Rettegnek a románok, mert szerintük a Fidesz átvette az irányítást

2024. március 25. 09:29

A néppárti frakció Erdélyből származó alelnöke hamisnak nevezte Orbán Viktor hitvallását, egy másik román képviselő viszont megérti a magyarokat, amiért több támogatást várnak kulturális örökségük megőrzésében.

2024. március 25. 09:29
Manifestation de routiers et d'agriculteurs roumains

Nyitókép: illusztráció, AFP/Kisbenedek Attila

Az Erdélyből származó Siegfried Muresan, az Európai Parlament néppárti frakciójának román alelnöke szerint hamis érv Orbán Viktor hitvallása, miszerint beavatkozásai a szomszédos országok belügyeibe csak a magyar kisebbség jogairól szólnak – írja a Süddeutsche Zeitung nyomtatott kiadása. Az összeállítás egy része korábban az online platformon is megjelent.

Muresan azt állítja,

Romániában a Fidesz közvetítőkön keresztül átvette a média irányítását, és ellenőrzi a magyarbarát tudósításokat.

Ramona Strugariu, a REPER képviselője szintén úgy véli, hogy a Fidesz fontos politikai szereplő Romániában, ugyanakkor megérti, hogy a magyarok több támogatást várnak a román kormánytól a kulturális örökségük megőrzésében.

Ezt is ajánljuk a témában

 ***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2024. március 25. 19:55
na,meg még ez is..már bozgoriában is Viktor a góré:)
lacika-985
2024. március 25. 18:45
Mégis mit képzel ez a sehonnai senkiházi birkapásztornak is silány génhibás parasztja ?
pragmatika
2024. március 25. 18:05
"Romániában a Fidesz közvetítőkön keresztül átvette a média irányítását, és ellenőrzi a magyarbarát tudósításokat." :-) Bár úgy lenne.
polárüveg
2024. március 25. 16:39
De hát a román állam is támogatja a külföldön élő románságot száz eszközzel is. Az jó támogatás, a magyar nem, kedves román testvérek? Ezt a kettős mércés tablettát nemhogy lenyelni, de bevenni se akarjuk. Mikor ébrednek rá a román politikusok arra magyar külpolitikai hitvallásra, hogy "aki a magyarokkal jóban van, az jól jár"? És ennek az inverze is igaz részben. Lássunk csak példát: magyar útépítő cégek már régen megépítették volna az erdélyi gyorsforgalmú utakat. Magyar koncesszióban már rég termelne a román fekete-tengeri gázterminál. Magyar fekete-tengeri szabadkikötő már régen milliárdos hasznot hozott volna Romániának. És a többi... Ahogy a megtakarított összeg is bevétel, úgy a be nem szedett összeg is hiány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!