Talán még nem késő

2024. május 16. 06:53

Néhány napja volt május 9-e, Európa napja. Nagy zajt nem csapott az ünnep, igaz, így a háború árnyékában sok vigasságra nincs is ok.

2024. május 16. 06:53
Famous,Kaiser,Wilhelm,Memorial,Church,In,Berlin,-,Urban,Photography
Hegedűs Zoltán

Nyitókép: A világháborúban romba dőlt Vilmos császár emléktemplom Berlinben
Fotó: Shutterstock

1945-ben ezen a napon fejeződött be Európában a második világ­háború, és 1950-ben ezen a napon ismertette Robert Schuman francia külügyminiszter az elképzelését, amely egy nagyszabású együttműködési terv a kontinens tartós békéjének megteremtésére. A Schuman-terv az Európai Unió egyik előképe, ezért is lett május 9-e Európa napja.

A két pusztító világháború után, melyben európai emberek tízmilliói vesztek oda, elemi erővel tört fel a béke iránti vágy. A mérhetetlen anyagi, erkölcsi és szellemi pusztítás után a legnagyobb hatású nyugat-európai politikusok a béke megteremtésének lehetőségét Európának a keresztény gyökereihez való visszatérésében látták. A formálódó együttműködésnek is ez lett az alapja: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­k­e­­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­z­e­x­i­ ­­­p­u­n­­c­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!