Megnövekedett a keresztényeket ért támadások száma a világon, sőt – félelmetesen lehangoló adatok érkeztek

2024. január 19. 18:50

Minden hetedik keresztény embert, vagyis 365 millió személyt ért erőszakos támadás vagy diszkrimináció a hite miatt tavaly szerte a világon, a keresztényüldözések statisztikája romló trendet mutat. Megjelent az OpenDoors jelentése.

2024. január 19. 18:50
Protest Against CAA And NRC In New Delhi
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A keresztényüldözés helyzetével foglalkozó nemzetközi szervezet héten publikált éves jelentése szerint 2023-ban a világ mintegy 200 országából 78 államban 

365 millió keresztényt ért üldözés, erőszak vagy diszkrimináció a hite, illetve vallása miatt.

Az elemzés három országra hívja fel a figyelmet. Észak-Korea továbbra is a világ legveszélyesebb helye a keresztények számára, ráadásul kínai határának hermetikus lezárásával az üldözések elől szinte lehetetlen külföldre menekülni a kommunista államból.

A másik Algéria, amely a veszélyességi listán négy helyet ugrott fel tavalyhoz képest, ami azzal magyarázható, hogy az üldözések miatt az országban eddig hivatalosan működő 47 protestáns közösségből csak négy folytatja még a működését.

A harmadik állam Kína, ahol tavaly 

tízezer keresztény közösség (a földalatti egyház házi gyülekezeteinek) működését számolták fel a hatóságok. 

Az új jogszabályi előírások szerint minden egyháznak ki kell írnia a bejáratára azt, hogy „Szeresd a Kommunista Pártot, szeresd a hazádat, és szeresd a vallást”, és a digitális megfigyelőrendszerek miatt mindent figyel az állam, egy tartományban pedig már bevezették, hogy templomba indulás előtt egy állami applikációs rendszerbe kell regisztrálniuk magukat a híveknek.

A 10 legveszélyesebb ország sorrendje a 2023-ban történt üldözések alapján a következő: 1. Észak-Korea, 2. Szomália, 3. Líbia, 4. Eritrea, 5. Jemen, 6. Nigéria, 7. Pakisztán, 8. Szudán, 9. Irán, 10. Afganisztán.

Az OpenDoors felmérése megerősíti azt, hogy a keresztényüldözés mértéke és súlyossága nem csökkent a világon, hanem legalábbis a szintjén maradt. Az elmúlt évtizedben 100 millióval nőtt azoknak a száma, akik keresztény hitük miatt szenvedtek el üldöztetést” – nyilatkozott a jelentés apropóján lapunknak a KKM üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.

Azbej Tristan szerint a számszerű kimutatásokon túl a tendenciákra is érdemes figyelni: Észak-Koreában egy keresztényellenes államhatalom uralkodik, amely szisztematikusan üldözi a keresztényeket, a top10-ben olyan országok is szerepelnek, ahol szélsőséges politikai mozgalmak, dzsihadista csoportok követnek el bűncselekményeket keresztény közösségek ellen, vagy jogszabályokban korlátozzák szabadságjogaikat, illetve 

leginkább azon országokban erősödik a keresztényüldözés, ahol gyengül az államhatalom, 

a keletkező társadalmi feszültségek levezető szelepei pedig a keresztényellenes cselekmények lesznek.

A keresztényüldözés szempontjából legveszélyesebb államok
Forrás: OpenDoors

Halálos áldozatok

Az OpenDoors jelentése szerint 2023-ban 4998 keresztényt gyilkoltak meg a vallása miatt – naponta átlag 13 keresztény halt meg erőszakos cselekményekben szerte a világon, de egy ország kiemelkedik: a gyilkosságok 82 százaléka Nigériában történt, vagyis továbbra is ez az afrikai ország a legveszélyesebb hely a keresztények számára.

Templomrongálások

14,766 templomot, imahelyet, egyházi intézményt (iskolát, kórházat, temetőt), ingatlant rongáltak meg, pusztítottak el tavaly

– ez a szám jelentősen, mintegy hatszor nagyobb, mint a 2022-es adat.

A radikálisan romló tendencia több tényezőnek tudható be: Indiában többszörösére nőttek a bűnözői bandák támadásai, Kínában egyre több templomot záratnak be (tízezret tavaly), Algériában a 47 hivatalos protestáns közösségből négy maradt, a nigériai erőszakhullám mellett pedig Nicaraguában és Etiópiában is megnőtt az erőszakos cselekmények száma.

Menekültek

Tavaly 295,120 kereszténynek kellett otthonát elhagynia, ez a szám a 2022-es statisztika kétszerese – többnyire a hazájukban dúló háborúk, fegyveres konfliktusok miatt kényszerülnek menekülésre a keresztények, de például a szub-szaharai régióban a dzsihadista csoportok által elkövetett célzott keresztényüldözéseknek is nagy szerepe van ebben.

Negatív trendek

A nigériai helyzet mellett a szub-szaharai térségben alakult ki egyébként a másik veszélyeztetett terület: a régió államaiban a gyenge központi állam, 

a törvénytelenség miatt a dzsihadista csoportok akadály nélkül tudnak terrorizálni keresztény közösségeket, 

a helyi 34,5 millió hajléktalanná lett helyi lakos fele keresztény.

Az afrikai országok közül 2023-ban sok keresztényt öltek meg Kongóban, Burkina Faso, Kamerunban vagy a Közép-Afrikai Köztársaságban is.

Pozitív trendek

Maliban tavaly júniusban új alkotmányt fogadtak el, amely hivatalosan is elismeri a helyi nem muszlim közösségeket is, Indiában a déli Karnataka államban visszavonták a vallásváltást tiltó törvényt – ez a jogszabály megnehezítette a keresztények életét, illetve Laoszban és több más államban is az látszik a statisztikákon túl, hogy az üldözés ellenére a keresztény közösségek mind számban, mind elkötelezettségben nagyban erősödnek.

A jelentés visszaigazolja, hogy amit a kormány, a Hungary Helps tesz az üldözött keresztények megsegítésére, az fontos, hiszen ezen a listán számos olyan ország van, ahol az elmúlt években segítséget nyújtottunk” – fogalmazott Azbej Tristan, hozzátéve, hogy Nigériában tavaly öt támogatási programot indított a magyar kormány. Mint mondta, a magyar szerepvállalás jelentősége abban is áll, hogy 

a nemzetközi közösség nem vesz tudomást a globális keresztényüldözésről, ezért nem lép fel a visszaélő, jogsértő államok ellen,

 Magyarország kiállásával pedig nem hagyja, hogy ez a válság észrevétlen maradjon, minden nemzetköz diplomáciai eszközzel megpróbálja erre felhívni a többi állam figyelmét.

Nyitókép: Jelképes gyertyagyújtásos tiltakozás egy valláskorlátozó rendelet ellen Indiában 2019. december 28-án  (forrás: Mayank Makhija / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. január 20. 10:17
Pedig a keresztény vallás szép és közösség erősítő, valamint a lelkeket erősítő és gyógyító ideológia. Persze az iszlám minden hitetlent megsemmisítésre ítélt, de a liberális önkény és a testvéri származékai is - kommunizmus, fasizmus, terrorizmus - allergiásak a békés keresztény közösségekre.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. január 19. 21:47
Izraelben mesterlövészek lőnek a templomba menekülő keresztényekre
Oszodibeszed
2024. január 19. 20:18
Egy kis megjegyzés: mára van már vagy 3-4 tucat olyan iszlám ország, ahol a muzulmánok aránya kb. 98 százalék, vagyis mára nem maradt már üldözendő keresztény vagy más vallású. Pedig akár nemrégen még más vallás, pl. a keresztény vallás jóval nagyobb arányú volt; a távolabbi időkben pedig, az iszlám megjelenése előtt még az államvallás is más volt. A fókusz áttevődött az öreg kontinensre. Zajlik az iszlám térnyerése most is ezerrel ehun is.
Tommaso
2024. január 19. 19:59
Az ORBÁN által szabadon engedett azeri BALTÁS GYILKOS keresztényt gyilkolt. Orbán tette biztatást jelentett a keresztények meggyilkolását tervezőknek a világon. Hiszen ez nem a Bűn és Bűnhődés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!