Dalí regénye magyarul

2011. március 19. 15:12

Az Elrejtett arcok Salvador Dalí egyetlen regénye, melyben Grandsailles gróf és Solange de Cléda cseppet sem szokványos szerelmének történetéről olvashatunk.

2011. március 19. 15:12

Megjelent az Elrejtett arcok, Salvador Dalí egyetlen regénye. A könyvben a festő felidézi a harmincas és negyvenes évek történelmi eseményeit, a főhősök és a mellékszereplők érzelmeinek vagy fizikai élményeinek leírásakor pedig szürrealista képekkel kápráztatja el az olvasót. Gondolatébresztő fejtegetéseket is olvashatunk Hitlerről és sajátos küldetéséről, a tradíciók és a modernitás, az egyén és a tömeg, a szerelem és a mágia viszonyáról is.

A könyv megírásakor Dalí az Egyesült Államokban élt, ezért a könyv először angol nyelven jelent meg New Yorkban, 1944-ben. Amikor a regényt 1973-ban Franciaországban is kiadták, angolból fordították franciára. Csak jóval később, 1982-ben, Gala halálakor találták meg egy bútorraktárban Dalí eredeti, francia nyelvű kéziratát, végül pedig 1988-ban jelent meg az első olyan kötet, amely az eredeti Dalí-szöveg alapján készült. A jelen kötet egy átdolgozott, részben újrafordított, az eredeti Dalí-kéziraton alapuló, 1988-as francia kötetbeli szövegre épülő kiadvány.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!