Ünnepi gálakoncertet tartanak a Nemzeti Múzeumban

2013. április 01. 16:26

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében ünnepi gálakoncertet rendeznek vasárnap délután a Nemzeti Múzeum dísztermében a visegrádi csoport országaiból érkezett művészek részvételével.

2013. április 01. 16:26

A műsor a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeuma és az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány kezdeményezésére, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, valamint Magyarország támogatásával, 2004 és 2011 között évente megrendezett közös koncertek hagyományát folytatja – mondta az MTI-nek az alapítvány kuratóriumának elnöke, Klenjánszky Tamás. A hangversenyen fellép Barbara Maria Willi cseh csembaló-, Martina Bernaskova szlovák fuvola-, Agata Sapiecha lengyel hegedű- és Papp Rita magyar csembalóművész. Az idei hangversenyhez Visegrád – Képek egy közép-európai együttműködés történetéből címmel dokumentumkiállítás kapcsolódik. A kiállítás kurátora Gróf Péter, a Mátyás Király Múzeum régész-muzeológusa.

Az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány célja, hogy a művészetek és a tudományok területén kezdeményező szerepet vállaljon a Duna-medence kulturális intézményeinek és civil szervezeteinek együttműködésében – közölte Klenjánszky Tamás. Az alapítvány létrehozói között van Hauser Adrienne zongoraművész, Jeney Zoltán és Victor Máté zeneszerző, Csontos Elek üvegművész és Gróh Dániel régész. Az Ars Danubiana nemzetközi fesztiválok, konferenciák és kurzusok rendezésében is részt vállal. Május 4-én például a visegrádi református templomban megemlékeznek Kodály egyik legkiválóbb tanítványa, Dávid Gyula zeneszerző születésének 100. évfordulójáról. Júniusban In memoriam Zoller Attila címmel nemzetközi dzsessztalálkozót rendeznek. Júliustól augusztus közepéig a régió zenetörténeti repertoárjából válogatnak a templomi koncerteken. Wagner és Liszt szellemi szövetsége címmel Csordás Klára és Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet. Az Itália és Lengyelország című műsort a Jaroslavi Régizenei Fesztivál viszi Visegrádra.

Ugyancsak az alapítvány szervezi, de a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola ad helyet egy nemzetközi kurzusnak szeptember első hetében. Témája: Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn és kortársaik, többek között Jiři Antonín Benda, Anton Zimmermann, Rigler Ferenc Pál, valamint Johann Nepomuk Hummel billentyűs művei. A kurzus mestereinek Spányi Miklós zenetörténész, orgonaművészt, Kemenes András és Marian Lapsansky zongoraművészt, Dobay Linda csembaló- és fortepiano művészt javasolta a program főszerkesztője, Zászkaliczky Tamás orgonaművész.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!