Megnyugodhatnak Kijevben: továbbra is kapják a külföldi fegyvereket

2024. január 01. 21:32

Kanada újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszereket adott a lassan két éve háborúban álló országnak.

2024. január 01. 21:32

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök idei első nemzetközi telefonbeszélgetését Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel folytatta, a megbeszélés után úgy fogalmazott:

„Hálás vagyok Justinnak azért, mert hajlandó volt segíteni az ukrán légtér védelmének megerősítésében, különösen azért, hogy további NASAMS légvédelmi rendszereket és rakétákat szállított számunkra”. Hozzátette, hogy az általa közzétett ukrán békejavaslat megvalósításán dolgozó tanácsadók negyedik találkozójának előkészítéséről is beszéltek, a tanácskozást várhatóan január közepén, Davosban tartják.

Ukrajna támogatása fontos az északi országoknak is

A norvég kormány úgy döntött, hogy engedélyezi a Norvégia által gyártott fegyverek és védelmi termékek közvetlen értékesítését Ukrajnába – derült ki a kabinet hivatalos honlapján közzétett közleményből, amelyet a Jevropejszka Pravda hírportál idézett. A döntés január 1-jén lépett életbe. Espen Barth Eide norvég külügyminiszter kijelentette, hogy 

Ukrajna támogatása fontos a norvég és az európai biztonság szempontjából.

Petteri Orpo finn miniszterelnök hétfőn közzétett újévi köszöntőjében kijelentette, hogy kormánya továbbra is segíti Ukrajnát, és ezzel párhuzamosan Finnország saját védelmi képességeit is erősíti. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy csaknem két éve tart az Ukrajna elleni „brutális" orosz háború, amely megváltoztatta Európa biztonsági helyzetét, miközben 

az ukránok bátran küzdenek hazájukért, egész Európáért és a nyugati értékekért”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. január 02. 17:08
Szerintem Kanada már hiába pedálozik, a termőföldek elkeltek. Talán 1-2 bánya maradhatott.
B_kanya
2024. január 02. 09:26
antal-jozsef-2 2024. január 02. 05:50 "Az USA jelenleg Japántól vásárol lőszereket. Szintén 1 millió/év gyártási kapacitása van." Meg Dél-Koreától és.... PAKISZTÁNTÓL (jó, onnan 152 millist az exszovjet ágyúkba). Viszont 155 millis tüzérségből NINCS évi egymillióra kapacitása. 2025-re TERVEZIK a havi 100e-es kapacitás elérését, de ahhoz még 4 üzemet kell építeni a mostani talán havi 30e mellé. Ha egyáltalán megvan a havi 30. Még használnak 105 millis könnyű tüzérséget is (ami más lőszert eszik, mint a régebbi tankok és az ágyús Stryker 105 millise), de annak gyártása sem jelentős.
B_kanya
2024. január 02. 09:18
"antal-jozsef-2B_kanya 2024. január 02. 05:46 ?... Ott kié a haszon és ki a bérrabszolga?..." A tisztes haszon 6%.
august
2024. január 02. 06:02
:) Az egyik telegram csatornán is fönt van ez a videó ami a cikk nyitóképén is látható ahol szemfüles néző megkérdezi, hogy a háttérben fújó erős szél hogy hogy meg sem mozgatja Zelenszkij haját és ruháját?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!