Töltse le Angliát!

2015. október 15. 08:30

Teljes 3D térkép készült Angliáról, amit ingyen elérhetővé tettek a Minecraft játékosok kérésére

2015. október 15. 08:30

A lézerszkennelés már eddig is a legnépszerűbb térképészeti technológia volt Angliában, hiszen ennek a segítségével fedeztek fel új leleteket Stonehenge-ben, de a gátrendszereket is ilyen felvételekkel tökéletesítik már.

Most ezt a 3D térképet ingyen elérhetővé tették, meglepő módon nem tudományos célok végett elsősorban, hanem a Minecraft játékosok járták ki ezt maguknak. Hogy nemcsak játék ezt jelzi az is, hogy Dániában már a teljes országot modellezték pixelekből. Utcáról utcára be lehetett járni városait, mint a Google Utcaképében és még a virtuális postaládára kattintva elektronikus levelet is küldhettünk az ott lakónak, ha ehhez hozzájárult és megadta adatait. Sajnos rossz vége lett a virtuális boldogságnak, mert egy hacker csoport felégette a digitálisan újraalkotott Dánia nagy részét.
 
Angliában azért még bíznak az állampolgárokban, így a kormány a LIDAR adatokat ingyen a játékosok rendelkezésére bocsátotta, sőt támogatják a virtuális Anglia felépítését. A LIDAR fájlok ingyenessé tétele viszont nemcsak játékra jó, segíthet a régészeknek új leletek felfedezésében, de a klímaváltozást és még a várostervezést is lehet modellezni felhasználásukkal. Anglia teljes 3D adatállománya 11 TB, amit egy online portálon lehet elérni. Csak hogy mekkora adatmennyiségről van szó jelzi, ez kb. 2.750.000 MP3 nótának felel meg.
 
Valószínűleg a Minecraft játékosok ebbe a feladatba fognak beleőszülni, hiszen elég macerás és aprólékos munka lesz közösen felépíteniük újra Angliát, nem beszélve a valóság folyamatos nyomonkövetéséről sem. Első blikkre sziszifuszi munkának tűnik, de vannak akik ebben látják életük értelmét. A kormány meg örülhet, legalább az állampolgárok egy része valamiféle hasznos tevékenységgel foglalkozik ahelyett, hogy Guy Fawkes Day-t játszana mindennap az utcákon.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!