Eddig tartott Zelenszkij vezetése? – itt a hivatalos dátum

2024. május 10. 17:59

Le fog járni a hivatalos megbízatása az ukrán elnöknek.

2024. május 10. 17:59

Nyitókép: Gints Ivuskans AFP

Denisz Maljuska igazságügyi miniszter úgy véli, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem veszíti el legitimitását ötéves mandátumának 2024. május 21-i lejárta után, és jogköre a következő államfő megválasztásáig fennmarad. Ezt mondta a köztisztviselő a BBC News ukrán hírcsatornának adott interjújában.

„Nem, nem fogja elveszíteni a legitimitását... Az elnök hatalma a következő megválasztásáig tart. De sok alkotmányos rendelkezés úgy van megfogalmazva, hogy azok, akik találni akarnak valamit, amire panaszkodhatnak, vagy összeesküvés-elméletet akarnak gyártani, tudnak majd. Ezért sok zajra és kiabálásra kell számítani, különösen abból kiindulva, hogy 

az alkotmány szerzői aligha hittek abban, hogy egy Ukrajnát érintő teljes körű háború valósággá válik, és ezért meglehetősen ügyetlenül viselkedtek a vonatkozó alkotmányos rendelkezésekkel kapcsolatban.

Nemcsak a hivatali időre vonatkozóan, hanem számos más, a háborús időkre vonatkozó alkotmányos rendelkezés is van, amelyek finoman szólva sem tökéletesen vannak megfogalmazva. Ez természetesen különböző »összeesküvés-elméleteket« szül.” – folytatta.

Zelenszkij 2019. május 20-án lépett hivatalába és öt évre szól a mandátuma, azonban az Oroszország által kezdeményezett háború miatt a közeljövőben nincs lehetőség az elnökválasztás lebonyolítására.

Denisz Maljuska igazságügyi miniszter szerint május 21-e után nem alakul ki törvényen kívüli állapot.

Maljuska szerint már késő lenne az ügyben az alkotmánybírósághoz fordulni, és a jelenlegi körülmények között ez csak káros lenne. Hozzátette: a május 21-e után kiadott elnöki rendeletek is érvényben maradnak.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:46
🍓 ️ ­­I­­­g­a­z­i n­i­­m­f­­­o­m­­­á­­n­i­á­­­k­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
omega
2024. május 13. 09:08
Betiltják az ellenzéket, és az ellenzéki sajtót, nem tartanak választásokat, de szerintük a mandátumuk ítéletnapig érvényes. Ez aztán demokrácia! Itt van a helyük az Unióban! Már elérték a nyugat-európai színvonalat. Most már Ukrajna jogállam, semmi kétség.
csapláros
2024. május 10. 20:59
Ha az USA azt mondja, hogy lejárt Zselé mandátuma, akkor le fog járni, DE egyelőre az USÁ-nak esze ágában sincs ilyesmi. Amúgy meg háború és az azzal járó RENDKIVÜLI ÁLLAPOT van. Ismétlem: RENDEN, azaz törvényen kívüli... amikor egyébként sincs helye egy új választásnak, akárki, akármit mond. Pofaalapállás van...Esetleg puccs, lázadás, merénylet, forr a dalom
2024. május 10. 20:51 Szerkesztve
és mikor lövik ki az űrbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!