„Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?” – Orbán Viktor a brüsszeli NatCon konferencián beszélt

2024. április 17. 11:01

Szabadság vagy elnyomás? Ki vezesse az európai jobboldalt? Mit gondol Ukrajnáról? – a miniszterelnök azon a rendezvényen szólalt fel, amit korábban a baloldali városvezetés megpróbált betiltani.

2024. április 17. 11:01
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Simon Wohlfahrt / AFP

Ahogy korábban megírtuk, hatalmas nemzetközi botrányt okozott, hogy kedden egy végzés alapján blokád alá vonta a belga rendőrség a NatCon konferencia helyszínét. Több órás tárgyalás után a belga bíróság hivatalosan is megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést, ami így szerdán folytatódhatott. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szerdai nap fő szónoka Orbán Viktor miniszterelnök, aki Yoram Hazonyval beszélget a konferencián. Hazony megjegyezte, hogy korábban már Rómában fogadták a magyar miniszterelnököt. 

Hazony elmondta: korábban hiányzott a politikai vezetés a nemzeti konzervatív mozgalomban. Szerinte Magyarország az, amely vezető szerepet vállalte téren.

Orbán Viktor ugyanakkor kifejtette: megfelelő méretű országra van szükség, ahhoz, hogy politikailag ténylegesen vezetni tudja valaki a mozgalmat. Szerinte erre Olaszország vagy Franciaország alkalmas.

„Fontos, hogy harcoljunk a szabadságért, és ez aktívabbá tesz minket”

 – mondta. 

Orbán szerint mindennapos elnyomás van a Nyugaton, ami egyre erősebb. 

„Váltsuk le a vezetést. Ha rossz a vezetés le kell cserélni. Ez nem csak politikai kijelentés, hanem tény.”

– mondta Orbán az EP választások céljáról. 

A zöld átalakulás elbukott, a gazdák bajban vannak, migráció nincs megoldva, és a versenyképesség is romlott – sorolta a problémákat miniszterelnök.

Orbán visszautasította, hogy populista lenne, mert ő ígéreteket tett és meg is tartotta őket. „Ez nem populizmus, ez politika.”

Kommunizmus végéről elmondta: „Életem egyik legjobb időszaka volt.” A nyolcvanas évek végén hasonló nyomást helyeztek rájuk, mint ami a konferencián történt.

„Ma a fő kérdés a szabadság. 

Elnyomás vagy szabadság? A szabadság veszélyben van Brüsszelben, ami megnyilvánult tegnap. Harcolnunk kell a szabadságért, akik szeretik a szabadságot, azoknak egyesülniük kell!” – jelentette ki. 

A migrációról

„A civilizációnk keresztény gyökerekkel rendelkezik. Akik ide szeretnének jönni azok iszlám civilizációból érkeznek.”

„Mint nagyapa érdekel a kérdés milyen ország lesz Magyarország 2100-ban.”

Orbán szerint a migráció tétje, hogy milyen civilizáció lesz Európában. „Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?” – tette fel a költői kérdést.

Hozzátette iszlám is egy értékes civilizáció, de „a két civilizáció keverése nem hoz jó dolgokat.” Azt is kiemelte, hogy a nemzeteknek joga van dönteni a migrációról, s arról, hogy kivel akarnak együtt élni – mondta. 

Kereszténység kérdése

Orbán Viktor elmondta: a magyarok is gondban vonnak, csökken a vallásosság Magyarországon, az egyház pedig nem erős. 

„Kereszténynek lenni nehéz” 

– sokkal nagyobb a kísértés, hogy ne kövessük Jézus tanításait – tette hozzá. 

Az állam ugyanakkor a kulturális örökség fenntartásáért sokat tehet. De „nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy egy vallást kövessenek” – mondta. „Próbáljuk támogatni a családokat, hogy meggyőzzük a fiatalokat, hogy a család jó dolog” – jelentette ki, hozzátéve: lassan nő a gyermekvállalási kedv.

A háborúról

Yoram Hazony megkérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy mit mond arra, hogy azt állítják róla, hogy ő „Putyin legközelebbi szövetségese.” Orbán szerint a szövetség nagyon erős kifejezés. 

 „Egyszerű geopolitikai stratégiánk van, nem akarunk közös határt Oroszországgal. Tiszteljük Ukrajna szuverenitását, nemzetközi jogait” – mondta hozzátéve, hogy Putyin megszállása ellene van a nemzetközi jogoknak. 

„Ukrajna ma csak egy protektorátusa a Nyugatnak” – tette hozzá. 

Azt is elmondta, hogy mindig jó gazdasági kapcsolat volt Oroszországgal: amit nem akar feladni. 

„Ez nem a magyarok háborúja” 

– jelentette ki Orbán Viktor. 
A nyugat ezt a saját háborújának tekinti, de meghalni nem akarnak – tette hozzá.  S hogy mi a háború oka? Egyszerű: a NATO-tagság kérdése. Az oroszok ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen egy pufferzóna Oroszország és a NATO között. 

„Ennek a háborúnak nincs megoldása a csatatéren” – tette hozzá.

Izrael

Végezetül Hazony Izraelre terelte a beszélgetést. Orbán Viktor elmondta: 200 ezer magyar származási zsidó él Izraelben. 

„Ez nem csak geopolitikai kérdés számunkra”

 – jelentette ki a háborúról. Az egyik legnagyobb zsidó közösség Európában Budapesten él – folytatta a miniszterelnök – Izrael tekintetében pedig kijelentette: mindig jó államközi kapcsolataink voltak.

„Nagyszerű vezető Netanjahu” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, aki elismerte, hogy ilyen módon elfogult az izraeli vezetővel kapcsolatban. 

Elmondta: reméli, hogy nem terjed tovább a háború.  Netanjahunak pedig Istentől jövő bölcsességet kívánt a helyzet megoldásához. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 396 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­A­ ­­d­ö­­­g­ö­s­­ ­­­l­á­­n­­y­­o­­­k­ ­­v­á­­­r­­­n­a­­­k­­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Ildi65
2024. április 23. 16:04
Annyira bizarr dolog amikor arról beszél, hogy más országokban nincs szólászabadság, nincs szabadság. Nálunk, aki bírálni meri a kormányt, az karaktergyilkossággal tönkre teszik, a közszférában, háttéri intézményekben dolgozóknak vagy megtiltják, hogy véleményt nyilvánítsanak (persze kivéve azt, hogy éljen Orbán Viktor a megmentők) vagy ha nyíltan nem tiltják, akkor is mindenkivel éreztetik, hogy ha nem akarja elveszíteni az állását, akkor ne menjen tüntetésre, ne merjen véleményt mondani, sőt még a like-kat is gondolja meg. De hát ez nem számít, mert ez ugye belpolitika, ez nem külpolitika.
Nemkellnév
2024. április 19. 13:19 Szerkesztve
Ma az dívik, hogy fiataljaink(a szavazóképesek) popóját tudja simogatni egy ismeretlenül befolyásos valami. Annyira, hogy fiataljaink képesek elgondolkozni azon is, hogy ők kicsodák: butábbja azon, hogy fiú-e vagy lány, kevésbé butábbja azon, hogy miért mond a hatalom mást, mint amit zsigerileg érez. Tesztelődnek. Miért és kiért? Aki tesztel, az úgy gondolja magáról, hogy a tesztalany fölött áll. Ahol még szabad gondolkodni, ott vajon mi a fölkínált választék?
ada-19791029
2024. április 18. 16:31
orrban OLÁHCIGÁNY, tudsz olvasni???? ÉRTED IS????????? FASSZOPÓ!!! "A Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, onnan pedig – a levél szerint – a budapesti Városházán landoltak."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!