Az alap útjogszabályok eredete

2012. február 22. 10:24

Ki gondolná, hogy a vitorlázós szókincs egy része viking eredetű lehet?

2012. február 22. 10:24
Böröcz Bence

„Sokféleképp lehet mesélni a történetet, én most azt a verziót írom le, amit Pat mesélt, hiszen őt jelöltem meg forrásnak. Vissza kell mennünk az időben kb. 1000 évet, a vikingek hódításáig. A vikingek hajója a képen láthatóhoz nagyon hasonló volt.

A számunkra legfontosabb jellemzője a jobb oldalt kinyúló kormánylapát. Emiatt kapta a hajó jobb oldala a »starboard« nevet, amelyben megbújik az északi nyelvek »styre«kormányoz szavának módosulata. Mivel a hajónak két oldala van, a másikat is el kell nevezni. Annak következtében, hogy a kormány jobb oldalon némileg oldalra is kinyúlt, csak a hajó bal oldalával tudtak kikötni. A »port« szó jelentése pedig mind az angol, mind az északi nyelveken egyértelműen kikötő.

A hajóval mindig csapáson közlekedünk, mégpedig vagy jobb-, vagy balcsapáson. Ezeknek az angol elnevezése az előbb tárgyalt oldalnevekből következik. Ha a hajó jobbról (starboard side) kapja a szelet, akkor jobbcsapáson (starboard), ha balról (port side), akkor balcsapáson (port) halad. Kicsit már közeledtük a megoldáshoz, hiszen a szaknyelvet más megteremtettük. De mégis miből következtessünk arra, hogy a jobbcsapásos (starboard) hajó lesz útjogos a balcsapáson (port) haladóval szemben?”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!