Amerikát vádolja a gazdasági fennakadásokért Szászország kormányfője

2024. február 06. 09:57

Zavar van a napelemek importjában Németországban.

2024. február 06. 09:57
null

Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer az Egyesült Államok Kína-ellenes protekcionizmusát tette felelőssé az Európában tapasztalt, napelemek gyártását érintő problémák kapcsán.

Amellett érvelt: ez mutatja leginkább, hogy független kereskedelmi tárgyalásokat kell folytatni Kínával.

Az európai gyártók küszködnek, nem képesek lépést tartani úgy, hogy a kontinenst közben ellepik a kínai napelemek. A CDU-s politikus szavait idéző Euractiv emlékeztet: januárban Németország legnagyobb napelemgyártója, a Meyer Burger már azt pedzegette, hogy leállítja a gyártást Freibergben, ha nem születik valami döntés az ügyben.

Kretschmer hétfőn hangsúlyozta, hogy Európának jóval önállóbb politikát kellene folytatnia Kínával, a jelenlegi helyzetért pedig azért az USA a felelős, mert leállíttatták a kínai napelemek behozatalát, így az összes szállítmány, ami nem tudott bejutni Amerikába, Rotterdamba került, és szépen eloszlott Európán belül.

Nyitóképen: Michael Kretschmer. Fotó: Sebastian Kahnert / DPA / AFP

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2024. február 06. 20:43
Itt nem az USA a hibás, mivel akkor és annyit vesz, amennyire szüksége van. "így az összes szállítmány, ami nem tudott bejutni Amerikába, Rotterdamba került, és szépen eloszlott Európán belül." Tényleg? És miért kell átvenni a meg nem rendelt árut, és miért kell azt szétosztani? Persze, ha a szállító megfizette a vámot, akkor miért is sírdogál a szász kormányfő? Az egész cikk annyira ostoba, hogy azt ki nem tudom mondani.
pipa89
2024. február 06. 13:54
Pedzegetik, pedzegetik a németek, hogy ki az igazi mumus. Jó lenne, ha politikát is pakolnátok mellé, különben pusztába kiáltott szó marad.
nempolitizalok-0
2024. február 06. 13:22
Na most akkor segget is nyalni és jól is járni, az most nem fog menni. Az USA-tól lehet venni, hatszor annyiért+szállítás, ami most hosszú és sokba is kerül.
hannibal2
2024. február 06. 11:32
Oh, ez ennél trükkösebb lesz. Előbb az amerikaiak protekcionizmusa ránkdönti a kínai napelemeket, majd miután kinyírták vele az európai gyártókat, az USA megmondja, hogy sajnos a kínaiak agresszívek, így nem szabad velük kereskedni. Viszont ők nagylelkűen majd adnak nekünk napelemeket, és ahhoz szükséges nyersanyagokat jóval drágábban. Lásd: palagáz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!