Európai borhidak - syrahkóstoló a Vino Castillóban

2012. május 14. 10:35

Fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők miért vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bornagyhatalmak sikeréből? Ezt néztük meg egy syrahkóstolón.

2012. május 14. 10:35
Admin

Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük a világ reflektorfényében rohamos léptékű. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők miért vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bornagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a borokkal kapcsolatos ismereteinket a határainkon túl?

A budapesti Damjanich utcában található Vino Castillo mint borhíd és találkozóhely, ezekre a kérdésekre keresi a választ, tesztekkel, tematikus kóstolókkal, és azzal a közeljövőre vonatkozó tervvel, hogy bortanácsadói képzést indítson belvárosi borházban. A tulajdonos, Szeredi Zsolt missziónak tekinti, hogy átfogó képet adjon a spanyol borvilágról, melyeket elsősorban a legjobb ár-érték arányú tételekkel prezentál a honi közönség számára, lehetőséget teremtve ezzel a színes spanyol borvidékek és fajták legkülönbözőbb stílusban elkészített borainak megismerésére. 

A teszteket és kóstolókat Szöllősi Hajni, a Nemzetközi Borakadémián végzett bortanácsadó vezeti. A sommelier hölgy jelentős hazai és nemzetközi szakmai tapasztalattal bír, a tesztekre a Szeredi Zsolt által válogatott tételeket mutatja be a legkülönbözőbb stílusokat körülölelve. Ellátogattunk legutóbb megrendezett tesztjükre, ahol a syrah fajta sokszínűségébe nyerhettünk betekintést. A legszebb tételek jellemzőit lejegyeztük.
 
 
2HA Szőlőbirtok és Pincészet Szent György-hegy – Virgin Shiraz 2010
Mélyrubin szín, Illatában masszívan tükrözi a badacsonyi stílust, sőt a Szent György-hegy Tarányi dűlőjének hihetetlen ásványosságát. Nagyon izgalmas, Rhone-iakra emlékeztető jegyekkel, hűvös és elegáns, de kellőképpen telt, északi stílusú bor, húsos, borsos, fajtajelleges ízvilággal, melyből homeopátiás mennyiség készült, mindössze néhányszáz palack. Komplex tétel, melyet nagyon jó játék elemezgetni.
 
Ikon Shiraz 2008 – Balatonlelle
Közepes rubin szín, illatában gyümölcsös, fűszeres, könnyedséget mutat, amit ízében is hoz. Korrekt, könnyed, szép fajtajellegeket mutató bor.
 
Bodegas Aragonesas - Coto de Hayas-Campo De Borja - Spanyolország-Syrah 2010
Nagyon mély, mégis ragyogó, a lila és a kék különböző árnyalatait villogtató tétel. Végtelenül intenzív, érett fekete és kékbogyós gyümölcsöket idéző illatok, melyet a hordó halkan és elegánsan díszít. Ízében töménység és játékosság egyszerre, itt is elsősorban érett gyümölcsök esszenciája. Harapható, telt, emellett feszes és elegáns, rengeteg energia árad a borból. Mindegyik teszten vagy kóstolón, melyen szerepel, egységes vélemény a résztvevőktől, hogy talán minden idők legjobb ár-érték arányú bora.
 
Son Prim – Binissalem/Mallorca – Syrah 2008
Sötét gránátvörös megjelenés, illatában erdei gyümölcsök, leginkább vadmálna, némi fűszeresség és animalitás is. Integrált, puha tanninok, kóstolva feszes és csiszolt, rengeteg érett gyümölccsel, kis kesernyével a végén.
 
Weninger Syrah 2009 - Sopron
Kirobbanóan gyümölcsös illatok, némi animalitással, földességgel, sóssággal. Élénk, kékes sötétbíbor szín. Ízében szikár, izmos, sok érett gyümölccsel, tiszta, egységes, minerális felépítéssel, csábító, mégis elegáns. Szájban egyensúlyos, elképesztően részletgazdag.
 
Kreinbacher Syrah 2009 – Somló
Nagyon egyedi illatkompozíció. Füstölt bacon, ásványosság, szépen beérett gyümölcsök kavalkádja mellett. Ízében tömény, gazdag, de végtelenül elegáns. Döbbenetes koncentrációval, izgalmasan rétegezett, keserűcsokoládés, dohányos részletekkel, keleti fűszerekkel, mindvégig feszes, nagyon hosszú utóízzel. Nagy potenciálú, izgalmas bor. Kár, hogy néhány száz palackkal készült csak.
 
Heimann Syrah Szekszárd – 2008
Közepesnél mélyebb rubin szín, bíbor széli elszíneződéssel. Illatában mély, gyümölcsös és elegáns, szekszárdiasan sokszínű, vajkaramellás, kis borsossággal, egzotikus gyümölcsökkel, vaníliás, citrusos ízekkel, vastag testtel. Érett, mégis lendületes. Határozottan szép és komoly szekszárdi.
 
Columbia Crest Reserve – Egyesült Államok – Syrah 2003
Mély rubin színű, hömpölygő, nagyléptékű vastag bor. Illatában sokrétű, szilvás dzsemmes, dohányos, melyeket ízében is szépen hoz. Még mindig nagyon koncentrált, vastag, szépen idősödő bor, talán éppen a csúcsán - vagy kicsivel azon túl.
 
Németh János Pincészete – Szekszárd, Görögszó-dűlő – Syrah 2009
Színében mélyrubin, elegáns, kékes széllel. Illatában lassan nyíló, de levegőztetve egyre inkább sokrétű illatokat fedezhetünk fel benne. Magas kakaótartalmú csokoládé, konyakos-meggy, túlérett kandírozott gyümölcsök. Csokis, áfonyás ízvilág - erős, de szép hordóval. Kerek, tartalmas, mély syrah, hosszú lecsengéssel.
 
Campus Tinto Torro 2004
A kóstoló meglepetés bora, és egyben jolly jokere: nem is syrah. Mély rubin színvilág. Illatában elképesztően energikus és fiatalos, rengeteg gyümölccsel, kandírozott naranccsal, némi csokissággal. Szájban egyensúlyos és koncentrált, egyszerre csábító és szikár. Ízében is megtaláljuk a kandírozott narancsot, sok-sok feketebogyós gyümölccsel, minerális és feszes, jó savakkal, egységes és izgalmas felépítéssel, kifinomult hordóhasználattal, és lágy cserességgel. Utóíze szép hosszan vezeti a már megismert ornametikát.
 

A tesztekre és tematikus kóstolókra a Vino Castillónál lehet jelentkezni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!