Radioaktív gáz szivárog Fukusimában

2011. november 02. 09:45

Radioaktív xenon gáz szivárgását észlelték szerdán a fukusimai atomerőmű kettes reaktoránál Japánban. A japán kormányszóvivő kedden remegő kézzel ivott a fukusimai vízből.

2011. november 02. 09:45

Radioaktív gáz szivárgását észlelték szerdán a fukusimai atomerőmű kettes reaktoránál Japánban - írja a brit BBC a létesítmény üzemeltetőjének közlésére hivatkozva. A xenon gáz jelenléte arra utal, hogy egy újabb maghasadás történt az elmúlt napokban, és hogy valószínűleg problémák vannak a reaktorral. Az erőművet üzemeltető Tepco cég közölte, hogy a reaktor hőmérséklete, nyomása, sugárzási szintje nem emelkedik. A szakemberek elővigyázatosságból bórsavat fecskendeznek a reaktorba, hogy azzal semlegesítsék a nukleáris reakciókat.

Eközben Japán másik részén először kapcsoltak fel egy reaktort a katasztrófa óta. A biztonsági aggodalmak miatt a helyi hatóságok eddig megtagadták a rendszeres karbantartás utáni újraindítást.

A BBC kedden arról számolt be, hogy a japán kormányszóvivő fukusimai vizet ivott újságírók kérésére. A brit médium szerint Jaszusiro Szonoda ideges volt, a keze remegett, ahogy letette a poharat.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!