Oscar: tarolt A király beszéde

2011. február 28. 10:54

A 2011-es Oscar-gála nagy nyertese a II. Erzsébet királynő dadogó apjáról szóló film lett: megnyerte a legjobb film díját, de elvitte a legjobb rendező, forgatókönyv és férfi főszereplő szobrocskáját is. Natalie Portman lett a legjobb színésznő, az est nagy vesztesének pedig a Coen-fivérek mozija, A félszemű bizonyult: 10 jelöléséből egyet sem váltott díjra.

2011. február 28. 10:54

A legjobb film, a legjobb rendezésért járó díj (Tom Hooper), a legjobb eredeti forgatókönyv (David Seidler) egyaránt A király beszédét illette az idei Oscar-gálán. A színészeknél is bejött a papírforma: a legjobb férfi főszereplő Colin Firth lett VI. György megformálásáért, a legjobb színésznőnek pedig a ballerinává átlényegült Natalie Portmant találta az Amerikai Filmakadémia a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi és női mellékszereplő nyertese egyaránt A harcos című alkotás gárdájából került ki Christian és Melissa Leo személyében. Leónak egyébként a 94 éves Kirk Douglas adta át az Oscart.

A legjobb adaptált forgatókönyv díját A közösségi hálóért Aaron Sorkin kapta. A legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést David Seidlernek ítélte az Amerikai Filmakadémia A király beszédéért. A legjobb vizuális effektekért járó Oscart az Eredet alkotói kapták, ahogy a legjobb hangvágásért és hangkeverésért járó díj is Christopher Nolan sci-fijének ment. A legjobb filmzenének járó aranyszobrot Trent Reznor és Atticus Ross vehette át A közösségi hálóért. A legjobb jelmeztervező idén Colleen Atwood lett (Alice Csodaországban), míg a legjobb smink díjának Rick Baker és Dave Elsey örülhetett (A farkasember).

A legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart Charles Ferguson és Audrey Marrs kapta: alkotásuk, az Inside Job a gazdasági válságról ad képet. A legjobb rövid dokumentumfilmért - Strangers No More - Karen Goodman és Kirk Simon vehette át az elismerést. A legjobb rövid játékfilm idén a God of Love lett. A legjobb idegen nyelvű film díját egy dán alkotásnak ítélték: az In a Better World-nek. A legjobb animációs rövidfilm díját a The Lost Thing kapta, míg a legjobb animációs film a Toy Story 3. lett, a legjobb látványtervezés díját pedig az Alice Csodaországban kapta.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mitya Ivanov
2011. február 28. 15:17
tipikus angol film a kontinesen háború készülődik, de az aktuális angol királynak az a legnagyobb problémája hogy nem képes elmondani egy beszédet normálisan. Gondolom a leedsi kohómunkástól, a levendulaszagú vidéki néniken, a arisztokratákon és az ő cselédjeiken át a skóciai állattartókig mindenki átérezte ezt a problémát és megvitatták saját társaságukban teázás közben.
Ricochet
2011. február 28. 13:30
Kíváncsi vagyok, hogy akkor is megkapta volna-e a szobrokat a film, ha nem idén lenne Vilmos úrfi eljegyzési bulija... Kötve hinném, hogy igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!