Budafoki diákok lettek a legjobb borásztanoncok

2013. április 25. 20:07

Faller Marcell lett idén a legjobb borászdiák: a Borász Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyen nemcsak a vizsgaborok, hanem a végzős borásztanulók elméleti és pincei ismeretei is megmérettettek.

2013. április 25. 20:07

A budafoki tangazdaság adott otthont a Borász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny döntőjének. A budafoki diákok kimagaslóan jól teljesítettek, hangzott el a Promontor TV riportjában. A harmadik helyezést Badics Dávid, a második helyezést Kiss Roland nyerte el, míg a rozét a kedvenc borának tartó Faller Marcell állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Mindhárman a budafoki Soós István Borászati Szakiskola végzős tanulói – mindenki, aki a versenyen 70 százalék felett teljesített, mentesül a vizsgák alól.

Gyakorlati és elméleti feladatok is voltak. Az elméletin piaci, gazdasági, technológiai és pincei ismereteket kértek számon, a gyakorlatin tartályt kellett mosni, deríteni egy bort, palackozni, analitikát mérni, illetve felismerni a hibásan kezelt borokat és a borhibák okait. Ezen kívül saját vizsgaborukat is be kellett mutatni a versenyzőknek.

„A szőlőből must lesz, és a mustból bor. A szőlő ereje velünk marad, halálával kellett bevennie az időtlenséget. Ha körülnézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva? Minden borospince a halhatatlanság szigete” – ezt a Pilinszky-idézetet olvasta fel a verseny megnyitóján Tóth Katalin helyettes államtitkár.

Tóth Katalin szerint Magyarország világviszonylatban is elismert bornemzet. Hozzátette, az uniós támogatáspolitika következményeként lezajlott tömeges ültetvénykivágás és a marketingben jelentkező hiányosságok ellenére a magyar szőlészet és borászat sikeres.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!