Megkérdőjelezhető Zelenszkij legitimációja

2024. május 21. 12:35

Még az afrikai diktátorok sem engedik meg ezt maguknak, és tartanak ilyen-olyan választásokat.

2024. május 21. 12:35
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva Tér

Nyitókép: ROMAN PILIPEY / AFP

„Zelenszkij népszerűsége jelenleg ott tart, ahol a háború kirobbanása előtt mérték. A megítélése már akkor is alacsony volt. Vannak olyan források, amelyek szerint már a 2021 végén mértnél is kisebb az elnök támogatottsága. Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) friss jelentése szerint is egyre inkább aggasztja a nyugati kormányokat az ukrán vezetés támogatottságának katasztrofális csökkenése. 

Az amerikaiak és az európaiak által végzett, nem nyilvános közvélemény-kutatásokat hozzák fel, amelyek szerint Volodimir Zelenszkij támogatottsága 17 százalékra esett, és tovább csökken. Az SZVR szerint Zelenszkij népszerűsége a »szüntelen ideológiai megdolgozásnak« alávetett ukrán fegyveres erőknél sem haladja meg a 20 százalékot, ezért az ukrán államfő kétségbeesetten próbál »megszabadulni a megbízhatatlan emberektől«.

Nagyszabású tisztogatás zajlik a hadsereg közegében, átrendeződés a kormányban, az SZBU [Ukrán Biztonsági Szolgálat] és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetésében. A nyugati lapok egyre nyíltabban emlegetik fel, hogy még az afrikai diktátorok sem engedik meg ezt maguknak, és tartanak ilyen-olyan választásokat.

De adott esetben nem is az a fontos, hogy ki miként értelmezi az ukrán törvényeket. Zelenszkij támogatottságát eleve aláássa a legitimációja körül folyó viták mellett Ukrajna jelenlegi siralmas helyzete. Az ukránok ugyanis még emlékeznek arra, hogy mit is ígért öt éve, és mi lett helyette.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. május 22. 20:27
2014 óta egyik ukrán elnök sem tekinthető legitimnek, csak kb. annyira mint, Mussolini, Franco, Pol Pot és Pinochet.
Aerion
2024. május 22. 14:34
Hitlernek ehhez 12 év kellett. Zelenszkij gyorsabb. -------------- "Nun, deutsches Volk, gib uns die Zeit von vier Jahren, und dann urteile und richte uns!“ Adolf Hitler, 1933. 01.30. Egy rádióbeszédben hangzott el. Ez a szó szerinti idézet, nem az, amit később sokan idéztek: „Gebt mir vier Jahre Zeit, und Ihr werdet Deutschland nicht wiedererkennen!“ És a helyzet az, hogy bizony, 1937-ben egyáltalán nem lehetett ráismerni Németországra. Nulla munkanélküliség, robbanásszerűen fejlődő ipar, oktatás, egészségügy, jóléti intézkedések, erős német márka, minimális infláció, gazdasági fejlődés. És ez messze nem a csúcs volt, oda csak 1941 tavaszára érkezett el Németország, Harmadik Birodalomként. --------- Milyen érdekes, 1941-ből nézve Sztyepan Bandera se annyira ellenszenves! : D
Aerion
2024. május 22. 14:24
Finta László Van abban valami bizarr báj, hogy Zelenszkij elnökségének legitimációját egy moszkovita propagandista vonja kétségbe. ---------- Abban viszont semmi báj nincs, hogy egy emberiségellenes bűnözők alja cseléd szolgája a gedvás-büdös faszát lengetve turházik. Viszont, a dolog véget vetésében ugyancsak van báj, szerintem. : )
Aerion
2024. május 22. 14:22
simonpali Nos, jelenleg nem úgy fest hogy az ukránok el tudnák húzni ezt a háborút nemhogy 5-10 évig, hanem akár az amerikai elnökválasztásokig is. Másrészt Zselé helyett egy másik amerikai bábut ültetnének oda, mennyivel lenne az jobb? Mert nem Zselé pofáját kellene nézni? Az újonnan "megválasztott" nagy valószínűséggel ugyanazt szajkozná mint Zelenskij. -------------- Igen, természetesen én is úgy gondolom, hogy nem tudják elhúzni ezt a háborút évtizedes időtávra, bár ha tehetnék gond nélkül megtennék. Ami engem bosszant ebben a dologban az az arcátlanság, amivel a helyzetet a jelenlegi nyugati vezetők kezelik. Gyakorlatilag az arcátlanságuk a bűncselekményekkel határos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!