Megdöbbentő jelentés: Oroszországot gyanítják a „Havanna-szindróma” mögött

2024. április 02. 18:18

A rejtélyes egészségügyi problémákat okozó jelenség után oknyomoztak.

2024. április 02. 18:18

Nyitókép: Yamil Lage/AFP

A The Insider, a Der Spiegel és a CBS 60 Minutes új közös vizsgálata azt sugallja, hogy a rejtélyes tünetegyüttes, amely az elmúlt években több amerikai diplomatát is érintett, egy orosz hírszerző egységhez köthető.

A „Havanna-szindróma” valószínűleg az orosz hírszerzéssel hozható összefüggésbe – állapítja meg a médiajelentés.

A több sajtóorgánum közös vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a „Havanna-szindróma”, az amerikai diplomatákat az elmúlt években sújtó titokzatos betegség összefügghet az orosz titkosszolgálatok hangfegyvereinek használatával. A jelentés szerint „a feltárt bizonyítékok arra utalnak, hogy a megmagyarázhatatlan rendellenességek, más néven Havanna-szindróma okai az orosz GRU 29155-ös egység tagjai által használt irányított energiájú fegyverek használatából származhatnak.”

Az orosz GRU 29155-ös egység felelős a külföldi műveletekért, és számos külföldön történt incidensért felelősek, köztük Szergej Szkripal orosz disszidens 2018-ban az Egyesült Királyságban történt megmérgezéséért .

Először 2016-ban jelentették be, amikor amerikai diplomaták Kuba fővárosában arról számoltak be, hogy éjszaka megbetegedtek és átszúró hangokat hallottak. A tünetek változatosak voltak, véres orrról, fejfájásról és látásproblémákról számoltak be az érintettek. A vizsgálatok arra jutottak, hogy egy külföldi szervezet támadja meg az amerikai személyzetet egy meg nem határozott szonárfegyver segítségével.

A most elkészült oknyomozó anyag szerint orosz hírszerzők által használt hangfegyverekkel vehették célba az érintett diplomatákat. Az amerikai hatóságok tavalyi jelentése szerint nem valószínű, hogy egy idegen hatalom felelős ezekért a tünetekért. A Kreml visszautasította a vádakat. 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­n­­y­o­k­ ­v­á­­­r­­n­­­a­­k­­­ ­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Akitlosz
2024. április 03. 00:39
Na és most akkor mi történt? Mi változott az eddigiekhez képest? Mi a hír? Az illusztráció legalább korhű, annyi a pozitívum ebben a cikkben.
google-2
2024. április 02. 20:00
Ilyesmikre szokták azt mondani a nyugati diplomaták, hogy ezek csak összeesküvés elméletek. Ja, és Irakban tömegpusztító fegyvereket gyártanak … tudjuk.
Tapeino
2024. április 02. 19:55
Na, én meg a zukrányokat, akkor 1:1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!