem férhet hozzá: Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje, de Nikki Haley egyelőre nem adja fel a harcot.

2024. január 24. 07:12
Former President Donald Trump holds rally
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

New Hampshire-ben még tart a szavazatok számolása, de mivel már 90 százalék fölött van a feldolgozottság, ezért már biztosan állítható: Trump viszi el az államot. A volt elnök 10 százalékponttal verte Nikki Haley-t. Ez szorosabb, mint amire az utolsó felmérések alapján számítani lehetett. 

Az ABC News exit pollja alapján a szavazók 47 százaléka független volt, ami azt jelenti, hogy a republikánus előválasztáson voksolók éppen csak fele volt republikánus. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy Trump nem tudott még nagyobb előnyt kicsikarni.

A mérsékeltek, akik főleg Haley-t támogatták, a szavazók 29 százalékát tették ki, szemben a múlt heti iowai 9 százalékkal. A nagyon konzervatívok aránya mindössze 25 százaléka volt, szemben az iowai 52 százalékkal. A fehér evangéliumi keresztények aránya 19 százaléka volt, szemben az iowai 55 százalékkal. 

Trump győzelme nagy csapás Haley kampánya számára,

mivel sok időt és erőforrást fektetett az államba, sőt, még a republikánus Chris Sununu kormányzó támogatását is megszerezte. A közvélemény-kutatások egy ponton azt mutatták, hogy Haley csak 1 számjegyű lemaradásban van Trump mögött – írja a Hill elemzése. 

Az eredmény alapján Ron DeSantis részvétele egy még szorosabb eredményt hozhatott volna, ezért kilépése döntő lehetett. 

Nikki Haley utolsó lehetősége

Kedd reggel Nikki Haley még egy utolsó kísérletet tett a Fox News reggeli műsorában, hogy meggyőze New Hampshire állam republikánus és független szavazóit, hogy voksoljanak rá. A korábbi ENSZ-nagykövet a műsor során összeszólalkozott a riporterekkel, akik állítása szerint már korábban eldöntötték, hogy Trump lesz a jelölt:

 „Bármi is lesz én harcolni fogok. 

Nem érdekel, hogy ti Donald Trumpt akarjátok megkoronázni. Összességében az amerikaiak nem ezt akarják.

Az amerikaiak választási lehetőséget akarnak, és ezt meg fogjuk nekik adni” – mondta Haley. Ha az amerikaiak nem is akarják Trumpot, a republikánusok nagyon. Sőt az eredmény alapján New Hampshire republikánus szavazói szintén őt akarják. 

Nikki Haley a támogatóival Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A BBC New Hampshire-i tudósítója kedden arról számolt be, hogy hatalmas volt a különbség Haley és Trump szavazói között. Az egykori elnökért az emberek órákat álltak sorba és lelkendezve nyilatkoztak róla, míg Haley támogatói közel sem voltak olyan lelkesek. A tudósítónak egy

Trump-szavazó azt nyilatkozta: „Trump egy őszinte hazudozó.

Mi mindannyian kevesebb adót szeretnénk fizetni, nem igaz? Ő nem politikus, hanem olyan, mint mi.”

Ez a lelkesedés most is megsegítette Trumpot, hiszen rekordszámú független szavazó ellenére győzni tudott. 

Nincs vége?

Az egyértelmű Trump-győzelem ellenére Haley beszédében hasonló hangnemet ütött meg, mint a voksolás előtt; és kijelentette, hogy ő tovább fog harcolni és nem adja fel. A politikus kijelentette, hogy „remek estéjük volt”.

A versenynek távol sincs vége. Még több tucat állam van hátra” 

– mondta beszédében Nikki Haley. 

Trump nem sokkal Haley után mondott beszédet, amelyben szinte kizárólag Haley-re koncentrált. A volt elnököt láthatóan bosszantotta, hogy a volt ENSZ-nagykövet veresége ellenére nem akar kilépni a versenyből. Donald Trump győzelmi beszédben így szólt ellenfelének: „Ki a franc volt az az imposztor, aki az előbb felment a színpadra és győzelmet kiáltott?”

A korábbi elnök szerint Nikki Haley már Iowában is úgy tett, mintha nyert volna, pedig csak harmadik lett. Trump odaszólt New Hampshire kormányzójának is, aki korábban azt állította, hogy Haley elsöprő győzelmet fog aratni az államban. 

Bár Haley magabiztosan nyilatkozott, a felmérések alapján saját államában Dél-Karolinában, 30 százalékkal van lemaradva Trump mögött.

Ígérete szerint nem fog visszalépni, de a párton belül valószínűleg lesz némi nyomás, hogy szálljon ki a versenyből, hiszen a jelenlegi állás szerint egyetlen államban sem lesz esélye Trumppal szemben.

Bár Joe Biden neve egy vita következtében nem volt rajta a szavazólapon New Hampshire-ben, így is ő nyerte a demokrata előválasztást, mivel szavazói beírták őt a lapokra. Győzelme csak szimbolikus, hiszen az első igazi demokrata előválasztásra Dél-Karolinában fog sor kerülni.

Kedd késő este az elnök kiadott egy nyilatkozatot, amelyben megköszönte a demokrata szavazóknak a részvételt. Biden azt is hozzátette: „Most már egyértelmű, hogy Donald Trump lesz a republikánus jelölt. Az országnak szóló üzenetem pedig az, hogy a tét nem is lehetne nagyobb.”

 

Nyitókép: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. január 25. 10:27
Ez egy megveszekedett némber, akinek sem józan esze, sem valóságérzete sincs, de az egója a csillagokban, igazolja, hogy miért nem szabad kvóta nőket politikai pályára engedni.
röviden
2024. január 24. 11:31
Eisenhower óta az a republikánus jelölt, aki megnyerte New Hampshire-i előválasztást, és végül elindult, az elnökválasztáson is nyert. Trumpot már csak kilőni lehet, pedig még alig kezdődött el a procedúra.
falcatus-2
2024. január 24. 11:01
nempolitizalok-0 2024. január 24. 08:44 "Szorul a hurok a fejetek körül libsik. A normális világ már visszaszámol...." hosszú visszaszámlálásra kell felkészülni, de türelem rózsát terem:)
mdave88
2024. január 24. 10:50
A Nimrata szavazatok 70 százaléka (!) nem regisztrált republikánusoktól jött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!