Perelnek Tolkien örökösei

2011. február 28. 14:23

A J.R.R. Tolkien világhírű író örökségét és szerzői jogait kezelő szervezet egy amerikai írót perel amiatt, hogy A Gyűrűk Ura szerzőjét választotta regénye főhőséül.

2011. február 28. 14:23

A Tolkien Estate Steve Hillard Mirkwood: A Novel About JRR Tolkien című regénye kiadásának felfüggesztését kérte egy texasi bíróságtól, továbbá bezúzatná az eddig megjelent példányokat is. A 450 oldalas történetben egy fiatal nő rájön, hogy nagyapja ismerte Tolkient, sőt, az író eddig ismeretlen dokumentumokat is adományozott neki. Hillard nem kapott rá engedélyt, hogy J.R.R. Tolkien nevét és karakterét felhasználja, így az elhunyt író nevével, személyiségével és hírnevével visszaélve anyagi hasznot szerezzen magának. Steven Maier, az örökösök képviselője elmondta: „Megértjük, hogy törékeny az egyensúly a szerzői szabadság és a személyiségi jogok védelme között. A Tolkien-név felhasználása ebben az esetben átlépte tisztesség határait.”

Az 1973-ban elhunyt Tolkien Steve Hillard szerint a vitában az ő oldalán állna. Hillard azzal érvel, hogy tisztelettel szól a mesterről, továbbá hogy joga volt A Gyűrűk Ura szerzőjének életéről képzeletbeli jeleneteket írni: „Regényem egyike a számtalan szépirodalmi műnek, amely valóságos személyeket elképzelt környezetbe helyez. Képzeljék el, mi lenne, ha Winston Churchill ezentúl nem szerepelhetne egy második világháborúról szóló regényben sem. Ha a bíróság a Tolkien Estate-nek ad igazat, ez is előfordulhat”. A Mirkwood: A novel about JRR Tolkien január óta kapható, eddig mindössze 900 példány fogyott belőle.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!