Jön az EU-csúcs – közös hitelt vennének fel a tagállamok a fegyverkezésre?

2024. március 21. 09:18

Újra találkoznak az EU tagállamainak vezetői – ez lesz napirenden!

2024. március 21. 09:18
null

Nyitóképen: Orbán Viktor és más európai vezetők különtárgyalása decemberben (fotó: Orbán Balázs FB)

 

Eljött az újabb európai tanácsi csúcs ideje, az EU tagállami vezetői ismét megtárgyalják a legfontosabb kérdéseket. Az előzetes napirend be is mutatja, mi minden kerül terítékre.

Kiemelt téma lesz Ukrajna további támogatásának ügye, Európa saját biztonsági és védelmi helyzete, 

a közel-keleti helyzet, az EU bővítése, a migráció és a mezőgazdaság.

Ukrajna támogatására az EU és tagállamai eddig 138 milliárd eurót fordítottak. Az EU-csúcson a további támogatásási lehetőségekről fognak egyeztetni és nyilván vitatkozni a vezetők.

Az EU biztonság- és védelempolitikája kapcsán a napirendben megállapítják: Európának fokoznia kell a védelmi készültségét, és ehhez szükség van a technológiai és ipari fejlesztésekre. Ezért még ellenállóbbá és versenyképesebbé kell tenni az európai hadiipart.

Az Euronews ennek kapcsán arról ír: komolyan megtárgyalhatják azt is, 

hogy az európai fegyverkezés fokozására az EU tagállamai közös kötvényt adnának ki, vagyis közös adósságot vennének fel.

Ezt támogatja Emmanuel Macron francia elnök és Kaja Kallas észt miniszterelnök is – utóbbi konkrétan 100 milliárd eurós adósság felvételét tudná elképzelni. Erről azonban minden bizonnyal éles vita lesz a spórolósabb és a költekezőbb tagállamok vezetői között.

A közel-keleti helyzet kapcsán az Európai Tanács napirendjében leszögezik: az EU a leghatározottabban elítélte a Hamászt, elismerte Izrael jogát az önvédelemre a nemzetközi jog és a humanitárius jog keretei között; és emellett kifejezte aggodalmait a gázai humanitárius helyzet miatt.

Az EU bővítése is napirenden lesz: a decemberi EU-csúcson megnyitották a csatlakozási tárgyalások lehetőségét Ukrajna és Moldova előtt. 

Amint Bosznia-Hercegovinát készen látják erre, Szarajevóval is megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások

 – ígérik most az EU vezetői.

A migráció ügyében a fő csapásirányai: a fokozott külföldi tevékenység, együttműködés külső államokkal, a migráció okainak kezelése, az EU külső határainak hatékony védelme, az embercsempészet elleni fellépés és az illegális migránsok kitoloncolásának fokozása.

Az EU-csúcson ezek mellett kiemelten foglalkoznak majd a mezőgazdaság helyzetével is: mint ismert, az elmúlt hónapokban 

Európa több országában kiterjedt tüntetéseket folytattak a helyi gazdák 

az agrárium támogatásának megőrzése mellett, valamint az EU-n kívülről érkező dömpingáruk ellen.
 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­ö­­­g­­ö­­s­­ ­l­á­­­n­­y­­o­­­k­­ ­­­v­á­r­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Martell 2
2024. március 22. 01:58
A kurva anyátokat, vegyetek fel hitelt a mocskos ukránoknak.
Haramia
2024. március 21. 20:04
A közös hitelnek van egy további kockázata. Éspedig, általa az uniós irányítás a nemzetállamok felett erősödik. Egyre inkább rátelepednek a nemzetek forrásaira. Ez sajna nem jó jel nekünk sem.
cinkegolyó
2024. március 21. 15:43
Az európai fegyverkezés fokozására az EU tagállamai közös kötvényt adnának ki, vagyis közös adósságot vennének fel. Aztán az egész menne Ukrajnába. Lehet kérni a kormánytól, hogy legalább ebbe ne vegyünk részt?! Ugyanis ahhoz hozzájárultunk, hogy az Ukrajnának küldött fegyvereket közös pénzből fizesse ki az EU a tagállamoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!