Újra lesznek oroszlánok a Margit hídon

2010. szeptember 28. 12:05

A Margit híd második világháborúban elpusztult díszítőelemeit restaurátorok készítik el újra. Az átkelőn eredetileg 16, bronzból öntött, életnagyságú oroszlánfej volt található.

2010. szeptember 28. 12:05

A Margit híd átépítése során helyreállítják a második világháború során elpusztult, illetve később lebontott díszítőelemeket. A korabeli obeliszkek, kandeláberek, lámpaoszlopok, díszes öntöttvas korlátok, kőből faragott címerek, Zsolnay csempék és a korona mellett újra láthatóak lesznek a Margit híd oroszlánjai is. A hídon 16 bronzból öntött, életnagyságú oroszlánfej volt található, ezek azonban a második világháborúban megsemmisültek, amikor a németek a Dunába robbantották a hidat.

A műemléki rekonstrukció során a restaurátorok újra elkészítik a megsemmisült elemeket. Az obeliszkek, lámpavasak, díszítőszobrok többsége ma csak töredékeken vagy archív fotókon tanulmányozható, az egykori öntvények mára nem maradtak fenn, és a tervek többsége is elpusztult a háborúban. A restaurátorok a Kiscelli Múzeumban fellelt egykorú oroszlánszobor alapján dolgoztak. Gipszből kiöntötték a mintákat, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyása után a csepeli öntödében készítették el szobrokat.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2010. szeptember 28. 20:30
Örülök neki, de ennyi idő alatt, ennyi pénzből ez a minimum.
gillag74
2010. szeptember 28. 20:24
Eddig a szoclib oldalnak a turulmadárral volt baja,de már látom a következő ellenség az oroszlán lesz.Majd azt mondják kirekesztő,mert az oroszlán a Magyar Gárda jelképe!
Tikva
2010. szeptember 28. 15:48
Már elnézést,de a vidékiek nevében szólnék: ..és ki nem sz..rja le? A keleti határmenti településeken látens 40 %-os munkanélküliség is van,az utak járhatatlanok,nincs semmi infrastruktúra,nincs élettér...és akkor jönnek ezzel a hírrel...menjetek már a meleg pébe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!