Olajozott mellek és a mindenkit vonzó Guetta – péntek a Soundon

2012. július 14. 16:37

Olajozott mellek, bikinivel viselt csizmák, és a Balatonról lemondani nem tudó David Guetta látványos show-ja jelentették a Balaton Sound második napját, a péntek éjszakát. A kora este csöpögni kezdő eső ellenére teltházat produkáló banzájt a Mandiner Bikini Team kétfős gárdája több pulcsiban és kabátban fedezte fel.

2012. július 14. 16:37
Ha a VOLT közönsége a számítógép előtt, a neten lógva kockul az év nagy részében, a Soundé az edzőteremben teszi ugyanezt: a férfimellek, -hasak, és -fenekek valószínűleg egyetlen más magyar fesztiválon sem domborodnak ilyen feszesen, mint a balatonin, és sehol nem is látunk ennyi fedetlen testet. A borús idő ellenére egy szál rövidnadrágban gondosan olajozott izmaikat feszítő fiúk látványa fogadja a Zamárdiba érkezőt, na és a felirat: Végre itt vagy! Az átlagéletkor itt is felháborítóan alacsony, de néha azért elhalad a soron egy-egy Balatontól elszakadni nem tudó ex-NDK-s narancssárga partibusz, ahol az élettel láthatóan megelégedett nyugdíjas neonzöld Kanye West napszemüvegben és ahhoz illő feszülős izomtrikóban zenére bólogat. A zenei izmozás is itt, a bejárat előtt mutatkozik meg: több nyitott ajtajú autó próbálja letolni a másikat és magát a fesztivált különböző lakossági technoszeméttel. Ilyen utcán gördül végig Gerendai is, ahol az őt felismerők képletesen pálmaágakat terítenek a metálfekete terepjáró elé, a jegyüzéreket igazoltató rendőrök pedig megemelik egyensapkájukat. 
 
A közönségről sokat elmond még, hogy milyen igényekre készültek fel a fesztivál szervezői: a part mentén egy korrekt kis edzőtermet állítottak össze azok számára, akik „a bulik előtt, közben és után is” karbantartanák külsejüket. „A brazil tengerparti környezetben a legtutibb csajok és pasik társaságában feküdhetsz fel a padra, pedálozhatsz a srácok után, feszíthetsz ezerrel, vagy bedurranthatod az izmaid az esti partifotókhoz” – áll az ajánlóban, ami láthatóan sokakat meggyőz, hiszen a nagyszínpaddal szemben többen ugrálnak, miközben „sztáredzők” dirigálnak nekik. Persze igazi szűrő is az MTV Beach Gym néven futó, a Jersey Shore-érzésre építő pont, itt ismerkedhetnek és koccinthatnak fehérje turmixszal azok, akik igazán komolyan gondolják a sportot. A szoláriumot többen hiányolják.
 
 
Ezt leszámítva a szolgáltatói kínálat állandó, a szokásos kajáldák, így például a kitelepült McDonald’s mellett Tisza cipő és Crocs, utóbbiból talán már csak a hologramos kacsintó Jézus mintás hiányzik, egyébként teljes a választék. Késő délutánra mondjuk már viharosra fordul az idő a parton felállított standoknál, a farmer- és bőrdzsekik tengerét lassan esőkabátok, eső- és napernyők rengetege váltja fel. A fesztivál sajátossága idén, hogy teljesen hiányoznak a telefonba maximális hangerővel Hol vagy?-ot üvöltő népek, a hálózat ugyanis valami – általunk eddig meg nem fejtett oknál fogva – szinte teljesen használhatatlan. Hogy a jelen lévő sztárokat ez a probléma hogy érinti, nem tudjuk meg, de Andy Vajnát feltűnően szorosan követik huszonéves lánybarátai, láthatólag nem szívesen vesztenék szem elől a hősük után szálló szivarfüstfelhőt.
 
Bár az anyatermészet szerdán kivetette magából Ákost és zenekarát, a péntek közönsége nem fél: a francia világsztárral, a Sound törzsvendégével, David Guettával nem történhet ilyen. Előtte azért néhányan megnézik a Gossipot és Beth Dittót is. A száz kiló fölött mozgó díva láttán a mellém állók első reakciója többnyire az „ez nem is olyan dagadt” elszólás, ami érthető, hiszen a piros ruhás, mezítláb táncoló csaj annak ellenére is nőies, hogy a kivetítőkre dolgozó kamerák többnyire előnytelen szögből mutatják. Sőt, egyesek azt a kijelentést is megkockáztatják, hogy szép az arca. Annak ellenére, hogy a koncert meglehetősen gyatrán szól, és olykor elszáll a basszus, Ditto hangja csodálatos marad, és a sokadik perc tombolás után sem veszít erejéből. A kora este sztárja egyértelműen ő, akkor is, ha legutóbb 2006-ban minősítették rock’n’roll királynőnek. A nem túl régi, ötödik nagylemezről is slágereket felmutatni képes banda a rossz időben nagyon motiváló; és mindenképpen plusz pont nekik, hogy legalább az alap magyar szavakat megtanulták a soundközönség kedvéért.
 
A nagyszínpadot a nagy lány után a programfüzetben a világ leghíresebb DJ-eként aposztrofált Guetta veszi át, aki látványban sokszorosan pótolja azt, amit a Gossip alatt hiányolhattunk. Persze nem arról van szó, hogy a hosszú hajú sztárzenész csábítóbban integetne a közben zsúfolásig megtelt küzdőtér felé, hanem hogy olyan kemény fény- és lézershow-t tol az egészen cool zenéhez, amin még a jelen lévő, viszonylag kevés józan is elámul. A hatéves fesztiválra sokadszorra látogató DJ élvezhető és könnyen emészthető slágereket diktál, igazi szeletelős verziókat, amelyeket nem unhat meg sem a legnagyobb fan, sem a vidéki technótól hétköznap távol maradó alkalmi néző. Balaton Rocks – búcsúzik David Guetta némi konfettizáporral, amelyet a színpadtól több száz méterre állók is kitörő ovációval fogadnak. Végül a fesztivál egy tűzijátékkal vezeti le az eredménytelennek mutatkozó visszataps miatt kialakult feszültséget.  
 
Guetta közben a Mandiner Bikini Team átugrik Yonderboira is, ott azonban nem marasztalja semmi a közönséget. Az idén összesen csak három fellépést – azt is hosszas könyörgés után – vállaló magyar világsztár a Balaton parton is ugyanazt a produkciót adja, amely már a VOLT-on sem volt túl meggyőző. A fényházikó alatt álldogáló, óriás Y mögé rejtőző zenész néhány bátortalan kézfelemelést leszámítva nem hajlandó komolyabb bulihangulatot teremteni, a szituációt alapvetően csak nagyszerű zenéi, meg az itt-ott extra töménynek bizonyuló fűszag mentik meg.
 
 
Ezt követően mindenki rögtön szétszéled, egy kalóznak öltözött Puzsér-hasonmás promóz rumot, egy megviselt krokodil talán a helyi körökben népszerű Lacoste márkát népszerűsíti, kétlábú ló rohan át a murván, a Félelem és reszketés Las Vegasban főszereplője pedig magát a gonzót jeleníti meg, feltehetőleg nem sokkal kevesebb droggal. Sok lány ekkor kapja elő ijesztő műszőrme mellényét, és egészen vad csizma-bikini kombinációk is felvonulnak, többnyire kamu Gucci övtáskákkal kiegészítve. A minimáltól dübörgő lounge-ban – ahol Vágó Gábor egyre egyedibbé váló szakállinstallációját mutatja be – a gumicsizma-zakó kombó bizonyul győztesnek, de mindenképpen elismerésre méltó azon fiatalok teljesítménye is, akik az egész éjszakát napszemüvegben töltik.
 
Alig múlt éjfél, amikorra a szerelmes párok már nem tudják türtőztetni magukat, és félmeztelenre vetkőzve egymásnak esnek egy-egy hangfal tövében. A VIP szekcióban ezt elsősorban a melegek érzik szükségesnek, de a még csak aktmodellként dolgozó wannabe pornósztárok is rádolgoznak kapcsolati hálójukra. Kifelé az árkokban piáló fiú- és lánycsapatok lassan közelednek egymáshoz, a fesztiváltól 100 méterre lakó, egész hétvégés házibulit tartó tinicsapatok pedig lejjebb tekerik a hangerőt. „A fesztiválozók lettek szarabb arcok, a zene és a buli lett gyatrább, vagy csak mi lettünk öregebbek?” – teszik fel önmaguknak a kérdést a viszonylag korai időpont ellenére velünk együtt hazafelé tartó huszonéves csordák, végül azzal biztatva magukat: holnap jobb lesz.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csárly
2012. július 21. 13:04
Guetta egy fos. A szar lehet népszerű, attól még szar marad. Pont mint a politikában a populizmus. Ott is imádják a népek a "ne vegyék el a zemberektől" mantrát, de az még nem lesz minőségi politizálás. Guetta, egy második generációs Tiesto, sokan imádják, de pont azért, mert ilyen kommersz szart nyomat elektronikus zene gyanánt. Amúgy rádióban popslágernek elmegy, na de egy ilyen fesztiválon.
egysegelem
2012. július 16. 08:28
Bikini Team? Nok es szexualitas? A mandinert felfalta a hanyatlo nyugat opiuma! Ez mar a veg kezdete, nektek templomban lenne a helyetek nyaron mint minden igazmagyar keresztenynek a het minden napjan es nokre ra sem nezhettek, plane nem bikiniben, es liberalis metely! Koncertek meg a tobbi ferto??? Mi lesz a kovetkezo, sort fogtok inni??? Hat micsoda kereszteny bagazs vagytok ti??? Az Ur irgalmazzon (most kivetelesen nem Orban, o szabira megy, hanem a masik, annak a zsidonak a faterja, na o) bunos lelketeknek!
egysegelem
2012. július 16. 08:28
Ertem, tehat mindent csinalnak ok is, ami miatt a liberalisokat sarazzak, fikazzak evek ota. Aham. Mindjart gondoltam, hogy csak szimplan hipokritak. Na ennek allitok en itt gorbe tukrot.
Ultima Ratio
2012. július 15. 22:08
"Ennyi botfülű lenne a világon?" Igen, sőt, ennél sokkal sokkal több. A rossz hír az, hogy te is közéjük tartozol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!