Jubileumi folklórfesztivált rendeznek Kalocsán

2014. július 02. 18:15

Huszadik alkalommal rendezik meg szerdától a dunai népek hagyományait őrző Duna Menti Folklórfesztivált, amelynek az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Kalocsa ad otthont. A rendezvény fórumot teremt a dunai népek hagyományőrző folklór együtteseinek, szólistáinak, népművészeinek népi kultúrájuk értékeinek megismertetésére, közkinccsé tételére.

2014. július 02. 18:15

Huszadik alkalommal rendezik meg szerdától a dunai népek hagyományait őrző Duna Menti Folklórfesztivált, amelynek az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Bács-Kiskun megyei Kalocsa városa ad otthont.

 
Az ötnapos jubileumi fesztivál gazdag programkavalkádja szerdán a seregszemle történetének képeit felvonultató tárlat megnyitójával és a kalocsai hungarikumok bemutatójával kezdődik, majd csütörtökön a népművészet-kutatás kérdéseit, eredményeit számba vevő és a kultúrák összehasonlítására, valamint a népi hagyományok jelenkori ápolásával kapcsolatos feladatok megvitatására szerveződő szakmai konferenciával folytatódik.
 
Szűcs Brigittának, a kalocsai önkormányzat sajtóreferensének tájékoztatása szerint egy kalocsai mintás „fesztiváltorta” felvágását követően az esemény talán leglátványosabb részét, a menettáncot is csütörtökön láthatja a nagyközönség, a nap zárásaként pedig gálaműsor szórakoztatja majd az érdeklődőket az Érsekkert szabadtéri színpadán, az Asztrik téri Fesztiválkertbe pedig fesztiválnyitó mulatságra várják a vendégeket.
 
A következő három nap a kézműves vásár, valamint a folklór- és gyermekprogramok jegyében zajlik majd, ám mindezek mellett bemutatkozik a régióból több, a Duna menti nemzetekkel szoros rokonsági kapcsolatot ápoló környékbeli település, továbbá Németország, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Románia, Bulgária, Horvátország és a fesztivál idei díszvendége: Azerbajdzsán is.
 
Emlékezetes élményt ígér szombaton a Nemzetek táncházának éjszakája, vasárnap, a záró napon pedig a Duna menti rácok találkozója és gálaestje.
 
A Duna Menti Folklórfesztivál Magyarország egyik legrégebbi, egyben a régió legnagyobb fesztiválja, melyet 1968-ban rendeztek meg először. Az esemény 1973-ban megfogalmazott hitvallása szerint a mindenkori szervezők és házigazdák célja a szélesen értelmezett Duna-vidék népei közötti kölcsönös megértés és barátság erősítése a népművészet, a népzene és a néptánc eszközeivel.
 
A Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. által szervezett jubileumi fesztivál fórumot teremt a dunai népek hagyományőrző folklór együtteseinek, szólistáinak, népművészeinek népi kultúrájuk értékeinek megismertetésére, közkinccsé tételére. Szerdától vasárnapig Kalocsán a néptáncé lesz a főszerep, ám hagyományos kézművesek, népi játékkészítők, hímzők, pingálók is részt vesznek a rendezvényen.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!